ASO ČR (asocr.cz)
Zemědělství  |  26.06.2024 17:54:00

"Letošní sklizeň obilovin zcela bez problémů pokryje domácí potřebu," říká ministr zemědělství

Sklizeň obilovin v letošním roce svým objemem bez problémů pokryje domácí potřebu, která se dlouhodobě pohybuje mezi 4,8 až 5,5 milionu tun obilovin celkem. Uvedl to ve středu ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na hospodářství soukromého zemědělce Jana Baláta v Žíšově na Kutnohorsku, který zahájil žně v pondělí sklizní ozimého ječmene.

„Již tradičně začala sklizeň ozimého ječmene na jižní Moravě, a to přesně před týdnem v okolí Pohořelic, tedy ve stejné lokalitě jako loni. Kvůli poklesu osevních ploch letos očekáváme snížení sklizně u většiny druhů základních obilovin i řepky olejky. Podle stavu porostů obilovin můžeme odhadovat, že půjde o průměrnou sklizeň, která se bude pohybovat zhruba ve výši předchozích ročníků. Bude záležet na místních půdních a klimatických podmínkách a samozřejmě i na počasí,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Po dřívějším nástupu jara rychlý vegetační vývoj plodin částečně zpozdilo následné chladnější počasí. Loni začala sklizeň obilnin poslední červnový týden, a to ozimým ječmenem.

„Můžeme očekávat, že letošní sklizeň obilovin zcela bez problémů pokryje domácí potřebu. Ta se dlouhodobě pohybuje mezi 4,8 až 5,5 milionu tun obilovin celkem. Od pondělí 8. července začne naše ministerstvo ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem vydávat každoroční žňové zpravodajství. Každé další pondělí čísla sklizených ploch jeho prostřednictvím upřesňujeme. Přibližně v době, kdy se žně překlápí do své druhé poloviny, informace doplňují údaje o kvalitě obilovin. Jejich vzorky analyzuje Agrotest fyto v Kroměříži, a to pšenici a žito, ve Výzkumném ústavu pivovarnickém a sladařském v Brně pak sladovnický ječmen,“ uvedl ministr Výborný.

Český statistický úřad zveřejní první odhad sklizně až 4. července spolu s aktualizací osevních ploch všech plodin. Nyní jsou k dispozici data s osevními plochami ozimů pro sklizeň v roce 2024 dle stavu k 30. listopadu 2023.

Česká republika je u obilovin více než soběstačná, ze 165 %. Z obvyklé celkové úrody zhruba 8 milionů tun (po dodatečném započtení kukuřice a ostatních obilovin) se každoročně přibližně 3 až 3,5 milionu tuny vyveze do zahraničí. Pšenice se vyrobí kolem 5 milionů tun. Tuzemská spotřeba obilovin v dlouhodobém průměru činí 4,8 až 5,5 milionu tuny, i letos tak bude mít Česko obilovin dostatek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688