OCP (Oční centrum Praha)
Zdraví  |  11.06.2024 11:03:20

Poprvé v České republice proběhla operace novou technologií MIMS® pro léčbu glaukomu

V pondělí 10. 6. 2024 byla jako první v České republice vyzkoušena nová, revoluční technologie v léčbě glaukomu. Jedná se metodu minimálně invazivní mikrosklerostomie neboli MIMS®. Tato inovativní technologie, která již osvědčila svou účinnost ve světě, nyní přichází i do České republiky.

První operaci pomocí této technologie provedla MUDr. Andrea Janeková, FEBO, vedoucí lékařka centra kataraktové a refrakční chirurgie a zástupkyně primáře Očního centra Praha, a MUDr. Marek Fichtl, vedoucí Glaukomového centra VFN a prezident České glaukomové společnosti.

MIMS®: revoluční technologie pro účinnou léčbu glaukomu

Minimálně invazivní mikrosklerostomie, známá pod zkratkou MIMS®, je procedura, která slouží k vytvoření drenážní cesty pro snížení nitroočního tlaku. Jeho výhodou oproti obdobným metodám při léčbě glaukomu je, že nevyžaduje implantaci stentu.

„Speciálně navržený chirurgický nástroj je vložen do skléry, kde odstraní malý kanál tkáně. Tento kanál poté zůstává otevřený a neustále odvádí nitrooční tekutinu, což efektivně snižuje nitrooční tlak. To znamená, že MIMS® poskytuje pacientům s glaukomem minimálně invazivní a bezstentovou alternativu, která je snadná na použití a méně zatěžuje pacienta, vysvětluje princip nové technologie paní doktorka Andrea Janeková.

MIMS se provádí chirurgickým systémem, který se skládá z víceúčelového ovládacího dotykového displeje, nožního pedálu a jednorázové ruční jednotky. Na základě této procedury dochází ke snížení nitroočního tlaku, u některých pacientů je možná redukce užívaných kapek nebo jejich vysazení. Procedura může být prováděna samostatně nebo v kombinaci s operací šedého zákalu. Tato technologie již získala značku CE.

Zkušenosti a výsledky ze zahraničí

MIMS® je přední technologie pro léčbu glaukomu, která poskytuje přesnou a efektivní alternativu k tradičním postupům. Její inovativní přístup může pacientům přinášet naději na účinnější a šetrnější léčbu glaukomu.

„Dosavadní zahraniční zkušenosti s MIMS® ukazují, že po prvním roce může dojít až k 85% redukci medikace a k poklesu nitroočního tlaku o 38 %. Výsledky prozatím nemohou být dlouhodobé, určitě bude nezbytné sledovat soubory pacientů v delším časovém horizontu, dodává MUDr. Marek Fichtl.

Úhrada operace

„V České republice se jedná o naprostou novinku, a proto zatím není tato nová technika hrazena pojišťovnami. První operace byly provedeny na naše náklady, do budoucna lze odhadovat cenu operace na 25 000 až 30 000 . Pokud se podaří výrobci nasmlouvat úhradu se zdravotními pojišťovnami, mohlo by to být do dvou let, jako tomu bylo v případě operace pomocí tzv. iStentů, uvádí k ceně operace Adam Janek, ředitel a člen představenstva OCP.

V roce 2021 jsme v Očním centru Praha provedli jako první privátní centrum v České republice tehdy novou unikátní operaci glaukomu, při které se pacientům s glaukomem implantovaly titanové mikrostenty, tzv. iStenty. V současné době tuto operaci pacientům se zeleným zákalem nabízíme jako jeden ze standardních chirurgických zákroků, a navíc jsme jedním ze dvou privátních certifikovaných pracovišť v celé ČR, kde je metoda léčby pomocí implantátu iStent inject W plně hrazena ze zdravotního pojištění.

Oční centrum Praha

OCP je soukromá oční klinika s dlouholetými zkušenostmi, která poskytuje zdravotní péči v oboru očního lékařství již od roku 2000. Po celou dobu existence je naší nosnou myšlenkou "Návrat do jasného světa na dosah ruky” a za uplynulých 20 let jsme do jasného světa vrátili téměř 100.000 pacientů, kteří byli na naší klinice úspěšně operováni. Poskytování kvalitní péče a lidský přístup ke každému pacientovi v Očním centru Praha vždy byl, je a bude i do budoucna na prvním místě.

Více informací na: www.ocp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688