Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  28.06.2024 14:35:16

Všesokolský slet se státu vyplatí. Do rozpočtů přinese až 170 milionů

XVII. všesokolský slet 2024 je největší sportovně-společensko-kulturní událostí na našem území v tomto roce. Zapojí se do něj celkem přes 100 000 lidí z celé republiky i zahraničí a jeho rozpočet se vyšplhá na 160 milionů korun. Polovinu získají Sokolové ze soukromého sektoru a vlastních zdrojů, druhou půlku z veřejných prostředků. Slet ale státu přinese na daních až 170 milionů korun.

„Už nyní je možné říct, že pořádání všesokolského sletu se státu z finančního hlediska vyplatí, a to nejen na základě studie ekonomických dopadů, kterou si Česká obec sokolská nechala vypracovat,“ říká Marek Tesař, člen sletového týmu pro marketing a komunikaci.

Z analýzy, kterou zpracovala společnost Economic impacT, vyplývá, že přímá (tzv. iniciovaná) spotřeba všech účastníků sletu, tedy tržby za ubytování, dopravu, služby, jídlo nebo zboží, by se měly pohybovat mezi 370–410 miliony korun. Po multiplikaci, tedy započtení celého řetězce dalších subdodavatelů a odběratelů, se však tato částka vyšplhá až na cca 708–782 milionů korun.

Daně, které všichni dodavatelé podílející se na hladkém průběhu všesokolského sletu odvedou do veřejných rozpočtů, se tak vyšplhají až ke 170 milionům korun. Sem patří i tzv. nenahraditelné přínosy, což jsou příjmy státu, které by bez konání sletu vůbec nevznikly. Studie ČOS je vyčíslila na 82–90 milionů korun. „Nesmíme zapomenout ani na nová pracovní místa, která budou vytvořena díky pořádání sletu a v důsledku iniciovaných ekonomických dopadů. Odpovídají počtu zhruba 370 celoročních plných úvazků,“ přibližuje Tesař.

Česká obec sokolská pro uspořádání všesokolského sletu, který je počtem účastníků sletového týdne v Praze větší než olympijské hry, vyčlenila rozpočet ve výši zhruba 160 milionů korun. Až 95 % „spolknou“ náklady spojené se sletovým týdnem, zejména ubytování a stravování až 20 000 účastníků a pronájem O2 arény a Fortuna Areny v Edenu, kde akce vyvrcholí. Zbytek rozpočtu putuje na aktivity konané v regionech v předsletovém období.

Výsledky studie potvrzují fakt, že sport jen nenatahuje ruce směrem ke státní pokladně, ale je ‚průmyslem‘, který se vyplatí ekonomicky. Navíc má neocenitelnou přidanou hodnotou v podobě dopadu na zdraví společnosti a její sociální nastavení. A právě slet je obrovskou reklamou na nevýkonnostní sport, který je odborníky považován za nejzdravější,“ vysvětluje Marek Tesař z ČOS.

Na financování akce se podílí největší měrou stát prostřednictvím Národní sportovní agentury. Generálním partnerem sletu je Penny Market a mediálním Česká televize, která připravuje největší porci přenosů v historii sletu. Do rozpočtu výrazně přispívají kraje a městské samosprávy v čele s Magistrátem hl. m. Prahy a významnou část plní samotní sokolové v rámci příspěvků a sletových známek.

Většina dodavatelů je z Česka, například přední tuzemská firma oblékající národ do sportovního a outdoorového oblečení ALPINE PRO. Partnery sletu jsou rovněž EUC, ČEPS a Ministerstvo kultury ČR, technologickým partnerem je společnost CGI a mediálními Český rozhlas a Deník.

Česká obec sokolská
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688