MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Stát  |  12.06.2024 09:55:52

Materiály na jednání vlády dne 12. června 2024

 

Bod č. 4 - Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů

Ministerstvo financí předkládá novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která obsahuje kromě implementace unijního práva rovněž řadu podstatných drobných technických změn, které reagují na vývoj judikatury a poznatky z praxe.

Novela mění režim malých podniků v EU. Malé firmy se sídlem v jiném členském státu EU, které za kalendářní rok nepřekročí obrat 2 mil. , nebudou v ČR spadat do režimu plátců DPH. Totéž bude platit i pro české malé podniky, které by chtěli využívat tohoto osvobození v jiných členských státech EU.

Novela přináší i změnu v počítání obratu firem. V současnosti se obrat počítá za období 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců, nově se nově bude počítat za kalendářní rok, s čímž souvisí i nové nastavení vzniku plátcovství. Malé podniky, které v průběhu roku překročí obrat 2 mil. , se stanou plátcem DPH až od 1. ledna následujícího kalendářního roku. V případě překročení jednotného obratu v EU ve výši 100 tis. EUR se stanou plátci DPH hned následující den.

Novela také zpřesňuje podmínky, za kterých bude možné využívat nižší sazby DPH na stavební práce, rozšiřuje možnosti v oblasti nedobytných pohledávek a možnosti vrácení DPH v případě bezdůvodného obohacení.

Bod č. 9 - Informace o výsledku prověření nemovitostí státu a stanovení dalšího postupu

Cílem předkládaného materiálu je informovat vládu o výsledku tzv. inventury nemovitostí ve vlastnictví státu, která probíhala v loňském roce, urychlit převody nepotřebných nemovitostí státu a spustit druhou fázi tzv. inventury státních nemovitostí.

Celkem bylo osloveno 483 subjektů a bylo prověřeno 1,371 mil. nemovitostí. Nepotřebné nemovitosti označilo 137 subjektů, jedná se o 30 252 nemovitostí (28 865 pozemků, 1 340 staveb, 47 bytových jednotek). Nepotřebné nemovitosti představují 2 % z celkového počtu nemovitostí evidovaných na státní instituce v katastru nemovitostí. Téměř 97 % nemovitostí je ve výlučném vlastnictví, 3 % v podílovém spoluvlastnictví. K převodu na ÚZSVM bylo označeno 15 287 nemovitostí.

Bod č. 28 - Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s podporou vyváženého zastoupení žen a mužů ve vedoucích orgánech některých emitentů

Ministerstvo pro evropské záležitosti, ministerstvo spravedlnosti, ministerstvo financí a zmocněnkyně vlády pro lidská práva předkládají návrh zákona, jehož cílem je transpozice evropská směrnice o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy orgánů kotovaných společností.

Návrh zákona podporuje ženy ve vedení některých obchodních společností. Kotované společnosti, které nejsou mikropodniky, malými nebo středními podniky, si podle návrhu mají stanovit cíle v podobě obsazení minimálně stanoveného počtu funkcí členů svých představenstev nebo dozorčích rad anebo správních rad ženami.

Zákon upravuje rovněž některé prostředky k dosažení těchto cílů, povinné podávání zpráv ČNB a sankce. Ty hrozí emitentům za nedodržení stanovených postupů, ne však za vlastní nedosažení cíle. Tím je zachováno právo akcionářů nebo členů dozorčích rad, včetně zástupců zaměstnanců, určit svobodně členy vedoucích orgánů emitenta.

Bod č. 23 - Vyhodnocení V. etapy realizace majetkoprávního vypořádání pozemků v minulosti zastavěných státem pod stavbami dálnic a silnic I., II. a III. třídy

Cílem materiálu je postupné narovnání situace, kdy se liší vlastník stavby silnice a vlastník pozemků - vlastníkem dálnic a silnic I. třídy je stát a vlastníkem silnic II. a III. třídy je příslušný kraj. U krajů došlo k situaci, kdy stát v průběhu reformy veřejné správy převedl do jejich majetku stavby silnic II. a III. tříd, ale pozemky pod těmito stavbami zůstaly ve vlastnictví fyzických a právnických osob. Vláda se proto rozhodla refundovat krajům část nákladů spojených s výkupy pozemků.

Majetkoprávní vypořádání pozemků pod stavbami dálnic a silnic I., II. a III. třídy probíhalo od roku 2006 v pěti etapách a nebylo dosud ukončeno. Proto se navrhuje zahájení v pořadí VI. etapy v období od 1. 1. 2024 do 31. 12. 2027. Celková částka vyplacená v průběhu všech uplynulých pěti etap činila přibližně 2,3 mld. . Odhadovaná výše realizace VI. etapy je 256,28 mil. .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.04.2024Materiály na jednání vlády dne 24. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
15.04.2024Materiály na jednání vlády dne 17. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
08.04.2024Materiály na jednání vlády dne 10. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
03.04.2024Materiály na jednání vlády dne 3. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688