Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Evropská unie  |  19.06.2024 11:25:57

Ministři životního prostředí schválili přelomové nařízení o obnově přírody

Ministři životního prostředí schválili přelomové nařízení o obnově přírody

V pondělí 17. června se v Lucemburku uskutečnilo zasedání Rady pro životní prostředí (ENVI), na kterém ministři formálně schválili návrh nařízení o obnově přírody. Dosáhli také obecného přístupu ke směrnicím o environmentálních tvrzeních, monitorování půdy a odpadech a zabývali se rovněž řízením klimatických rizik. Českou republiku na jednání zastupoval ministr životního prostředí Petr Hladík.

Dohoda na plánu obnovy přírody

Rada ministrů životního prostředí EU formálně schválila vůbec první legislativní nařízení o obnově přírody, jehož cílem je obnova 20% suchozemských a mořských oblastí v EU do roku 2030. V dlouhodobém výhledu by schválená opatření měla zajistit obnovu všech ekosystémů, které ji potřebují, do roku 2050.

„Jsem opravdu velmi rád, že se nám podařilo přijmout nařízení o obnově přírody, které je pro nás z hlediska boje proti úbytku biodiverzity a mezinárodní důvěryhodnosti Evropské unie naprosto zásadní,“ uvedl po jednání ministr životního prostředí Petr Hladík. „Přijetí nařízení o obnově přírody považuji za naprosto nezbytný krok, který pomůže v boji proti úbytku biologické rozmanitosti a změně klimatu,“ doplnil.

Součástí opatření bude například ochrana hmyzích opylovačů rostlin, výsadba nejméně tří miliard stromů do roku 2030 či ochrana městské zeleně.

Snižování množství potravinového a textilního odpadu

Ministři dosáhli obecného přístupu k návrhu revize rámcové směrnice o odpadech se zaměřením na textilní a potravinový odpad. Jejím cílem je snížit množství textilního a potravinového odpadu a minimalizovat plýtvání potravinami.

Návrh zavádí tzv. rozšířenou odpovědnost výrobců, kteří by měli nově přispívat na náklady spojené s textilním odpadem. Budou se také muset řídit harmonizovanými pravidly pro třídění, recyklaci a opakované využití textilních materiálů. Rovněž byl stanoven také závazný cíl snížení množství potravinového odpadu do roku 2030, a to o 10% ve zpracovatelském a výrobním průmyslu, a o 30 % v maloobchodním odvětví, stravovacích službách a domácnostech (na obyvatele).

Ochrana před greenwashingem

Ministři dosáhli obecného přístupu k návrhu směrnice o enviromentálních tvrzeních, jejímž hlavním cílem je ochrana spotřebitele před tzv. greenwashingem. Směrnice má zajistit, aby se v celé EU používala spolehlivá, srovnatelná a ověřitelná environmentální tvrzení a rovněž se zpřehlednilo označování produktů, což by mělo eliminovat nekalé obchodní praktiky a klamání spotřebitelů.

Co je to greenwashing?

tzv. „lakování na zeleno“ je praxe výrobců vytvářející falešný dojem o pozitivních dopadech jejich produktů či služeb na životní prostředí, která může být zavádějící a uvádět spotřebitele v omyl.

Směrnice o monitorování půdy

Další ze série dohod se týkala směrnice o monitorování půdy, jejímž cílem je výrazné zlepšení zdraví půdy do roku 2050. Kromě povinného monitoringu stavu půdy řeší směrnice i pravidla postupu při její kontaminaci a následné sanaci nebo zásady udržitelného hospodaření.

Půda představuje jedinou složku životního prostředí, jejíž ochrana nebyla dosud na úrovni Evropské unie legislativně ukotvena. Velmi mě proto těší, že společná usilovná práce vedla k současné podobě návrhu, který dle mého názoru vhodně harmonizuje sledování půd napříč členskými státy a zároveň umožňuje navázat na dobrou praxi na národní úrovni,“ uvedl ministr Hladík.

Osmý akční program pro životní prostředí

Odpolední část zasedání ministři započali schválením závěrů k 8. akčnímu programu pro životní prostředí, který má zajistit pokyny pro další postup na cestě k ekologickému, spravedlivému a inkluzivnímu přechodu k udržitelné Evropě.

Závěry se zabývají například odolností vůči změně klimatu, připraveností na rizika, ochranou biologické rozmanitosti, oběhovým hospodářstvím či postupem k dosažení nulového znečištění.

Ministr Hladík zdůraznil, že Česká republika považuje za důležité zavedení snížené sazby DPH na výrobky, které obsahují recyklát. Tento krok by zvýšil poptávku po recyklovaných výrobcích, což dle Hladíka představuje zásadní nástroj pro cirkulární ekonomiku.

Klimatický cíl pro rok 2040 a řízení klimatických rizik

Všechny členské státy se zapojily do politické debaty ohledně klimatického cíle EU do roku 2040, kde zdůraznily otázku posilování konkurenceschopnosti a spravedlivé transformace. Během neformálního oběda ministři diskutovali o březnovém sdělení Komise o klimatických rizicích.

Zdroj: MŽP ČR, Rada EU, ÚV ČR
Foto: Rada EU

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688