Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  17.06.2024 13:12:07

Slábne přijetí bitcoinu! Co to pro něj může znamenat do budoucna?

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Po raketovém vzestupu hodnoty bitcoinu v prvním čtvrtletí letošního roku (2024), se druhé čtvrtletí nese spíše v duchu oscilací pod úrovní 70000 dolarů. Přestože se analytici domnívali, že dubnové půlení bude dalším impulzem pro růst hodnoty, opak je zatím pravdou a bitcoin více méně stagnuje na úrovních před půlením. Přičemž v posledních dnech navíc mírně oslabuje.

To, že hodnota bitcoinu je utvářena trhem a poměrem poptávky oproti nabídce, dnes již nikdo nerozporuje. Není tak překvapením, že lednové spuštění spotových burzovně obchodovaných fondů s bitcoiny (ETF) mělo zásadní vliv na růst ceny této nejstarší a nejhodnotnější kryptoměny. Skokové zvýšení poptávky při zachování stejného objemu kryptomincí určených ke směně způsobilo jediné možné vyústění, a to růst ceny. Velké investiční společnosti totiž přeplácely drobné hráče, aby získaly do svého držení dostatečný objem bitcoinů, jakožto zajištění pro investice svých klientů.

Růst sítě vs. nárůst ceny

Nicméně ochladnutí tohoto trhu po počátečním boomu je důvodem, proč si bitcoin v posledních týdnech nepřipisuje zisky a spíše si udržuje hodnotu v rozmezí 65 až 70 tisíci dolarů. Investiční společnost Fidelity, která nabízí investice do spotových ETF s bitcoiny, ústy svého ředitele, Jurriena Timmera, vysvětluje, co vidí jako hlavní příčinu aktuálního stavu. Timmer uznává, že bitcoin je „exponenciální zlato“ a uchovatel hodnoty, ale upozorňuje na rozdíl mezi zpomalením růstu sítě Bitcoinu a pohybem jeho ceny. Uvádí, že cena bitcoinu je primárně řízena růstem sítě, který je ovlivněn vzácností bitcoinu, měnovou a fiskální politikou a náladou na trhu. Říká, že navzdory cenovým ziskům se růst bitcoinové sítě ilustrovaný adopcí zpomalil.

 „Podle mého názoru by tato divergence mezi cenou a adopcí mohla vysvětlit, proč bitcoin na své cestě k potenciálním novým historickým maximům trochu zpomalil. Kyvadlo se bude houpat jen do určité míry. Aby nová maxima pokračovala, bude možná muset síť opět zrychlit. Mohla by za tím stát další kapitola teze o fiskální dominanci (tj. měnové podřízenosti)?“


Křivka přijetí BTC | zdroj: X @TimmerFidelity https://x.com/TimmerFidelity/status/1801293919738798092

Na slova Jurriena Timmera reagoval Peter Brandt, zkušený obchodník a autor několika publikací o investování, který upozornil na klesající zisky v každém býčím období a naznačil, že pokud bude tento vzorec pokračovat, může se současný růst blížit ke svému konci.

Proč pomalý oběh bitcoinu nemusí být špatná věc?

K tématu zpomalení přijetí bitcoinu se vyjádřil také zakladatel a generální ředitel analytické platformy CryptoQuant, Ki Young Ju. Ten prostřednictvím sítě X uvedl, že:

„Rychlost oběhu bitcoinu dosáhla nejnižšího bodu od roku 2013. Navzdory Satoshiho vizi „P2P elektronické hotovosti“ se bitcoin používá především jako „digitální zlato“, které instituce drží bez častých transakcí. Jeho rychlost jednou dosáhne vrcholu, až se začne široce používat k platbám.“

To, že se bitcoin v průběhu své existence vyprofiloval do podoby digitálního zlata, z něj dělá alternativu pro možné investice. To, co bylo dříve nemyslitelné, se ukazuje jako cesta do budoucna. Institucionální zájem o ETF s bitcoiny pozvolna stabilizuje velkou volatilitu této kryptoměny. Na jednu stranu to zřejmě bude znamenat konec doby, kdy si bitcoin připisoval obrovské zisky, ale na druhou stranu může být stabilizace trhu impulzem pro větší zapojení bitcoinu do platebních systémů.

To, že od tohoto trendu nemusí být trh daleko, dokládá chování některých společností. Například kanadská fintech společnost DeFi Technologies nedávno oznámila, že přijala bitcoin jako pokladní rezervu. V první fázi nakoupila 110 BTC a s nákupem dalších bitcoinů počítá. Podobně od dubna přijala bitcoin jako své „hlavní pokladní rezervní aktivum“ japonská investiční společnost Metaplanet. Ta prostřednictvím sítě X uvedla, že 11. června 2024 koupila dalších 23,35 BTC, čímž rozšířila svou expozici vůči bitcoinu na 141,07 BTC.

Závěr

Postřehy odborníků a současný trend ze strany institucionálních investorů do jisté míry vysvětlují rozpor mezi cenou bitcoinu a růstem jeho sítě. Nicméně měnící se využití bitcoinu a rostoucí zájem institucí naznačují, že jeho příběh ještě zdaleka není u konce.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Et 13:27  Pozor na investice do altcoinů! Jejich popularita rychle klesá Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
17.06.2024  Slábne přijetí bitcoinu! Co to pro něj může znamenat do budoucna? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
13.06.2024  Bitcoin je jako na houpačce, čeká se na další růst Martin Stránský (WBTCB)
11.06.2024  Může bitcoin ještě letos vzrůst nad úroveň 100000 dolarů? Může! Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688