Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  12.06.2024 14:05:08

Kotlíková dotace se od září snižuje. O tu současnou požádáte do srpna

Od září se kotlíková dotace začlení pod Novou Zelenou úsporám Light. Aby s ní „srovnala krok“, musí být nižší. Kdo stihne podat žádost do konce srpna, vyhraje. Instalaci je totiž možné provést později, stejně tak vyřídit případnou půjčku.

Od září 2024 se ve starých kotlech topit nesmí

Od začátku letošního září se zpřísňují pravidla pro používání starých kotlů na tuhá paliva. Pokud majitelé nestihnou kotle vyměnit, vystavují se riziku pokuty. Kontrolu dodržování legislativy mají na starosti obecní úřady obcí s rozšířenou působností. 

Povinnost výměny starých kotlů je zakotvena v zákoně již od roku 2012. V případě zjištění porušení zákona budou úředníci nejprve provozovatele napomínat a vyzývat k nápravě. Pokuty až do výše 50 tisíc Kč mají být ukládány až v případě neuposlechnutí výzvy.

Zákaz používání starých kotlů na tuhá paliva komplikuje možnost pojištění

Jeden problém, který majitelům starých kotlů vzniká, je hrozící pokuta. Jenže ten zdaleka není tou nejmenší hrozbou. Na starý kotel už majitelé nezískají revizní zprávu. A ta bývá jednou z nezbytných podmínek platnosti pojištění nemovitosti a domácnosti.

K výměně kotlů má motivovat i dotace 

Pro podporu výměny jsou k dispozici tzv. kotlíkové dotace. Žádosti za stávajících, výhodnějších podmínek je však možné podat jen do konce srpna. Od září totiž bude podpora výrazně nižší a s jinými podmínkami pro její přiznání. 

K získání dotace za stávajících/výhodnějších podmínek ale stačí, abyste žádost odeslali do konce srpna 2024. Rozhodující totiž není datum instalace kotle, ale datum, kdy o dotaci z Kotlíkového programu požádáte. K podané žádosti o dotaci se dokonce bude přihlížet i při kontrolách ze strany obecních úřadů obcí s rozšířenou působností.

Ke kotlíkové dotaci lze vyřídit podpůrnou půjčku. Ta pomůže s dofinancováním všech nezbytných výdajů, co se pojí s výměnou starého kotle za nový, včetně případných stavebních úprav.  

K jakým změnám dochází v září?

Přesné informace o tom, jak moc se sníží dotace na výměnu kotle pro nízkopříjmové domácnosti i pro ostatní žadatele, zatím nebyly zveřejněny, uvádí Měšec.cz, který se tématu podrobně věnoval. Nyní víme jen, že od září dojde k přesunu kotlíkových dotací pod program Nová zelená úsporám Light.

Ten má sice stejné podmínky pro žadatele, ale nabízí jen nižší finanční podporu. Sníží se také podpora na výměnu kotle v rámci programu Nová zelená úsporám. Připomeňme, že tento je určen pro domácnosti, jež nesplňují podmínky pro kotlíkovou dotaci. V tomto případě se může jednat o snížení podpory až v řádu desítek tisíc korun.

"Výše dotací z obou programů bude oproti současným částkám od 1. září 2024 snížena o jednotky až desítky tisíc, podle druhu zdroje vytápění. Vyplatí se proto podat žádost do 31. srpna 2024 a instalaci lze případně provést později," doporučuje ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Od září půjde žádat o dotaci na výměnu za jiný zdroj tepla

Od září se také rozšiřují možnosti čerpání dotace na výměnu kotlů. Vedle snížení stávající podpory bude nově možné žádat o finanční příspěvek na výměnu kotlů na tuhá paliva za ekologičtější alternativy, a to bez ohledu na emisní třídu nyní využívaného kotle. Podporu bude možné využít například na pořízení tepelných čerpadel, kotlů na biomasu, ale i dalšího vytápění, které splňuje ekologické limity.

Kterých kotlů se povinná výměna týká?

Povinnost výměny se nyní vztahuje na kotle na tuhá paliva, spadající do 1. a 2. emisní třídy, a také na ty, u nichž emisní třída nebyla při výrobě určena. Naopak je tomu u kotlů splňujících 3., 4. a 5. emisní třídu. Ty povinnosti výměny nepodléhají. Stejně tak se povinnost nevztahuje na kamna, krbové vložky a sporáky určené k přímému vytápění místnosti.

"Mezi podporovanými zdroji zůstávají tepelná čerpadla, kotle na biomasu, kamna na pelety, objekt je možné napojit na centrální zásobování teplem. V řešení je i možnost podpořit plynové kotle pro nízkopříjmové domácnosti. Tyto kotle jsou dobře regulovatelné a je tak možné je dát i do nezateplených objektů, aniž by po jejich budoucím zateplení bylo nutné je měnit," říká ministr životního prostředí Petr Hladík.  

Proč tolik povyku okolo kotlů?

Ministr životního prostředí také uvedl konkrétní důvody, proč je výměna starých kotlů na tuhá paliva nezbytná. Podle dat ČHMÚ jsou staré kotle zdrojem možná až netušeného znečištění. Konkrétně data ukazují, že z lokálního vytápění domácností pochází více než 75 % všech emisí jemných prachových částic. A dokonce téměř všech emisí benzo[a]pyrenu produkovaných v ČR (přes 95 %). Z toho plyne, že způsob vytápění ve vysoké míře ovlivňuje kvalitu ovzduší, zprostředkovaně i zdraví lidí.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et   8:00  Jak se zachovat, když jste pod hrozbou exekuce nemovitosti Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út 10:32  Jaké jsou nejčastější chyby v nahlašování pojistných událostí? Martin Steiner (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688