mmr.cz (MMR)
Dům a stavba  |  01.07.2024 15:18:07

Harmonogram nového stavebního zákona a jeho vyhlášek

Harmonogram

Nový stavební zákon nabývá účinnosti k 1. 1. 2024 pro tzv. vyhrazené stavby, kterými jsou významné stavby dopravní a energetické infrastruktury uvedené v příloze č. 3 k novému stavebnímu zákonu. Pro všechny ostatní stavby nabývá účinnosti od 1. 7. 2024.

Vyhlášky ke Stavebnímu zákonu

Ke stavebnímu řádu i pro oblast územního plánování připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj nové prováděcí právní předpisy. MMR je zmocněno k vydání samostatných prováděcích právních předpisů, které budou upravovat požadavky na výstavbu a dokumentaci dopravních staveb.

Vyhláška o požadavcích na výstavbu

  • Vyhláška podrobněji upravuje základní aspekty hmotného stavebního práva a rozvíjí tak základní požadavky na výstavbu, kterými jsou požadavky na vymezování pozemků, na umisťování staveb a technické požadavky na stavby a zároveň se snaží zachovat maximální univerzálnost jejich využití.

  • Vyhláška zohledňuje přístupnost staveb pro osoby s omezenou schopností pohybu nebo orientace ve vazbě na čl. 9 Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením, jedná se o základní požadavek na bezpečnost při užívání, provozu a údržbě každé stavby.

  • Přínosy: Vyhláška integruje právní úpravu, která byla dosud roztříštěna do několika prováděcích právních předpisů – integrací požadavků na stavby, které jsou dnes stanoveny jinými právními předpisy. Jde například o technické požadavky na vodní díla, bazény, koupaliště a sauny.

  • Harmonogram: Dne 23. 5. 2024 vyhláška úspěšně prošla notifikací u Evropské komise. Vyhláška tak bude účinná od 1. 7. 2024, jak bylo plánováno. Dokumentaci zpracovanou podle dosavadních předpisů je ale možné použít až do 1. července 2027.

    • ● Vyhláška je k dispozici na webu MMR.

      Vyhláška o dokumentaci staveb

  • Vyhláška podrobně upravuje rozsah a obsah dokumentace a projektové dokumentace.

  • Přínosy: Dokumentace pro povolení záměru bude nyní jednostupňová a svým rozsahem bude odpovídat rozsahu stávající dokumentace pouze pro územní rozhodnutí rozšířené ovšem zejména o požární bezpečnost a detailnější technické řešení záměru umožňující posouzení jeho mechanické odolnosti a stability. Oproti stávající právní úpravě dojde ke značnému zjednodušení, neboť již nebude zacházeno do podrobností dnešní dokumentace pro stavební povolení.

  • Harmonogram: Mezirezortní připomínkového řízení 12/2023. Předpokládaná účinnost vyhlášky je plánována od 1.7.2024.

 

Vyhláška o provedení některých ustanovení stavebního zákona

  • Vyhláška o provedení některých ustanovení stavebního zákona navrhuje 20 formulářů a další vzory.

  • Mimo formulářů žádostí a návrhů vyhláška dále stanoví například vzor průkazu o pověření ke kontrole či žádosti o udělení a prodloužení oprávnění autorizovaného inspektora a vzor protokolu ze zkoušky autorizovaného inspektora.

  • Přínosy: Formuláře návrhů a žádostí budou nově strojově čitelné, což je v souladu s principem urychlení řízení a digitalizace stavebního řízení. Díky jejich strojově čitelné formě mají nově formuláře různé barevné odlišení, což bude uživatelsky přívětivé i pro stavebníky, neboť barevné odlišení přispěje ke snazší orientaci, který formulář je pro konkrétní žádost nutné použít.

  • ● Harmonogram: Meziresortní připomínkového řízení 1/2024. Předpokládaná účinnost vyhlášky je plánována od 1.7.2024.

 

Vyhláška o stanovení obecních stavebních úřadů

  • Vyhláška stanoví obce I. a II. typu, jež vykonávají působnost obecního stavebního úřadu a dále správní obvody obecních stavebních úřadů, a to i na úrovni obcí III. typu.

  • Vyhláška se použije pro obecné záměry v působnosti obecních úřadů na obcích I., II., a III. typu. Pro stanovení místní příslušnosti stavebního úřadu pro záměr ve výlučné působnosti obecního úřadu obce s rozšířenou působností (tj. obce III. typu) se aplikuje vyhláška Ministerstva vnitra č. 346/2020 Sb., o stanovení správních obvodů obcí s rozšířenou působností, území obvodů hlavního města Prahy a příslušnosti některých obcí do jiného okresu, v platném znění.

  • Celkem dojde ke zrušení 6 stavebních úřadů, a to na jejich výlučnou žádost.

  • Přínosy: Vyhláška bude pružně reagovat na konkrétní místní potřeby stanovení či zrušení stavebního úřadu. Zrušit nebo stanovit stavební úřad bude možné vždy k počátku kalendářního roku, lze tedy předpokládat, že vyhláška bude každý rok pravidelně novelizována v závislosti na zrušení či stanovení konkrétního stavebního úřadu.

  • Harmonogram: Meziresortní připomínkového řízení 12/2023. Předpokládaná účinnost vyhlášky je plánována od 1.7.2024.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Přečtěte si také

Unspecified error






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688