Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  10.06.2024 17:49:00

Za neúspěšným žhářským útokem stojí pravděpodobně Rusko, případem se zabývala Bezpečnostní rada státu

V pondělí 10. června 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo další pravidelné zasedání Bezpečnostní rady státu. Bezpečnostní rada státu projednala a vzala na vědomí návrhy opatření k posílení vnitřní bezpečnosti České republiky.

Bezpečnostní rada státu (BRS) se zabývala mimo jiné aktuálním případem neúspěšného žhářského útoku na autobusy pražského dopravního podniku. Policie ČR pachatele v sobotu zadržela.

„Existuje zde podezření, že tento útok byl organizován a financován pravděpodobně z Ruska. Je to součást hybridní války, kterou proti nám Rusko vede a které se musíme bránit a kterou musíme zastavit,“ uvedl po jednání BRS předseda vlády Petr Fiala. Rusko se opakovaně snaží rozsévat neklid, podkopávat důvěru občanů v náš stát. Máme s tím už zkušenosti, bohužel to není první případ,“ podotkl premiér a připomněl kauzu ruskými agenty zosnovaného výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. K podobným sabotážím s podezřením na zapojení ruských tajných služeb došlo v poslední době i v jiných evropských státech.

Policie vše dál vyšetřuje. Včas byla přijata zpřísněná bezpečnostní opatření, což je důležité, protože bezpečnost je naší prioritou a podle toho také postupujeme. Chtěl bych říci zcela jasně a podtrhnout, že v tomto konkrétním případě bezpečnostní instituce odvedly mimořádně dobrou a profesionální práci a chtěl bych jim za to poděkovat. I to je důvod, proč se čeští občané mohou cítit bezpečně,“ prohlásil premiér Petr Fiala.

Bezpečnostní rada státu dále vzala na vědomí Zprávu o zajišťování obrany státu v roce 2023, Zprávu o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku na území České republiky v roce 2023 a Zprávu o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců na území České republiky v roce 2023. Vzala na vědomí Financování programu eu-INIS dle UV č. 468/2020, UV č. 476/2021, UV č. 484/2022, Výroční zprávu o zahraničním obchodu s vojenským materiálem, ručními zbraněmi pro civilní použití a zbožím a technologiemi dvojího užití v České republice za rok 2023 a Naplnění položky výdajů Prostředky na financování zapojení občanů České republiky do civilních struktur EU a dalších mezinárodních vládních organizací a do volebních pozorovatelských misí v kapitole Všeobecná pokladní správa v návrhu státního rozpočtu na rok 2025 a léta následující.

Bezpečnostní rada státu dále schválila Akční plán implementace veřejně regulované služby programu Galileo (PRS) v České republice a Zprávu o stavu kybernetické bezpečnosti České republiky za rok 2023. Vzala na vědomí Zprávu o činnosti Národního bezpečnostního úřadu za rok 2023 a Návrh řešení jednotné elektronické evidence pro potřeby registrů utajovaných informací.

BRS také udělila Ceny Bezpečnostní rady státu za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky České republiky pro rok 2024 a schválila svůj plán práce na druhé pololetí 2024 s výhledem na první pololetí roku příštího.

Pro informaci byly předloženy Informace o stavu implementace Koncepce rozvoje Policie České republiky do roku 2027 za rok 2023, Vyhodnocení zátěžových testů „Odolnost – energetika 2023, Vyhodnocení úkolů z Akčního plánu k Národní strategii pro čelení hybridnímu působení, Předsednictví Mezinárodní skupiny pro vyhledávání a záchranu při organizaci OSN (UN-OCHA INSARAG) pro region Evropa, Afrika, Blízký východ, Informace o úpravě Centrálního přehledu objektů důležitých pro obranu státu se stavem k 1. 1. 2024 a Informace o úpravě Souhrnného přehledu objektů, které mohou být za stavu ohrožení státu nebo válečného stavu napadeny se stavem k 1. 1. 2024.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688