mzp.cz (MŽP)
Životní prostředí  |  14.06.2024 02:00:00

O Pálavě, její kráse a pestrosti. V Dolních Věstonicích se otevírá Dům přírody Pálavy

O Pálavě, její kráse a pestrosti. V Dolních Věstonicích se otevírá Dům přírody Pálavy

Návštěvnické středisko chráněné krajinné oblasti Pálava dnes slavnostně otevřeli ministr životního prostředí Petr Hladík a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Dům přírody Pálavy vznikl rozsáhlou rekonstrukcí a dostavbou bývalého archeologického muzea, provozovatelem je Regionální muzeum v Mikulově. Ústředním bodem je moderní expozice, která Pálavu představuje jako místo s mimořádnou druhovou pestrostí vzácných rostlin i živočichů. Ukazuje také, jak lidé zdejší krajinu po tisíciletí utvářeli svým hospodařením a jak ji ovlivňují i dnes. Expozice, na jejímž návrhu spolupracovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Sdružení pro interpretaci místního dědictví ČR a Regionální muzeum v Mikulově, na návštěvníky působí všemi smysly: Pálavu představuje v několika krátkých filmech promítaných na trojrozměrný model krajiny a na stovkách exponátů, od nejrůznějších přírodnin až po archeologické nálezy.

„V České republice není mnoho míst, která by se mohla pochlubit tak rozmanitou přírodou a nevšední krajinou, jako Pálava s jejími charakteristickými bělostnými skalami, jarními mozaikami rozkvetlých stepí, vinohrady na sluncem ozářených stráních nebo světlými dubovými háji. Je samozřejmě lepší kochat se její krásou naživo, ale Dům přírody Pálavy umožní návštěvníkům na jednom místě poznat, jak zdejší krajinu ovlivňovali a utvářeli po tisíciletí také lidé a proč ji potřebujeme uchovat pro budoucí generace. Vzdělávat nejen děti a mládež o tom, proč bychom měli přírodu a prostředí kolem sebe nejen chránit, ale i obnovovat, považuji za jeden z nejdůležitějších úkolů. Mám proto radost, že jsme toto moderní návštěvnické centrum mohli za ministerstvo podpořit částkou přesahující 53 milionů korun,“ konstatuje ministr životního prostředí Petr Hladík.

Dům přírody Pálavy je už patnáctým návštěvnickým střediskem, které v programu Dům přírody otevíráme. Chceme návštěvníkům představit území nejrůznějšího charakteru, aby bylo vidět, jak je naše příroda a krajina rozmanitá. Rádi bychom, aby si odtud odnesli, co dělat pro to, aby taková zůstala i v budoucnu. Pálava patří mezi naše nejmenší chráněné krajinné oblasti, ale je zcela mimořádná – najdeme tu rostliny a živočichy, kteří jsou doma v jižních krajích či na východě, ale i ty, kteří sem zasahují ze západu či severu. Pálava byla a je křižovatkou přírody i kultury,“ popisuje ředitel AOPK ČR František Pelc.

„Mám radost, že se podařilo zachránit památkově chráněnou budovu a současně ji vdechnout nový život. Ale to podstatné, čeho mají expozice a doprovodné programy být prostředníkem, je okolo nás. Je to krajina, která nás obklopuje a ve které žijeme. Je to křehká hodnota, které si musíme vážit a k tomu vést mladou generaci i všechny návštěvníky. Věřím, že Dům přírody Pálavy k tomu přispěje zásadním způsobem,“ podotýká k nové expozici ředitel Regionálního muzea v Mikulově Petr Kubín.

Expozice, jejímž hlavním designérem byla Jana Vodičková, je umístěna v nově vybudovaném podzemním prostoru a rozdělena na několik částí. Ta hlavní na několika stovkách exponátů představuje ohromující pestrost pálavské přírody i to, kde se vzala. Další části se věnují vzpomínkám na Mušov, zaplavený vodou z Novomlýnských nádrží, a významu vědeckého poznání na příkladu lesního hospodaření a vinařství. Ve středu místnosti stojí velký betonový model Pálavy a jejího okolí, na který se promítá animace o proměnách zdejší krajiny. Expozici doplňuje velké akvárium s druhy typickými pro nedalekou řeku Dyji.

Na střeše podzemního objektu návštěvníci najdou jezírko a vápencovou skalku – s trochou nadsázky jde o jakousi „malou Pálavu“. Původní historická budova ze 16. století prošla kompletní rekonstrukcí a tvoří zázemí muzea – kromě recepce a obchodu se suvenýry se v ní nachází učebna a herna. Ta bude využívána při nejrůznějších akcích pro veřejnost a školy, které provozovatel připravuje.

Kontakt:
Mgr. Anna Jurdová
777 061 225
propagace@rmm.cz

Veronika Krejčí & Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 058
e-mail: tiskove@mzp.cz

Zelenými obcemi 2024 se staly Černovice a Kamýk nad Vltavou

Zelenými obcemi 2024 se staly Černovice a Kamýk nad Vltavou

Černovice z okresu Pelhřimov a Kamýk nad Vltavou z příbramského okresu se staly vítězi druhého ročníku soutěže Zelená obec roku. V kategorii Sociální počin roku získalo ocenění město Karviná. Slavnostní vyhlášení se konalo v rámci konference Udržitelná budoucnost obcí v pražské centrále ...

Nejúspěšnější model ochrany přírody: MŽP uspořádalo seminář o národních parcích a CHKO

Nejúspěšnější model ochrany přírody: MŽP uspořádalo seminář o národních parcích a CHKO

Nejen pro ochranu vzácných druhů rostlin i živočichů, ale také pro pestrou a zdravou krajinu, která je odolnější vůči extrémům způsobovaným změnou klimatu, je klíčová ochrana přírody na rozsáhlejším území. Právě takovou představují čtyři národní parky a dvacet šest chráněných krajinných oblastí, ...

O Pálavě, její kráse a pestrosti. V Dolních Věstonicích se otevírá Dům přírody Pálavy

O Pálavě, její kráse a pestrosti. V Dolních Věstonicích se otevírá Dům přírody Pálavy

Návštěvnické středisko chráněné krajinné oblasti Pálava dnes slavnostně otevřeli ministr životního prostředí Petr Hladík a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688