OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  28.06.2024 06:00:00

Parametrické pojištění jako ochrana před zemětřesením

Na portálu Reinsurance News byl zveřejněn článek o možnostech parametrického pojištění ve vztahu k pojistnému nebezpečí zemětřesení. Článek vychází z přístupů zajišťovny Swiss Re a odborných znalostí její expertky Megan Linkin.

Megan Linkin je obecně názoru, že parametrické pojištění se stává stále více hlavním proudem a je významným nástrojem k doplnění tradičního pojištění, jelikož potenciální devastující dopady takových nebezpečí, jako je zemětřesení, rostou.

Například zjištění vyplývající z posledního Národního modelu seismických rizik v USA ukazují, že existuje vyšší pravděpodobnost zničujícího zemětřesení podél východního i západního pobřeží USA ve srovnání s předchozím modelem z roku 2018. Pokud jde o USA, tak otázkou prý není, jestli dojde k zemětřesení, ale kdy. Pojistitelé jsou připraveni podpořit po případné události své klienty poskytnutím účinných nástrojů finanční ochrany, jako je parametrické pojištění.

K výše zmíněným zjištěním se dodává, že zvýšené riziko zemětřesení se týká velkých měst podél východního pobřeží od Washingtonu po Baltimore a od Filadelfie po New York a Boston. Ve skutečnosti se v těchto oblastech riziko zemětřesení změnilo z „velmi nízkého“ na „o něco méně nízké“. Největší riziko zemětřesení v USA je nadále na západním pobřeží. Například zemětřesení, jež by postihlo buď San Francisco nebo Los Angeles, by mělo významné negativní dopady, a to nejen na obyvatelstvo, korporace nebo vládní orgány, jež mají sídlo v těchto městech, ale také na celek, resp. celou americkou ekonomiku. San Francisco je klíčové technické centrum a přístavy v Los Angeles jsou stěžejního významu pro dodavatelské řetězce. Proto je věnována zvýšená pozornost parametrickému pojištění, které může doplnit existující pojistné krytí, které mají sjednáno korporace nebo vláda.

U parametrického pojištění je základním prvkem pro určení toho, zda je výplata pojistného plnění splatná, rozhodná událost. V případě zemětřesení se používají otřesy země v souvislosti se zemětřesením nebo magnituda zemětřesení.[1] Linkin dodává, že informace týkající se charakteristiky zemětřesení přicházejí přímo z americké agentury zodpovědné za monitorování zemětřesné aktivity, kterou je United States Geological Survey. Tento přístup přináší podle jejího názoru řadu benefitů. Za prvé, financování je prý velmi pružné. Není nutně vázáno na nějakou stavbu nebo majetek, které jsou poškozeny, a na to, že škoda musí převýšit spoluúčast, aby byla provedena výplata plnění. Jediné, co musí klienti udělat, je potvrdit, že jim vznikla škoda z titulu zemětřesení. Za druhé, tento systém je velmi transparentní, jelikož pojištěná osoba a pojistitel nejsou ti, kteří se zabývají tím, jaká byla intenzita zemětřesení, což je podmínka pro výplatu pojistného plnění. Je to činěno naprosto nezávisle vědeckou agenturou s vysokou reputací.

Třetí výhoda spočívá v tom, že je to velmi rychlé. Megan Linkin tvrdí, že nároky vyplývající ze všech parametrických pojištění sjednaných v Severní Americe byly vyřízeny během 30 dnů. Je-li škoda validní, tj. v souladu se všeobecnými pojistnými podmínkami parametrického pojištění, tak výplata by mohla skutečně proběhnout do několika týdnů po události, která nastala.

Výše uvedené benefity parametrického pojištění mohou napomoci rychle nastartovat obnovu a řešit potenciální nemajetkovou újmu a přerušení provozu. Linkin tvrdí, že zájem o parametrické pojištění v posledních letech vzrostl a stal se relevantnějším zvláště po takových katastrofických událostech jako byl hurikán Ian. Je podle ní jasné, že mezery v ochraně na straně vlády i korporací musí být zúženy a že tyto entity potřebují krytí.

Roli prý hrál i ten fakt, že tradiční trh majetkového pojištění pro případ přírodních katastrof se stal tvrdším, což znamenalo, že někteří kupující usilovali o to získat dodatečnou kapacitu, kterou si dříve byli schopni zajistit z trhu majetkových pojištění pro případ přírodních katastrof. Proto začali hledat alternativní způsoby řešení.

Po hurikánech, jež zasáhly USA v letech 2020, 2021 a 2022, nebo po hurikánu Idalia, který vyvolal v roce 2023 sesuvy půdy, se prý mnoha korporacím a vládním orgánům otevřely oči, pokud jde o jejich nepojištěnou expozici nebo v tom směru, jaká by mohla být potenciální nepojištěná expozice. Škody, které by nemohly být kryty v rámci jejich tradiční pojistné smlouvy, je přivedly k hledání opcí, jež by mohly řešit mezery v ochraně i samotné krytí. Parametrické pojištění se k tomu podle Megan Linkin perfektně hodí. U parametrického pojištění lze doložit, že koncept úspěšně funguje. Nastalo i zlepšení v dostupnosti dat, která jsou nezbytná k tomu, aby transakce parametrického pojištění mohly být realizovány.

Dříve bylo toto pojištění pouze tržním výklenkem a bylo využíváno toliko dílčími segmenty kupujících, jakou jsou vládní orgány nebo energetické společnosti. Ale nyní je již šířeji akceptováno, a to všemi pojistiteli, kteří jsou zapojeni do komerčního tržního prostoru.


[1] Magnituda je v seismologii jednotka velikosti zemětřesení, která se určuje ze seismologicky zjišťovaných výchylek pohybu půdy při zemětřesení. Richterova stupnice (nebo také místní magnitudo zemětřesení, škála = měřítko, stupnice) představuje jediné číslo, kterým se popisuje velikost (síla) zemětřesení.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688