Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  23.06.2024 18:01:11

Investoři sledují inflaci a technologické akcie: Co přinese nový týden?

Pro investory, kteří se snaží odhadnout načasování změn úrokových sazeb, bude tento týden klíčový z hlediska sledování inflace v USA a předběžných údajů o červnové inflaci z několika ekonomik eurozóny. Důležité budou také známky možného vyčerpání růstu velkých technologických akcií a eskalace obchodního napětí. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Inflace v USA

V pátek bude zveřejněn oblíbený ukazatel inflace Federálního rezervního systému, cenový index výdajů na osobní spotřebu (PCE), který by měl poskytnout náhled na pokračující zpomalování inflace. Nedávné údaje PCE však nesplnily očekávání, přičemž poslední údaj ukázal, že inflace v USA se v dubnu neočekávaně zastavila. Další podobný údaj by mohl oslabit argumenty pro brzké snížení úrokových sazeb. Na rozdíl od Fedu trhy stále počítají se dvěma sníženími sazeb ještě v tomto roce.

Ekonomický kalendář zahrnuje také červnové údaje o spotřebitelské důvěře a květnové údaje o prodejích nových i stávajících domů. Dále bude zveřejněn třetí odhad hospodářského růstu za první čtvrtletí a údaje o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby za květen.

Technologická rallye

Mnozí investoři věří, že dlouhodobý potenciál akcií technologických společností je vzhledem k jejich vysokým ziskům a nadšení z revolučního potenciálu umělé inteligence solidní. Obrovské cenové zisky, včetně meziročního nárůstu akcií Nvidia o 155 %, však vyvolávají obavy, že technologická rallye může být nadměrně protahována.

Tržní opozdilci, jako jsou akcie s malou kapitalizací a tzv. hodnotové akcie, mezi něž patří například finanční a průmyslové společnosti, mohou vypadat jako výhodné obchody. I kdyby však došlo ke korekci, existuje jen málo známek, že by investoři opustili technologické a růstové akcie na dlouho.

Sázka na technologické akcie se v posledním desetiletí vyplatila, protože index Nasdaq 100 si polepšil o více než 400 %, zatímco index Russell 1000 za stejnou dobu vzrostl přibližně o 70 %. Technologický sektor by se také mohl poměrně rychle odrazit ode dna, protože investoři budou spěchat s nákupem poklesu.

Ceny ropy

Ceny ropy v pátek oslabily přibližně o 1 % kvůli obavám, že růst globální poptávky po ropě by mohl být zasažen silným americkým dolarem a negativními ekonomickými zprávami z některých částí světa. Za celý týden však oba hlavní ropné benchmarky vzrostly přibližně o 3 %, navazujíc na předchozí týdenní zisky okolo 4 %.

Americký dolar v pátek dosáhl sedmitýdenního maxima vůči koši ostatních měn. Tento nárůst byl způsoben trpělivým přístupem Federálního rezervního systému ke snižování úrokových sazeb, který kontrastoval s holubičím postojem v jiných zemích. Nižší sazby by mohly podpořit ceny ropy, protože by zlevnily půjčky v největší světové ekonomice a zvýšily by zájem o ropu v souvislosti s rostoucí těžbou. V nadcházejícím týdnu budou ceny ropy pravděpodobně i nadále podporovány rostoucí prémií za geopolitické riziko.

Inflace v eurozóně

V eurozóně budou v pátek zveřejněny předběžné údaje o červnové inflaci ve Francii, Itálii a Španělsku. Tyto údaje budou klíčové pro nastavení očekávání v celé eurozóně v následujícím týdnu, což je zásadní pro obchodníky, kteří se snaží odhadnout, kolikrát Evropská centrální banka letos sníží úrokové sazby.

Evropská centrální banka snížila sazby 6. června, ale stále silná domácí inflace a rostoucí mzdy vyvolávají otázky, kolik dalších snížení bude následovat. Obchodníci aktuálně očekávají ještě jedno snížení sazeb a přibližně 64% pravděpodobnost druhého snížení do konce roku, což je méně než téměř 80 % před červnovým zasedáním.

Jakékoli překvapení směrem nahoru by mohlo narušit náladu investorů, kteří již čelí nové politické nejistotě poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron vyhlásil na 30. června první kolo francouzských voleb.

Obchodní napětí

Čína a Evropská unie se dohodly na zahájení jednání o plánovaném zavedení cel na elektromobily (EV) vyráběné v Číně a dovážené na evropský trh. Začátkem tohoto měsíce Brusel navrhl vysoká cla jako reakci na to, co Evropská unie považuje za nadměrné dotace poskytované čínským výrobcům. Předběžná cla EU ve výši až 38,1 % na dovážené čínské elektromobily by měla začít platit do 4. července a v plné výši vstoupit v platnost v listopadu.

Oznámení Evropské komise z 12. června následovalo po květnovém rozhodnutí Spojených států zvýšit cla na čínské automobily a otevírá novou frontu v obchodní válce Západu s Pekingem. Čínské úřady naznačily možná odvetná opatření prostřednictvím komentářů ve státních médiích a rozhovorů s představiteli průmyslu.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

 

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688