Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.06.2024 06:28:06

Střípky z trhu – Insider transakce na akciích Colt a KOFOLA

Poslední týdny společnost Colt prochází velmi výrazným růstem kapitálu, resp. počtu vydaných akcií. Po květnovém skokovém navýšení v návaznosti na akvizici Sellier & Bellot došlo nyní na vydání nových akcií v souvislosti s opčním akciovým programem. Zatím v kontextu plnění jeho první části (cca 50 %) se základní kapitál zvýšil o další téměř 4 %. Vydání dalších více než 1,73 mil. akcií Colt, rozšířilo jejich celkové množství na 50 368 950. Vybraní zaměstnanci, členové statutárních či jiných orgánů si na akcie přijdou téměř zdarma. Musí totiž zaplatit jejich nominální hodnotu, tedy jen deset haléřů za každou akcii.

Přesun akcií COLT za 60,5 mil.

Regulatorní hlášení tento týden také poodkrylo, že místopředseda dozorčí rady společnosti Colt René Holeček ve čtvrtek 20. června přesunul 89 tis. akcií Colt při ceně 680 na společnost Česká zbrojovka Partners SE. Tedy na firmu, která je majoritním akcionářem Colt a které je sám hlavním vlastníkem. Dá se říci, že na firmu se ziskem přesunul akcie Colt, které koupil loni v listopadu. Tehdy totiž přesně stejný počet akcií během dvou dnů koupil na pražské burze při průměrné ceně necelých 536 .

Vzhledem k výše zmiňovanému navýšení kapitálu a v kontextu čtvrteční závěrečné ceny akcií Colt, lze zbrojní koncern ocenit již na téměř 34 mld. .

Graf: COLT CZ GROUP SE - graf kurzu akcie cz

 

Management společnosti KOFOLA dále přikupuje firemní akcie

Na pražské burze lze vyhodnotit management společnosti KOFOLA coby nejaktivnější z hlediska obchodování s firemními akciemi. Nutno rovnou říci, že vlastně s důvěrou ve firmu, jelikož většina transakcí je nákupních. Tento měsíc se počet reportovaných nákupních transakcí rozšířil již na devět. V pondělí na 350 akcií KOFOLA při ceně 301 nakoupil na pražské burze Boštjan Gerlec. Tedy člen představenstva dceřiné společnosti Radenska. Již pátý nákup v tomto měsíci pak následně ve středu zrealizoval Lukaš Prauss. Ředitel pro expanzi zainvestoval dalších zhruba 139 tis. Kč, když koupil 460 akcií při ceně 302 .

Nutno dodat, že nákupy managementu podporuje i firmou stanovený akciový motivační program. Ten totiž umožňuje za určitých podmínek, oproti nakoupeným akciím, získat stejný počet párových akcií a to zdarma.

Graf: KOFOLA CS - graf kurzu akcie cz

Závěrem možno zmínit, že z předních titulů pražské burzy jsou právě akcie KOFOLA a COLT posledními čekajícími na dividendu, resp. jsou před rozhodným dnem pro nárok. U nápojové firmy je plánován na 10. července, když navrhovanou dividendu 13,50 by měla právě dnes posvětit valná hromada. U zbrojní firmy valná hromada per rollam skončila o půlnoci. Posvětit měla 30 dividendu s rozhodným dnem pro nárok 4. července. Stejně jako loni si akcionáři místo hotovosti budou moci zvolit výplatu ve formě získání akcií. Předběžné výsledky valné hromady Colt indikovaly schválení navrhovaných bodů.

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688