Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  17.06.2024 09:15:08

Maloobchodní tržby v USA v květnu rostly - aktualizace (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Díky vyšším prodejům automobilů maloobchodní tržby ve Spojených státech v květnu pravděpodobně rostly. Zlepšení by měly vykázat i počty nově zahájených staveb, prodeje stávajících nemovitostí ale v důsledku vysokých úrokových sazeb poklesnou. V eurozóně bude pozornost směřovat na indexy PMI. Ty pravděpodobně vykáží další nárůst, a to jak ve zpracovatelském průmyslu, tak v segmentu služeb. Ve zpracovatelském průmyslu však index zůstane pod padesátibodovou hranici i průměrem loňského roku. Že se situace ve zpracovatelském průmyslu postupně lepší, by měl nicméně potvrdit i německý červnový ZEW index. Na domácí půdě nás čeká zveřejnění cen průmyslových výrobců. Ty podle našeho odhadu meziměsíčně poklesnou. Naši aktualizovanou prognózu naleznete zde: https://bit.ly/Forecast_update_06_2024_CZ.

Evropské indexy PMI přinesou další zlepšení nálady

Květnové maloobchodní tržby ve Spojených státech podle našeho odhadu vzrostly meziměsíčně o 0,2 %. Naznačují to prodeje automobilů, které stouply z dubnových 15,74 milionů na 15,9 milionů v květnu. Naopak negativně na maloobchodní tržby dopadne pokles cen na čerpacích stanicích (-3,9 % m/m). Objemy nákupů budou sice z tohoto důvodu vyšší, pokles cen to ale nevyváží. Kromě maloobchodních tržeb budou zveřejněna data z trhu nemovitostí. Zatímco v souladu s minulým trendem počet nově zahájených staveb meziměsíčně vzroste, prodeje stávajících nemovitostí ukáží v důsledku vysokých úrokových sazeb další pokles.

V eurozóně bude zveřejněn finální výsledek květnové inflace. Ta podle předběžného odhadu meziměsíčně vzrostla o 0,2 %, meziročně dosáhla 2,6 %. Žádnou revizi nečekáme, zajímavý bude nicméně pohled na strukturu inflace, která by mohla odhalit příčinu růstu cen ve službách o 0,4 % m/m na 4,1 % y/y. To bylo nejrychlejší tempo za posledních sedm měsíců. Indikátory PMI by měly v eurozóně jako celku i Německu ukázat další zlepšení, a to jak v průmyslu, tak i ve službách. Nálada ve zpracovatelském průmyslu postupně rozmrzá, ačkoli stále zůstává pod průměrem z roku 2023 (48,5 bodu) i pod svým dlouhodobým historickým průměrem. To by měl potvrdit i německý ZEW index, který v červnu ve svých obou složkách zřejmě rostl. Pozornost finančních trhů bude tento týden směřovat i do Francie, kde oficiálně začne volební kampaň do minulý týden vyhlášených předčasných parlamentních voleb.

V Česku budou zveřejněny ceny průmyslových výrobců za květen. Ty podle našeho odhadu v důsledku vývoje cen na komoditních trzích poklesly meziměsíčně o 0,4 %.

Inflační data překvapovala ve směru dolů

Minulý týden se nesl ve znamení inflačních dat. Ta měla tendenci překvapovat ve směru dolů, a to jak ve Spojených státech, tak v Česku či Maďarsku. Tuzemské spotřebitelské ceny v květnu meziměsíčně stagnovaly, přičemž jejich meziroční růst zpomalil z 2,9 % na 2,6 %. Došlo zároveň k významnému zmírnění meziměsíční sezonně očištěné dynamiky, která podle našeho odhadu klesla z 0,22 % na 0,14 % (anualizovaně z 2,7 % na 1,7 %). Více v našem reportu zde: https://bit.ly/4efblXp. Kurz koruny byl více rozkolísaný, většinu týdne se nicméně držel v pásmu 24,65-24,75 CZK/EUR. Nejvíce z celého regionu ztratil maďarský forint, který se posunul z pondělní úrovně 391 HUF/EUR až na pátečních 397,7 HUF/EUR. Za vývojem stály obavy z dalších sporů s EU, nižší inflace i očekávání dalšího snížení úrokových sazeb. Vzhledem k celkově negativnímu sentimentu vůči rozvíjejícím se měnám ztrácel i polský zlotý, který se v pátek obchodoval za 4,37 PLN/EUR ve srovnání s 4,30 PLN/EUR, kde tento týden zahajoval.

Americká inflace po delší době také překvapila směrem dolů, když v květnu zmírnila na 3,3 % po 3,4 % y/y v dubnu, zatímco tržní konsensus počítal se stagnací na 3,4 %. O desetinu nižší byla oproti tržnímu konsenzu rovněž jádrová inflace, která zpomalila z dubnových 3,6 % na 3,4 % v květnu. Podobně jako v případě spotřebitelských cen i růst cen průmyslových výrobců byl v USA oproti očekávání nižší. Jak celkový index PPI, tak i ten bez běžně volatilních položek potravin a energií, v květnu skončil v meziměsíčním vyjádření 0,3 pb pod odhady.

Stěžejní událostí týdne bylo pak zasedání americké centrální banky. Ta ponechala úrokové sazby v rozmezí 5,25-5,50 %. Medián výhledu úrokových sazeb Fedu však ukázal pro letošní rok už pouze jedno snížení úrokových sazeb, zatímco ten březnový ještě počítal s trojím. Čtyři členové FOMC byli dokonce pro udržení sazeb beze změny až do konce letošního roku. Pro příští rok počítá medián výhledů centrálních bankéřů naopak se čtyřmi cuty, oproti původním třem. K revizi došlo i v dlouhodobém výhledu, když se medián posunul z 2,6 % na 2,8 %.

Pro kurz amerického dolaru tak minulý týden přinášel mix signálů. Nižší než očekávaná inflace vyvolala euforii, sázky na snížení úrokových sazeb se zvyšovaly a dolar naopak oslaboval až k úrovni 1,085 USD/EUR. Po zasedání Fedu se však karty obrátily. Euro navíc ztrácelo vlivem přetrvávající nejistoty spojené s předčasnými volbami ve Francii. Dolar tak ve zbytku týdne své ztráty k euru více než vykompenzoval, a kurz se posunul až pod úroveň 1,07 USD/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688