David Matulay (InvestingFox)
Okénko BIG EXPERT  |  10.06.2024 12:01:31

Historický úspěch společnosti Nvidia: tržní kapitalizace poprvé překročila 3 biliony dolarů

Technologický fenomén Nvidia poprvé v historii překročil tržní kapitalizaci přes 3 biliony dolarů a předstihl tak společnost Apple, která se stala druhou nejhodnotnější veřejně obchodovanou společností na světě. Tento významný posun odráží přetrvávající silnou důvěru investorů v roli společnosti v odvětví umělé inteligence (AI), umocněnou oznámením nových, výkonnějších produktů. 

Na stříbrné příčce

Podle CNBC se společnosti Nvidia podařilo ve středu 5. června 2024 poprvé od jejího založení překonat hranici 3 bilionů dolarů poté, co její akcie vzrostly o 5 % a uzavřely na hodnotě 1 224 USD.* Díky prudkému nárůstu akcií se výrobce čipů dostal na druhé místo, když zaostal pouze za lídrem trhu Microsoftem, jehož hodnota ke stejnému datu činila 3,15 bilionu USD, a předstihl kalifornského výrobce iPhonů Apple s kapitalizací 2,99 bilionu USD. Tento pozoruhodný milník přichází jen několik měsíců poté, co překonal tržní kapitalizaci 2 biliony USD, které dosáhl na konci února letošního roku.

Obrovský růst s pozitivním výhledem

Za růstem společnosti stojí nejen důvěra a nadšení obchodníků, ale zejména její špičkové produkty s umělou inteligencí a poptávka po nich, což dokazují nejen vynikající hospodářské výsledky, o nichž jsme informovali před několika týdny, ale také prudký růst akcií. Hodnota akcií k 6. 7. 2024 činí 1210 USD, což je meziroční nárůst o 212 %. Před 5 lety byla hodnota akcie 42 USD, což je nárůst o více než 2760 % na současnou hodnotu.* Pozitivní výhled má několik finančních institucí, přičemž společným důvodem je vedoucí postavení společnosti v sektoru. Finančníci ze společnosti Mizuho Group zvýšili svou prognózu na 1275 USD z původních 1180 USD a analytici BofA Securities předpokládají cílovou cenu 1500 USD. Analytik Louis Navellier ze společnosti Navellier & Associates má zase pozitivní výhled na hodnotu společnosti a předpovídá, že brzy překoná i kapitalizaci společnosti Microsoft a v příštích několika letech dosáhne úrovně 5 bilionů USD.[1]

Zdroj: Investing.com*

Dopad na asijský trh

K pozitivním zprávám o tržní kapitalizaci se přidaly i pozitivní komentáře výrobce čipových zařízení ASML Holding o rostoucí poptávce po čipech, které podpořily růst asijského technologického sektoru a jeho vyhlídky na expanzi. Největší nárůst zaznamenala společnost TSMC, která je hlavním dodavatelem společnosti Nvidia, a rostli i další dodavatelé, například Hon Hai Precision Industry a Foxxonn. Spolu s nimi rostli i další významní výrobci čipů, jako jsou čínské společnosti Semiconductor Manufacturing International a Will Semiconductor a japonské Advantest Corp a Tokyo Electron.

Nové čipy každý rok     

Růstu tržní hodnoty předcházelo uvedení nové generace čipů s umělou inteligencí, které nesou název Rubin. Tyto čipy, které byly představeny pouhé tři měsíce po uvedení superčipu Blackwell, budou spolu s dalšími vylepšeními obsahovat nové grafické procesory potřebné k trénování a nasazení AI. Konkrétní podrobnosti však zatím nebyly zveřejněny. Podle agentury Bloomberg hovořil generální ředitel společnosti Nvidia Jensen Huang během konference v Tchaj-peji na Tchaj-wanu o prvním červnovém víkendu o potřebě urychlit vývoj čipů s plánem jejich každoročního uvolňování, přičemž Ruby bude k dispozici v roce 2026 a Blackwell bude možné zakoupit již příští rok. Huangovo další prohlášení, že ti, kdo nemají dovednosti v oblasti umělé inteligence, zůstanou pozadu, podtrhuje jejich plán expandovat do všech odvětví trhu v době ostré konkurence na trhu s čipy, kde o dominanci bojují i konkurenti jako AMD, Intel a Microsoft a další technologičtí giganti.

Tesla nakupuje

Spolehlivost v produktech Nvidie vidí i Elon Musk, který na sociální síti X napsal, že Tesla letos plánuje nakoupit hardware za 3 až 4 miliardy dolarů, což jsou asi dvě třetiny z plánovaných výdajů ve výši 10 miliard dolarů. Dřívější zprávy hovořily o Muskově pokynu upřednostnit dodávky procesorů pro umělou inteligenci pro své společnosti X a xAI před výrobou elektromobilů, což by mohlo potenciálně zpozdit plány společnosti Tesla. Navzdory těmto úpravám Musk potvrdil brzké dokončení texaské gigafactory, která využije 50 000 čipů H100 k tréninku autonomních technologií.

Závěr

Překročení hodnoty 3 bilionů dolarů je pozoruhodným milníkem v trajektorii společnosti Nvidia, který je dán důvěrou v její špičkové produkty a dobrými hospodářskými výsledky, a navzdory snahám konkurentů zůstává firma klíčovým hráčem v odvětví čipů a generativní umělé inteligence. Představení nové generace čipů Rubin jen podtrhuje odhodlání k inovacím, k němuž se přidávají ambiciózní plány vydávat nové verze každý rok. 

 David Matulay, InvestingFox

Zdroje: 

https://www.cnbc.com/2024/06/05/nvidia-passes-apple-in-market-cap.html

https://www.cnbc.com/2024/06/05/nvidia-briefly-passes-3-trillion-market-cap-on-back-of-ai-boom.html

https://www.investing.com/news/stock-market-news/mizuho-lifts-nvidia-price-target-as-it-continues-to-dominate-ai-hardware-landscape-432SI-3469663

https://www.investing.com/news/stock-market-news/nvidia-stock-will-pass-microsoft-next-on-way-to-5-trillion--navellier-3474199

https://www.investing.com/news/stock-market-news/asian-chipmakers-rally-as-nvidia-hits-3-trillion-valuation-on-ai-hype-3472879

https://www.cnbc.com/2024/06/02/nvidia-next-generation-ai-chips-rubin-blackwell.html?recirc=taboolainternal

https://finance.yahoo.com/news/nvidia-touts-products-aimed-expanding-121033569.html

https://www.investing.com/news/stock-market-news/tesla-likely-to-spend-3-billion-to-4-billion-on-nvidia-hardware-this-year-3470320

https://www.investing.com/news/stock-market-news/musk-reportedly-redirects-ai-chips-from-tesla-to-x-3470451

* Údaje z minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů.

[1] Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Výhledová prohlášení jsou ze své podstaty spojena s rizikem a nejistotou, protože se týkají budoucích událostí a okolností, které nelze předvídat, a skutečný vývoj a výsledky se mohou podstatně lišit od těch, které jsou vyjádřeny nebo naznačeny v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Upozornění! Tento marketingový materiál není a nesmí být považován za investiční poradenství. Údaje o minulé výkonnosti nejsou zárukou budoucích výnosů. Investování v cizí měně může mít vliv na výnosy v důsledku kolísání měny. Všechny transakce s cennými papíry mohou vést jak k ziskům, tak ke ztrátám. Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. InvestingFox je ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. regulované Národní bankou Slovenska.

David Matulay

David Matulay je analytikem InvestingFox. Do této společnosti nastoupil v roce 2023 jako vedoucí oddělení dealingu a portfolio manažer. Před tím získával tři roky zkušenosti jako finanční analytik v Advena Hedge Fund.

David vystudoval Průmyslovou informatiku na SPŠ Elektrotechnická v Bratislavě a Finance, bankovnictví a investování na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. V současnosti dálkově studuje Mezinárodní a diplomatická studia na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

 

InvestingFox

InvestingFox je registrovaná ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s., obchodníka s cennými papíry podle rozhodnutí uděleného Národní bankou Slovenska č. OPK-2297/2007-PLP. Svým partnerům poskytuje silné zázemí díky 16 letům zkušeností na finančních trzích.

Naši specialisté nabízejí vysokou odbornost a prvotřídní služby s možností obchodovat s více než 1 000 obchodními nástroji prostřednictvím CFD derivátů. U nás si můžete být jisti, že osobní údaje, účty i vklady nebo výběry jsou chráněny přísnými standardy kybernetické bezpečnosti.

Více informací na https://investingfox.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

Út 15:39  Dočkáme se v prop tradingu regulace? David Varga (Fintokei)
Po 16:53  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 11. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688