mpo.cz (MPO)
Stát  |  24.06.2024 09:53:54

První zasedání mezivládní smíšené komise a business fórum otevřely nové příležitosti pro ekonomickou spolupráci s Emiráty

Ve dnech 13. až 14. června 2024 ministr hospodářství Spojených arabských emirátů (SAE) Abdulla bin Touq Al Mari navštívil Českou republiku s podnikatelskou misí emirátských firem. O dalším směřování vzájemné ekonomické, obchodní, investiční a energetické spolupráce jednal v Praze s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou v rámci 1. zasedání mezivládní Česko-emirátské smíšené komise za účasti dalších resortů. Pro emirátské firmy připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu a Svaz průmyslu a dopravy Česko-emirátské business fórum a B2B jednání s českými protějšky.

„Emiráty jsou naším hlavním obchodním partnerem v regionu Zálivu a naším cílem je v této úspěšné spolupráci pokračovat. V rámci Česko-emirátské mezivládní smíšené komise jsme diskutovali o společných projektech, investičních příležitostech a prohlubování našich hospodářských vztahů. S ministrem Al Marrim jsme se shodli na tom, že budeme pokračovat nejen ve spolupráci v oblasti energetiky, ale také v moderních technologiích či zdravotnictví,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Emiráty představují pro české exportéry globální ekonomický a logistický hub, ve kterém úspěšně působí řada českých firem. Ekonomické vztahy s Emiráty se dlouhodobě posilují, přičemž v roce 2023 obchodní výměna mezi ČR a Emiráty dosáhla nové historické úrovně přes 1,1 miliard. USD).

Český vývoz činil 871 mil. USD tisíc USD a dovoz 237 mil. USD. Hlavní položky českého exportu tvoří především informační a komunikační technologie, telefonické přístroje, osobní automobily, energetické obvody, hračky, produkty sklářského průmyslu a vojenský materiál. Naopak z Emirátů se dováží polotovary hliníku a polymery, které využívá řada českých výrobců v automobilovém průmyslu a stavebnictví, dále pak telefonní přístroje a kosmetické přípravky.

Z oborového hlediska jsou české firmy v Emirátech dlouhodobě nejúspěšnější v oblastech jako obranný průmysl, letectví, energetická účinnost, technologie pro skladování zemního plynu, zdravotnická technika, luxusní osvětlení či stavební zařízení.

V závěru zasedání Česko-emirátské smíšené komise byla také uzavřena Memoranda o spolupráci
mezi Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) a Ministerstvem průmyslu a pokročilých technologií SAE a také mezi Svazem průmyslu a dopravy a obchodní komorou UAE Chambers.

Pozice Emirátů je významná i v regionálním kontextu coby vstupní trh do regionů Blízkého východu, jižní Asie a východní Afriky. České firmy se v rámci oficiálních účastí pod zašitou Ministerstva průmyslu
a obchodu účastní jako vystavovatelé řady veletrhů v Dubaji a Abú Dhabí (Intersec; Arab Health; IDEX; Middle East Energy; WETEX; Dubai Airshow aj.). V lednu 2022 v Dubaji podepsal ministr J. Síkela mezivládní Dohodu o hospodářské a technické spolupráci, která posílila postavení ČR v SAE a otevřela nové možnosti k podpoře českých exportérů a investorů na místním trhu. Následně v květnu 2023 byla v Praze podepsána mezivládní Smlouva mezi ČR a SAE o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti.


Galerie


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688