Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  18.06.2024 09:17:37

Ranní okénko - Dnes průzkum ZEW v Německu, maloobchod a průmysl v USA

Dnes se dozvíme výsledky červnového průzkumu instituce ZEW mezi finančními analytiky ohledně hodnocení aktuální ekonomické situace Německa včetně budoucích očekávání. Přítomnost je shledávána velmi negativní, nicméně v květnu se míra pesimismu významněji snížila a trh očekává, že v podobném rozsahu dojde ke zlepšení i nyní. To je dáno pomalu se oživující ekonomikou a zahájeným cyklem uvolňování měnové politiky ze strany ECB. Naproti tomu budoucnost byla v posledních měsících vnímána optimisticky, kdy v průběhu celého letošního roku byly překonávány v pozitivním slova smyslu odhady trhu. Nicméně v dalších měsících vnímání budoucnosti pravděpodobně nebude růst takovým tempem jako dosud.

Z eurozóny dorazí finální výsledky květnové inflace. Žádné překvapení se neočekává, a tak by mělo být potvrzeno, že meziroční inflace stoupla z 2,4 % na 2,6 %. Rovněž jádrová složka byla vyšší ve srovnání s dubnem o 0,2 p.b. a měla by tak dosáhnout výše 2,9 %.

Spojené státy americké nabídnou květnové údaje o maloobchodních tržbách a průmyslové výrobě. V obou případech se očekává po meziměsíční stagnaci jejich nárůst o 0,3 %. Případné slabší výsledky by podpořily možnost prvního snížení sazeb v USA na zasedání Fedu v září.

Nový týden zahájily ceny v českém průmyslu, které byly v květnu ve srovnání s dubnem nižší o 1,2 % a oproti loňskému květnu vzrostly pouze o 1 %. Cenový vývoj tak překonal odhady všech analytiků, což ukazuje na pokračující pozitivní trend na nabídkové straně. Kromě uklidnění cen komodit na světových trzích hraje roli i stále nízká domácí i zahraniční poptávka, která netlačí výrazněji na růst cen v průmyslu. Dále padají ceny zemědělských výrobců, a to v meziměsíčním i meziročním srovnání. Rovněž byl zaznamenán pokles cen u potravinářských výrobků, z čehož se dá usuzovat, že ceny potravin pro konečné spotřebitele by nemusely růst ani v dalších měsících. Pozitivní je taktéž zmírnění výrobní inflace ve službách, což se projevuje perzistentními tlaky právě v této oblasti, které dosud přetrvávají.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=5137

Mzdové náklady v eurozóně vzrostly v prvním čtvrtletí letošního roku ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Další vývoj bude bedlivě sledován Evropskou centrální bankou, jejíchž představitelé hodnotí právě růst mezd jako významný proinflační faktor. Tyto inflační tlaky se projevují zejména v oblasti služeb, kde ceny rostou výrazně rychleji.

Dle indexu Empire manufacturing se podnikatelská nálada ve zpracovatelském průmyslu v červnu ve státě New York zlepšila více (-6 bodů), než očekával trh (-10 bodů). Oproti květnu (-15,6 bodů) je to ještě příznivější výsledek, ale pesimismus zatím přetrvává.

Začátek nového týdne se na akciových trzích nesl v pozitivním duchu, když si americký index S&P 500 připsal 0,8 %, německý DAX 0,4 % a pražský PX 0,3 %. Koruna zůstává okolo hranice 24,70 EUR/CZK, její případnou vyšší volatilitu můžou vyvolat případné výroky členů bankovní rady před začátkem mediální karantény před zasedáním ČNB v příštím týdnu (27.6.).

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:06  Whirlpool posílil o 12 % kvůli fámám o převzetí X-Trade Brokers (XTB)
St 16:43  Akciové trhy: Korekce v Evropě, negativní začátek seance v Americe - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 16:41  Na pozadí silnějšího dolaru středoevropské měny ztrácely (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

03.04.2024Ranní okénko - Dnes inflace v eurozóně či průzkum ADP Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
31.01.2024Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, v Německu vychází lednová inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688