Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.06.2024 09:21:00

Marks o největší chybě investorů a základu svých úspěšných predikcí - Víkendář (video)

Makroekonomické predikce ani časování trhu nejsou tím, od čeho by při investicích šlo očekávat nějaké větší přínosy. Rozhodují specializované dovednosti a znalosti a management rizik. To jsou jedny z hlavních investičních zásad, kterých se drží Howard Marks z Oaktree Capital (viz včerejší víkendář připojeno v odkazech). Ve druhé části rozhovoru mimo jiné hovořil o největší chybě, které se podle něj jeho kolegové dopouští.

Na onu největší chybu dostává Marks podle svých slov dotazy často a podle něj spočívá ve spoléhání se na současný trend. Tedy například na to, že když trh nyní roste, bude tomu tak již navždy. Investor ale věří, že na trhu fungují cykly a různé proměnné mají tendenci vracet se ke svým průměrům či historickým standardům. Po obdobích, kdy na trhu panuje nějaký exces, tedy přichází doba, kdy je tento exces korigován.

Za podstatu cyklického vývoje považuje expert právě to, že lidé mají sklony zacházet do extrémů. Jako příklad uvedl investice do nových továren prováděné v době ekonomického boomu. Jejich výsledkem jsou nadbytečné kapacity, které se projeví na horším hospodaření společností. Výsledkem je osekání jejich investičních plánů a posun do druhého extrému. Celkově tak dochází k vytvoření cyklu, který zabíhá do excesů a po nich přichází fáze korekce.

Howards se navzdory své skepsi k predikcím domnívá, že někdy smysluplné předpovědi vytvořit lze. Jde o dobu, kdy na trhu dochází k největším excesům, protože pak lze hovořit o vysoké pravděpodobnosti obratu. K tomu dodal, že jednou svému synovi říkal o úspěšnosti svých predikcí a jeho syn mu na to řekl, že jejich úspěch spočívá v tom, že jich udělal pouze pět za celých padesát let. Tedy právě v době, kdy se trhy nacházely v extrému. K tomu dodal, že nyní se trhy nachází něco nad svým standardem, tudíž nejde o situaci, kdy by šlo s rozumnou pravděpodobností očekávat jejich korekci.

Oaktree Capital se ve svých investicích nezaměřuje na akciový trh, podle investora je ale tento trh dobrým barometrem, který funguje i u jiných aktiv. Index S&P 500 dnes může být podle Markse o 20 – 25 % nadhodnocený, usuzuje tak z toho, že poválečný standard poměrů cen k ziskům leží na 16, nyní se PE pohybuje nad 20. „Kdyby to skutečně byla pravda, můžeme se ptát, jaká je pravděpodobnost poklesu trhu v příštím roce. Ta je malá. Není to 50/50, ale není to ani 90 %. Trhy mohou být dražší a dražší, pak se dostat do bubliny.“

O umělé inteligenci toho pak Marks podle svých slov neví dost na to, aby řekl, zda jsou příslušné akcie v bublině, nebo ne. Stejně tak kvůli svým omezeným znalostem nemůže hodnotit, zda jsou příliš levné čínské akcie. „Můžete mít nějaký názor, ale nestačí to na to, abyste spravovali peníze klientů.“

Zdroj: Youtube, Norges Bank

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688