Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  25.06.2024 13:44:58

Nejhorší ekonomický nápad v historii Spojených států (Summers) (video)

Poslední inflační čísla byla povzbudivá, nejlepší postoj Fedu by měl být neutrální vůči tomu, kam bude třeba jít se sazbami. Na Bloombergu to uvedl ekonom Larry Summers, který se vyjádřil i ke zveřejněným plánům fiskální politiky Donalda Trumpa. Ty jsou podle ekonoma nejvíce inflační ze všech politik, které Summers za svého života viděl. Vzdáleně se dají tyto návrhy porovnat jen k politice ze začátku sedmdesátých let.

Inflaci by podle ekonoma výrazně zvedly návrhy nových cel, a to nejen u zboží, kterého by se cla přímo týkala. Důležité je podle Summerse nezapomínat na to, jaký vliv má zahraniční konkurence na celkové podnikatelské prostředí. K tomu by podle ekonoma Trumpovy návrhy výrazně omezily nabídku na trhu práce, a tudíž by zvedaly mzdovou inflaci. V neposlední řadě Trump navrhuje omezení podpory zelené energie, což by podle ekonoma vedlo k vyšším nákladům za energie.

Z pohledu nabídky i poptávky jsou tak Trumpovy návrhy „receptem na vyšší inflaci“. Centrální banka by se tak mohla ocitnout pod tlakem zvedat sazby a ve výsledku by například sazby u hypoték mohly dosáhnout 10 %. To Summers podle svých slov sám zažil, když si kupoval první dům, ale nemyslel si, že by to mohl zažít ještě jednou. A jak vnímá Trumpovy úvahy o tom, že by nahradil zdanění příjmů právě tím, co by státu vynesla nová cla?

Summers míní, že Trump nemusí tento svůj návrh myslet skutečně vážně. Pokud by tomu tak ale bylo, šlo by z makroekonomického pohledu o nejhorší nápad v celé historii Spojených států. Dolehl by na střední třídu a chudší domácnosti, které vyšší mírou nakupují mezinárodně obchodované zboží. Tedy to, kterého by se cla dotkla přímo. Takový návrh by tedy byl regresivní v tom smyslu, že by dolehl nejvíce na tuto část společnosti. „To je ale to nejmenší,“ dodal ekonom. K Velké depresi třicátých let totiž podle něj výrazně přispělo zvýšení cel, které jí předcházelo. A i kdyby nyní měly Spojené státy pokrýt cly jen polovinu výnosů generovaných daní z příjmů, musela by cla vzrůst na šestinásobek úrovně ze začátku třicátých let.

Vyšší cla by se tak projevila na konkurenceschopnosti všech amerických firem, které používají dovozy ve své výrobní vertikále a pak výsledný produkt vyváží. „Nemyslím si, že je pravděpodobné, že k tomu dojde, i kdyby Trump vyhrál,“ míní ekonom. Nicméně je podle něj důležité vnímat, o jaký plán jde.

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688