mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  21.06.2024 15:27:00

diskuse o DPH u platforem pro krátkodobé ubytování a osobní přepravu a plánovaná půjčka zemí G7 Ukrajině

Červnový ECOFIN: diskuse o DPH u platforem pro krátkodobé ubytování a osobní přepravu a plánovaná půjčka zemí G7 Ukrajině

21.06.2024 / 15:22 | Aktualizováno: 21.06.2024 / 15:27

Hledání kompromisu pro legislativní balíčekDPH v digitálním věku“, diskuse o možném řešení finanční podpory Ukrajiny hrazené z výnosů zmrazených aktiv ruské centrální banky a doporučení Rady členským státům EU v rámci tzv. evropského semestru. To byly hlavní body červnového jednání Rady ministrů financí (ECOFIN) v Lucemburku.

Rada diskutovala legislativní předlohy k pravidlům DPH pro digitální věk. Jedinou spornou oblastí zůstává část ekonomiky platforem, do které patří služby jako poskytování krátkodobého ubytování nebo osobní přepravy, pro které se Rada snaží najít řešení, aktuálně mezi návrhem belgického předsednictví a alternativním návrhem Estonska.

Evropská komise prezentovala jarní balíček k evropskému semestru v rámci cyklu koordinace hospodářských politik, jehož součástí jsou návrhy doporučení jednotlivým členským státům v oblasti fiskální a hospodářské politiky. Součástí byly i zprávy hodnotící plnění fiskálních pravidel, především překročení prahové hodnoty (3 % HDP) pro deficit veřejných financí. Česká republika již v minulosti vysvětlila důvody pro mimořádné překročení schodku v roce 2023 a díky přijetí konsolidačního balíčku a důvěryhodné fiskální trajektorii pro nadcházející roky byla zařazena do skupiny zemí plnících evropská fiskální pravidla.

Rada ECOFIN dále debatovala otázku ekonomických a finančních dopadů ruské agrese na Ukrajinu. Jednání byl prostřednictvím videokonference přítomen i ukrajinský ministr financí Sergij Marčenko. Ministři byli informováni o politické shodě na summitu G7 na další finanční podpoře Ukrajiny, které by vyřešila její finanční potřeby v roce 2025. Zvažovaná půjčka v objemu cca 50 mld. USD ze strany zemí G7 by byla zajištěna prostřednictvím výnosů ze zmrazených aktiv Ruské centrální banky.

Na okraji Rady ECOFIN proběhlo výroční zasedání Rady guvernérů Evropské investiční banky (EIB). Ministr financí Zbyněk Stanjura ocenil nedávné kroky, které EIB podnikla na podporu evropského obranného průmyslu, zejména v podobě změny definice pro technologie dvojího užití, která umožní financovat více projektů na výzkum, vývoj a produkci materiálů a technologií s využitím, jak v armádě, tak pro civilní účely. Změny přicházejí krátce poté, co Česká republika vyzvala EU na neformálním zasedání Rady Ecofin v únoru, aby usnadnila financování obranného průmyslu a navrhla možné kroky pro zajištění dostupnějšího financování obrany.

Zdroj: MFČR


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Et   9:23  China's industrial profits up 3.4% in January-May China state infooffice (scio.gov.cn)
St 16:08  China enhances efforts to boost IP talent pool China state infooffice (scio.gov.cn)
St 12:06  Questions and answers on Convergence Report 2024 ec.europa.eu (Evropská komise)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688