ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  20.06.2024 12:47:00

EU a Ukrajina aktualizují a rozšiřují dohodu o silniční dopravě

EU a Ukrajina aktualizují a rozšiřují dohodu o silniční dopravě

EU a Ukrajina se dnes rozhodly prodloužit a aktualizovat stávající dohodu o silniční dopravě. Cílem dohody je pomoci Ukrajině vstoupit na světové trhy usnadněním tranzitu přes země EU a dalším rozvojem jejích vazeb na trh EU. Dohoda, která byla poprvé podepsána dne 29. června 2022 po totální invazi Ruskana Ukrajinu, výrazně zvýšila silniční obchod mezi Ukrajinou a EU ve prospěch obou ekonomik.

Platnost dohody se proto prodlužuje do 30. června 2025 s tichým prodloužením o další období šesti měsíců, pokud jedna ze stran nesouhlasí a nemá spolehlivé a jasné důkazy o tom, že došlo k závažnému narušení jejího trhu silniční dopravy nebo že cíle dohody již zjevně nejsou plněny. V zájmu lepšího provádění nyní dohoda obsahuje tato ustanovení:

  • Požadovat, aby dopravci měli u sebe doklady prokazující povolení k mezinárodní přepravě a dodržování dohody.
  • Požadovat doklady osvědčující, že nenaložené operace přímo souvisejí s tranzitní nebo dvoustrannou operací podle dohody.
  • Zlepšit dodržování smluvních povinností ze strany podnikatelů v silniční nákladní dopravě, zejména pokud jde o řešení podvodů, padělání dokladů řidiče a přestupků v oblasti bezpečnosti silničního provozu, což by mohlo vést ke ztrátě práv na poskytování dopravních služeb uvedených v dohodě.
  • Zavést ochrannou doložku umožňující pozastavení dohody v určitých zeměpisných oblastech, pokud trh silniční dopravy v této oblasti pocítí závažná narušení způsobená dohodou.

Pozadí

Od přijetí dohody, která dočasně usnadňuje silniční nákladní dopravu mezi Evropskou unií a Ukrajinou, výrazně vzrostl ukrajinský silniční vývoz do EU. Konkrétně se objem vývozu zvýšil přibližně o dvě třetiny, zatímco hodnota vývozu vzrostla o jednu třetinu. To znamená, že každý měsíc je vyvezeno více než 300,000 tun zboží. Souběžně s tím prudce vzrostl ukrajinský dovoz z EU, přičemž objem dovozu vzrostl přibližně o 300,000 tun měsíčně. Dovozní hodnota se zvýšila téměř třikrát rychleji než vývozní hodnota a dosáhla více než 700 milionů EUR měsíčně oproti 250 milionům EUR měsíčně. Dohoda, prováděná v důsledku ztráty dopravních tras a vývozních trhů východně od Ukrajiny způsobených ruskou agresí, podporuje trasy solidarity mezi EU a Ukrajinou. Usnadnila přepravu životně důležitého zboží, jako je pohonné hmoty a humanitární pomoc, na Ukrajinu a umožnila ukrajinským vývozům, jako jsou obilí, rudy a ocel, dostat do EU i mimo ni.

Předchozí datum ukončení dohody bylo 30. června 2024. Aktualizovanou a rozšířenou dohodu podepsali v Bruselu komisařka Adina Văleanová a Sergej Derkach, náměstek ministra pro komunity, území a rozvoj infrastruktury Ukrajiny.

Podobná dohoda existuje mezi EU a Moldavskem.

Pro více informací

Zachování pohybu ukrajinského zboží – Evropská komise (europa.eu)

 

 

Quote

Od původní dohody se vývoz ukrajinských silnic do EU výrazně zvýšil a každý měsíc se zvýšil o více než 300,000 tun zboží. Současně prudce vzrostl ukrajinský dovoz z EU, přičemž hodnota dovozu vzrostla téměř trojnásobně ve srovnání s vývozní hodnotou a dosáhla působivých 700 milionů EUR měsíčně. Prodloužení platnosti této dohody je silným projevem evropské solidarity. Posílením dohody spolehlivými zárukami a neochvějným prosazováním položíme základy pro trvalá dopravní spojení, která posilují odolnost Ukrajiny.
Adina Văleanová, komisařka pro dopravu 2024-06-19

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688