Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  10.06.2024 14:09:55

Škoda Group v roce 2023 - růst tržeb o 81% na 1,382 mld. EUR

Růst tržeb i objemu výroby – takových výsledků dosáhla Škoda Group v roce 2023. Skupina vykázala meziroční nárůst tržeb o 81 % na 1,382 miliardy eur. EBITDA meziročně poklesla o 57 % na částku 21,8 milionu eur, v poklesu se projevily ještě dopady pandemie nemoci covid-19 a ruské agrese na Ukrajině. V loňském roce se skupině podařilo uzavřít několik významných zakázek a také výrazně navýšila počet výrobních hodin a doručených vozů.

„Uplynulý rok byl pro Škoda Group obdobím důležitých změn, a to jak v organizační struktuře, tak v organizaci našich obchodních aktivit. Vysoké investice, které jsme v posledních letech směřovali do našich závodů, se v loňském roce projevily zvýšením výrobní kapacity i výkonnosti. V roce 2023 jsme dodali 400 vozů, což je oproti předchozímu roku o 88 % více. Počet výrobních hodin meziročně stoupl o 16 % na 5,1 milionu. Velkým úkolem pro nadcházející roky bude další zvyšování efektivity vnitřních procesů,“ uvedl Petr Novotný, CEO a výkonný předseda představenstva Škoda Group.

„V následujícím období plánujeme držet počet nových zakázek i ukazatel EBITDA na stabilní úrovni. Samozřejmě plánujeme pokračovat i v investicích do výzkumu a vývoje, do kterého jsme v loňském roce investovali přes 85 milionů eur. Technologie se vyvíjí obrovským tempem a pokud chceme zůstat na špičce, musíme být schopní našim partnerům nabízet moderní řešení,“ dodal Jaroslav Zoch, CFO Škoda Group.

 

Škoda Group prošla v závěru roku 2023 velkou organizační změnou. Na pozici CEO Škoda Group byl jmenován Petr Novotný, na to navázaly další změny ve struktuře skupiny. Nejvýznamnějším milníkem roku 2023 se stal zisk zakázky na výrobu až 200 tramvají pro Prahu v hodnotě přes 16 miliard korun. K významným obchodním úspěchům patří také výroba nočních vlaků pro finského dopravce VR, smlouva na dodávku metra do bulharské Sofie nebo nové tramvaje pro německý Kassel. Škoda Group se také silně etablovala na západních trzích – na italském trhu aktuálně pracuje na zakázkách v hodnotě přesahující 250 milionů eur a v Německu je klíčovým dodavatelem úzkorozchodných tramvají.

 

Škoda Group je součástí skupiny PPF. Vyrábí širokou škálu vozidel pro hromadnou dopravu a komponentů, včetně nízkopodlažních tramvají, elektrických lokomotiv, příměstských vlakových jednotek, souprav metra, elektrobusů a trolejbusů a také řídicích a pohonných systémů pro dopravní systémy. Škoda Group zaměstnává přes 8000 lidí v několika výrobních závodech v České republice a ve Finsku. Obchodní jednotky má skupina také v Německu, Itálii, Rakousku, Polsku, Maďarsku a na Ukrajině



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 18:01  NATGAS klesá na třítýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
St 17:34  Podmínky nadprůměrné návratnosti Patria (Patria Finance)
St 17:06  Whirlpool posílil o 12 % kvůli fámám o převzetí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688