Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  28.06.2024 09:32:57

Tři záplaty na děravý boj Spojených států proti strategickému posilování Číny

Není to tak dávno, co ekonomové tvrdili, že Čína velikostí svého hospodářství relativně brzy překoná Spojené státy. Pokračování nepříznivého demografického vývoje v Číně a krize realitního odvětví tato očekávání utlumily, respektive poslaly k ledu, ani tím se ale nic nezměnilo na skutečnosti, že je politicko-ekonomický vliv asijské velmoci nepřehlédnutelný. Autor blogu Noahpinion Noah Smith přišel se třemi kroky, které by Washington měl podniknout, aby efektivněji bránil posilování čínského vlivu.

 

Důslednější regulace vývozu čínských čipů

Americká regulace čínského čipového exportu se snaží zamezit tomu, aby se Čína stala dominantním výrobcem a dodavatelem pokročilých polovodičových součástek. V oblasti méně pokročilých čipů, které jsou využívány v nesčetném množství zařízení od praček přes auta a letadla až po medicínské nástroje, ovšem výrobci z druhé největší ekonomiky světa zásadním omezením nečelí, což zvyšuje riziko (opětovného) narušení dodavatelských řetězců v případě omezení čínských dodávek.

"To, že jsou běžné čipy méně technologicky pokročilé, neznamená, že jsou méně významné, obzvláště vezmeme-li v potaz, jak široké je jejich uplatnění," říká Smith. Má-li být zajištěno, že se Čína na poli polovodičových součástek nestane dominantní silou, je podle něj důležité, aby se Spojené státy a jejich spojenci více zaměřili i na trh s těmito běžnými čipy. Tento proces by měl zahrnovat nejen podrobnější monitorování dodavatelských řetězců, ale také podporu domácí produkce technologicky jednodušších čipů.

Výroba čipů

Budování domácího civilního dronového průmyslu

Spojené státy omezují dovoz čínských polovodičových součástek, automobilů nebo třeba baterií, najdou se ovšem i strategická odvětví, ve kterých je regulace minimální nebo žádná. To je třeba případ oblasti civilních dronů, kde Čína dominuje díky společnosti DJI. Přitom i drony pro civilní využití nacházejí uplatnění v ozbrojených složkách po celém světě.

Spojené státy by podle Smithe měly usilovat o vytvoření prostředí podporujícího domácí výrobu těchto zařízení. Politická podpora by měla zahrnovat mimo jiné deregulaci odvětví, která by usnadnila vývoj a používání primárně civilních dronů a podpořila investice do výzkumu a vývoje komponent potřebných pro jejich výrobu.

Noah Smith hovoří o nutnosti podporovat mimo jiné startupy a malé společnosti zabývající se vývojem a výrobou dronů a s nimi souvisejících technologií. V dlouhodobém horizontu by díky těmto krokům podle něj Spojené státy měly nejen udržovat krok s Čínou, ale dokonce by mohly i převzít roli lídra odvětví.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/ekonomika-politika/ekonomika/tri-zaplaty-na-deravy-boj-spojenych-statu-proti-strategickemu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688