Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  01.07.2024 07:29:59

Výhled pro trhy: Zpráva o zaměstnanosti v USA a politické napětí v Evropě

Páteční zpráva o zaměstnanosti v USA bude klíčovou událostí tohoto zkráceného svátečního týdne, kdy trhy hledají jasnější signály ohledně možného snižování úrokových sazeb. Velkou pozornost přitáhnou také komentáře předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella a středeční zápis z posledního zasedání americké centrální banky. Investoři budou také ve střehu kvůli volbám ve Francii a Velké Británii. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Data z amerického trhu práce

Investoři budou tento týden upínat svou pozornost na páteční zprávu o počtu pracovních míst mimo zemědělský sektor, aby získali nové náznaky toho, kdy by Federální rezervní systém mohl začít snižovat úrokové sazby. Ekonomové očekávají, že americká ekonomika v červnu vytvořila 189 000 pracovních míst, což je pokles oproti květnovému přírůstku 272 000 míst, který poukazoval na odolnost trhu práce.

Fed začátkem tohoto měsíce ponechal sazby beze změny a naznačil, že by snižování úrokových sazeb mohlo začít nejdříve v prosinci. Představitelé hledají přesvědčivější známky toho, že inflace se vrací k cílové hodnotě centrální banky, nebo důkazy o ochlazování trhu práce.

Před zveřejněním úterních údajů o pracovních místech mimo zemědělský sektor se očekává zpráva, která ukáže, že počet volných pracovních míst se v květnu opět snížil, což naznačuje, že firmy úspěšněji obsazují pracovní pozice.

Komentáře Powella a Lagardeové, zápis z jednání Fedu

Předseda Fedu Jerome Powell v úterý vystoupí na výročním fóru Evropské centrální banky v portugalské Sintře. Powell se spolu s prezidentkou ECB Christine Lagardeovou zúčastní panelové diskuse na téma "měnová politika v éře transformace", kde investoři budou hledat nové poznatky o budoucím vývoji úrokových sazeb. Inflace po prudkém nárůstu v prvním čtvrtletí klesá, ale stále se drží nad 2% cílem Fedu.

Ve středu bude zveřejněn zápis z červnového zasedání Fedu, který bude analyzován z hlediska pohledu centrální banky na ekonomický výhled a faktory ovlivňující měnovou politiku.

Volby ve Francii a Spojeném království

Francie se v neděli vydá k volebním urnám v prvním kole předčasných voleb, které rozvířily trhy. Investoři budou bedlivě sledovat jakékoli náznaky výsledků druhého kola, které se bude konat o týden později. Vzhledem k tomu, že v 577 volebních obvodech kandidátům stačí k postupu do druhého kola získat 12,5 % hlasů, je možné, že nejistota bude převládat až do konečných výsledků. Mezitím průzkumy předpovídají drtivé vítězství opoziční Labouristické strany v britských volbách, což ve čtvrtek poslalo libru šterlinků na úroveň, jaká nebyla zaznamenána od hlasování o brexitu v roce 2016. Obchodníci očekávají návrat ke stabilitě po obdobích politických turbulencí během 14leté vlády konzervativců a spekulují, že by lídr labouristů Keir Starmer mohl obnovit obchodní vazby s Evropou. Otázkou však zůstává, jak velkou většinu bude Starmer schopen v parlamentu získat.

Inflace v eurozóně

Eurozóna v úterý zveřejní údaje o červnové inflaci, které následují po pondělní zprávě z Německa. Ekonomové očekávají mírné zpomalení jak celkového, tak základního ukazatele inflace po květnovém růstu. ECB ve čtvrtek zveřejní zápis ze svého červnového zasedání, na kterém poprvé od září 2019 snížila úrokové sazby. Přestože ECB začala zvyšovat úrokové sazby později, červnové snížení ji posunulo na cestě k nižším sazbám před Fedem, který stále bojuje s inflací nad cílovou hodnotou.

Čínské indexy PMI

Nedělní oficiální údaje ukázaly, že výrobní aktivita v Číně klesala v červnu již druhý měsíc po sobě, zatímco aktivita ve službách se propadla na pětiměsíční minimum. To udržuje volání po dalších stimulacích při životě, protože druhá největší ekonomika světa se snaží získat dynamiku. Očekává se, že index výrobních nákupních manažerů (PMI) Caixin, který bude zveřejněn v pondělí, bude nižší.

Analytici předpokládají, že Čína v krátkodobém horizontu zavede další podpůrná politická opatření, přičemž vládní slib zvýšit fiskální stimuly by měl pomoci nastartovat domácí spotřebu.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688