Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  24.06.2024 09:13:59

Ranní okénko - Přehled týdne: zasedání ČNB, v zahraničí spotřebitelská důvěra

Poslední červnový týden přinese nejspíše nové referenční úrokové sazby pro finanční trh v ČR, o jejichž výši se bude ve čtvrtek rozhodovat na zasedání bankovní rady ČNB. Odhady analytiků se většinově přiklání ke snížení 2T repo sazby o 25bb. Z dosavadního ekonomického vývoje, jakož i z vyjádření členů bankovní rady minulý týden, však vyplývá značná pravděpodobnost snížení v rozsahu až 50bb, s čímž počítá naše prognóza. Z pohledu zahraničních dat pak tento týden přinese zejména údaje o spotřebitelské důvěře.

V pondělí kalendář ekonomických událostí otevře průzkumem Ifo mezi podniky v Německu. Očekává se, že dojde k mírnému zlepšení ve všech oblastech, tedy jak v případě současných podmínek, očekávání do budoucnosti, tak celkového podnikatelského prostředí.

Úterý bude ve znamení spotřebitelské důvěry v USA podle Conference Board. Při očištění o sezónnost trh očekává mírný pokles ze 102 na 100 indexových bodů.

Ve středu nahlédneme do průzkumu spotřebitelského sentimentu podle Gfk v Německu. Ten by měl zůstat záporný (-20,0 b.), již od února však hodnocení pozvolna stoupá směrem k nejvyšším hodnotám za poslední 2 roky. Z USA se poté dozvíme počty prodejů nových domů, které by měly mírně vzrůst.

Ve čtvrtek se bude naše pozornost upínat ke zmíněnému zasedání bankovní rady ČNB, která své rozhodnutí zveřejní ve 14:30. Kromě toho budou důležitá finální data ohledně spotřebitelské důvěry v eurozóně, ačkoli změnu neočekáváme. Zajímavý bude i pohled na kombinovaný ekonomický sentiment výrobců a spotřebitelů, kde by mělo dojít k nepatrnému zlepšení z 96 na 96,2 bodů v červnu.

V pátek bude zveřejněn finální odhad spotřeby a užití HDP ČR v 1. čtvrtletí, který by měl potvrdit dosavadní odhad růstu ve výši 0,3 % k/k (0,2 % r/r). Německá ekonomika odhalí reálný výkon maloobchodu, kde trh očekává meziměsíční stagnaci. V případě míry nezaměstnanosti v Německu by taktéž nemělo dojít k žádné změně z květnových 5,9 %. Týden uzavřou data z USA, kde kromě osobních příjmů a spotřeby, kdy se očekává mírný růst v obou případech, bude podstatným zejména cenový index PCE, který by měl naopak poklesnout. Trh očekává návrat meziroční dynamiky PCE z 2,7 % na 2,6 %, v meziměsíčním srovnání je očekávána dokonce stagnace cen.

Minulý pátek přinesl předběžné červnové výsledky indexu nákupních manažerů ze zahraničí, které však byly převážně zklamáním. V případě Německa došlo k překvapivému poklesu hlavního indexu pro zpracovatelský průmysl z 45,4 bodů v květnu na 43,4 v červnu. O něco lépe dopadl index ve službách, který alespoň zůstává bezpečně nad úrovní 50 bodů. Nad hranicí pro expanzi zůstal i kompozitní index, jeho zpomalení však není dobrou zprávou zejména pro české výrobce, kteří na oživení v Německu spoléhají. V případě eurozóny je obrázek obdobný, podmínky ve zpracovatelském průmyslu se zde také zhoršily, přičemž index poklesl z 47,3 na 45,6 bodů. Nad hranicí 50 bodů zůstal opět index ve službách i kompozitní index, jejich výsledek však značně zaostal za očekáváním trhu. Na rozdíl od Evropy pozitivně překvapily USA, kde došlo ke zlepšení u všech druhů PMI dle S&P, nejvíce se daří sektoru služeb (55,1 vs 54,8 v květnu).

Akciovým trhům se ke konci týdne příliš nedařilo, americký index S&P 500 v pátek ztratil mírných 0,16 %, ale za celý minulý týden zůstal v plusu (+0,75 %). Německý index DAX si vedl obdobně, když v pátek poklesl o 0,50 % ale za celý týden zůstal o 0,86 % vyšší. Podobně týden uzavřela i pražská burza, index PX poklesl o 0,42 %, týdenní výkonnost je +0,98 %. Koruna dále oslabovala směrem k úrovni 25 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

Čt 09:07Ranní okénko - Zasedání ČNB pod rouškou tajemství Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
17.06.2024Ranní okénko - Přehled týdne: ceny výrobců v ČR a PMI ve světě Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
27.05.2024Přehled týdne: spotřebitelský sentiment v zahraničí a inflace v Evropě Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688