TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  16.03.2020 13:52:00

Boj Evropy s koronavirem: Omezený pohyb se týká 170 milionů lidí

V Evropě má aktuálně omezený svobodný pohyb více než 170 milionů obyvatel. Od pondělního rána platí celostátní karanténa ve Španělsku, kde lidé smějí vycházet ven pouze ve výjimečných případech. V Itálii zemřelo během neděle skoro 400 lidí a přibylo 1809 nakažených, což je zatím nejvyšší číslo.

Ulice italských měst zejí prázdnotou. Ti, kteří vyrazí ven, jsou často podrobeni kontrole. Přesto počet nakažených i mrtvých stále stoupá.

Lidé mají nařízeno zůstat doma a vycházet jen v nejnutnějších případech, papež František se přesto večer rozhodl opustit Vatikán a navštívit dva kostely v Římě, které pro veřejnost zůstávají uzavřené. Pomodlil se za konec pandemie. 

Itálie věří, že kroky k zamezení šíření nemoci jsou dostatečné. "Rád bych poznamenal, že kvůli vývoji situace u nás se další Evropská města rozhodla zavést stejná opatření, jako jsme zavedli my. Věříme, že jde o nejefektivnější postup, abychom zmírnili situaci," řekl epidemiolog Silvio Brusaferro z italského zdravotního institutu.

Na Slovensku od pondělního rána lidé koupí pouze potraviny, léky a drogerii. Ostatní obchody jsou zavřené. "Vláda asi podruhé v historii přijala jedno zásadní rozhodnutí. Rozhodla se vyhlásit nouzový stav," prohlásil slovenský premiér Peter Pellegrini.

Po vzoru Itálie své ulice uzavřela také Francie nebo Španělsko. Tam lidé od pondělí nesmějí opustit své domovy, pokud nejdou do práce nebo nakoupit důležité věci. "Naším cílem je ochránit Španěly a porazit virus. Od této chvíle vstupujeme do nové fáze, vyhlašujeme nouzový stav. Jsme připravení a nebudeme váhat s žádným nařízením, které nám pomůže virus porazit. Zdraví lidí je centrem našich priorit," řekl španělský premiér Pedro Sánchez.

Napříč evropskými městy se v neděli večer rozlehl potlesk. Například v Lisabonu, Athénách nebo Madridu lidé vyšli na balkon nebo otevřeli okna a společným potleskem podpořili zdravotníky.

Zatímco v Evropě počet případů roste každým dnem a bezpečnostní opatření se zpřísňují, v provincii Chu-pej v Číně, odkud se nákaza do světa rozšířila, během posledních dní nepřibyl ani jeden nakažený - s výjimkou města Wu-chan.

"V žádném městě v provincii Chu-pej, kromě Wu-chanu, nebyly během deseti po sobě jdoucích dnů zaznamenány žádné nové potvrzené případy. Počet nových prokázaných případů mimo provincii Chu-pej se od 27. února pohybuje v jednociferných číslech. A za poslední tři dny nepřibyl ani jeden případ," informoval Mi Feng, mluvčí čínské Národní zdravotní komise.

Čínští zdravotníci uvádějí, že jejich prioritou je teď zefektivnění lékařského ošetření, aby nemocné co nejdříve vyléčili. V Jižní Koreji zase telefonní budky přeměnili na provizorní testovací místa.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688