ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  10.06.2024 09:17:00

Komise spouští finský systém Cíl Země s cílem pomoci přizpůsobit se změně klimatu

Komise spouští systém určení Země ve Finsku

Komise dnes za přítomnosti výkonné místopředsedkyně Margrethe Vestagerové a finského ministra pro zaměstnanost Arta Satonena aktivovala počáteční systém určení Země (DestinE). Destin je stěžejní iniciativou Komise, jejímž cílem je vyvinout vysoce přesné digitální dvojčata Země. Zavedení systému DestinE znamená, že evropské vysoce výkonné počítače (EuroHPC), včetně superpočítače LUMI ve finském Kajaani, byly pověřeny simulací účinků změny klimatu a extrémních povětrnostních jevů. Díky této iniciativě bude Evropa lépe připravena reagovat na závažné přírodní katastrofy, přizpůsobit se změně klimatu a posoudit potenciální socioekonomické a politické dopady těchto událostí.

Destin využívá bezprecedentní schopnosti modelování díky počítačům EuroHPC a kapacitě umělé inteligence. Iniciativa rovněž představuje klíčovou součást evropské strategie pro data tím, že konsoliduje přístup k cenným zdrojům dat v celé Evropě. Destin je nyní v provozu a očekává se, že se bude neustále vyvíjet, rozšiřovat operace a vyvíjet další složky. Do roku 2030 by společnost DestinE měla dokončit úplnou digitální repliku Země.

Hlavní rysy původního systému zahrnují:

  • Destine Core Service Platforma poskytující uživatelům přístup ke svým službám, nástrojům a aplikacím;
  • Dvě digitální dvojčata DestinE – digitální dvojčata o přizpůsobení se změně klimatu a digitální dvojčata motivovaná počasím, která nabízejí data ve vysokém rozlišení na podporu analýzy a testování scénářů;
  • Destinové datové jezero poskytující bezproblémový přístup k datům DestinE Digital Twins a k velkému počtu dalších zdrojů dat, včetně složky EU pro pozorování Země Copernicus, která je součástí kosmického programu EU pro pozorování Země.

Pozadí

Destin byl oficiálně zahájen v roce 2022 Evropskou komisí ve spolupráci s Evropským střediskem pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF), Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a Evropskou organizací pro využívání meteorologických družic (EUMETSAT).

V současné době dohodnuté financování prostřednictvím programu Digitální Evropa přesahuje 315 milionů EUR. Zahájení představuje konec první fáze a zahájení druhé fáze, přičemž každá z nich je financována částkou více než 150 milionů EUR. Třetí fáze a její financování jsou podmíněny schválením konečného programu Digitální Evropa na období 20252027, který se v současné době připravuje. Další financování výzkumu a vývoje dalších digitálních dvojitých schopností bylo poskytnuto prostřednictvím programu Horizont Evropa.

Pro více informací

Destinace Země | formování digitální budoucnosti Evropy (europa.eu)

Quote

Zahájení počáteční destinace Země (DestinE) představuje v našem boji proti změně klimatu skutečnou změnu. Destin nám poskytne velmi přesné dvojčata Země. To znamená, že můžeme pozorovat výzvy v oblasti životního prostředí, které nám mohou pomoci předvídat budoucí scénáře – jak jsme dosud neučinili. Tato první fáze ukazuje, čeho můžeme dosáhnout, když Evropa spojí svou vědeckou excelenci a obrovský superpočítačový výkon. Dnes je budoucnost doslova na našich prstech.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-06-09

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688