Okénko pro podnikatele  |  13.06.2024 17:09:49

Vedení účetnictví a rozdíly mezi příjmy a výdaji v daňové evidenci

Výsledek hospodaření při vedení účetnictví a rozdíl mezi příjmy a výdaji v daňové evidenci se obvykle nerovná základu daně, ze kterého se následně vypočítává daňová povinnost poplatníka. Důvodem je to, že ne všechny náklady (výdaje), které se během zdaňovacího období účtují (evidují), jsou daňově uznatelné. V účetnictví musí být zaúčtovány všechny náklady související se zdaňovacím obdobím, aby byla dodržena zásada věcné a časové souvislosti. V daňové evidenci jsou zase zaznamenány veškeré výdaje vzniklé podnikateli v průběhu zdaňovacího období. Nicméně zákon o daních z příjmů na náklady (výdaje) nahlíží odlišně.

Rozlišuje náklady jako daňově uznatelné a daňově neuznatelné. Daňově uznatelné náklady (výdaje) jsou ty, které byly vynaloženy na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů. Patří sem například daňové odpisy hmotného majetku, zdravotní a sociální pojištění za zaměstnance, škody způsobené živelními pohromami, výdaje na pořízení nehmotného majetku a další výdaje uvedené v § 24 zákona o daních z příjmů. U těchto daňových nákladů je nutné prokázat jejich skutečné vynaložení, například účetním nebo daňovým dokladem, smlouvou apod.

Nedaňové náklady jsou definovány v § 25 ZDP a zahrnují například penále uložené správcem daně, sociální a zdravotní pojištění OSVČ za sebe sama, manka, výdaje na reprezentaci a dary. Náklady na reprezentaci, které vynakládá téměř každý podnikatel, zahrnují výdaje na pohoštění, občerstvení, nealkoholické nápoje pro zaměstnance na pracovišti, večeře s obchodními partnery, firemní večírky apod. Pokud jde o dary, zákon o daních z příjmů neuznává reklamní nebo propagační předměty, které jsou označeny obchodním jménem poskytovatele nebo ochrannou známkou, pokud jejich cena bez DPH nepřesáhne 500 Kč a nejsou předmětem spotřební daně. Od 1.1.2024 již nelze jako reklamní nebo propagační předmět použít tiché víno.

Některé náklady jsou daňově uznatelné až po jejich zaplacení, například smluvní pokuty, úroky z prodlení, poplatky z prodlení, penále a jiné sankce ze závazkových vztahů, sociální a zdravotní pojištění coby náklad zaměstnavatele (musí být uhrazeny do konce měsíce následujícího po skončení zdaňovacího období, aby byly daňové) a daň z nemovitých věcí.

Pokud je náklad (výdaj) podle zákona nedaňový, zvyšuje v rámci daňového přiznání výsledek hospodaření, který nám "vypadne" z účetnictví (daňové evidence), čímž se zvýší daňová povinnost. Například pokud bychom měli v účetnictví smluvní pokutu vůči dodavateli, kterou jsme do konce zdaňovacího období nezaplatili, museli bychom o částku pokuty zaúčtovanou v nákladech zvýšit základ daně za příslušné období. Pokud bychom v následujícím zdaňovacím období smluvní pokutu zaplatili, mohli bychom si snížit základ daně o tuto částku v přiznání za toto období.

Pokud si nejste jistí, zda jsou vaše náklady daňově uznatelné nebo ne, doporučuje se konzultace s daňovým poradcem a využití daňového poradenství.

Ing. Tomáš Slavík

Jednatel společnosti SLUTO, daňový poradce

Jako dlouholetý daňový poradce přináším do své práce nejen hluboké pochopení účetních a daňových principů, ale i proaktivní přístup k neustále se vyvíjejícímu oboru. V oblasti účetnictví, kde technologie hraje stále větší roli, jsem hrdý na to, že udržuji své znalosti na špičkové úrovni, což mi umožňuje nastavovat moderní postupy v chodu naší kanceláře jak při poskytování služeb klientům, tak při interním zefektivňování práce.



SLUTO

Účetní a daňová kancelář SLUTO, vítěz ročníku 2019 v soutěži účetní firma roku, využívá při své činnosti inovativní přístupy ke všem procesům díky nejmodernějším technologiím a softwarovým řešením.

Společnost se díky své profesionalitě, kterou snoubí s osobním přístupem, rychle vypracovala na předního poskytovatele komplexních účetních a daňových služeb. Poskytuje svým klientům nejen precizní vedení účetnictví, ale je jim i průvodcem ve světě daňového poradenství. Společnost nabízí také zpracování mezd, přípravu finančních výkazů nebo zastupování při jednání s finančními úřady. Pravidelně publikuje odborné články, ve spolupráci s významnými oborovými organizacemi veřejně komentuje aktuální témata, přispívá na dobročinné účely a zapojuje se do projektů, které podporují vzdělávání, sport a kulturu.

Více informací na https://vedeni-ucetnictvi.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688