Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.06.2024 12:45:44

Pražská burza klesla druhý týden v řadě. V očekávání státní rozhřešení dividendy ČEZ


Po třech týdnech ztrát akcie v Evropě volatilním vývojem jako by jasně nevěděly, kterým směrem se vydat. Snížení sazeb o čtvrt procentního bodu na 3,75 % se ze strany ECB očekávalo. Nakonec třeba akcie v sousedním Německu si připsaly v týdnu jen zhruba 0,3 %, zatímco Evropa jako celek dle EUROSTOXX 50 přes 1,3 %. Pražská burza setrvala v negativním vývoji, index PX odepsal 0,44 %, když zakončil u 1 547 b. V týdnu si dokázaly polepšit jen 2 emise, což se naposledy událo před měsícem.

Od větších ztrát zkrátka pražskou burzu podržely akcie ČEZ, které v současnosti mají největší váhu v indexu téměř 22,5 %. Posílily již pátý týden v řadě, přestože ceny elektřiny zamířily na jih. Tedy v návaznosti i na klesající ceny plynu a emisních povolenek, se například domácí nejbližší roční kontrakt dostal zpět pod hranici 100 EUR/MWh, resp. tato silová elektřina zakončila týden na 95 EUR/MWh. Aktuální víkendové slunečné počasí pak přineslo na denním trhu ceny elektřiny nejvýrazněji v záporu za téměř měsíc. Za odebrání elektřiny se například v neděli odpoledne zkrátka dostane zaplaceno až 37 EUR/MWh. Akcie ČEZ tak nyní evidentně drží na půlročních maximech primárně vidina dividendy. V týdnu by se mělo rozhřešit, zda se akcionáři dočkají jen managmentem navrhovaných 52 . Stát totiž avizoval, že nejpozději 10 dnů před valnou hromadou (svolána na 24.6.) vydá své stanovisko, resp. podá příp. protinávrh. Uvidíme, zda se na trhu v návaznosti dočkáme „Buy the rumour, sell the news“ („Nakup fámu a prodej zprávy“).  


Polepšit si v týdnu dokázaly již jen akcie VIG, akcie GEVORKYAN zakončily neutrálně. Lépe, než index dopadly v týdnu akcie PHILIP MORRIS a KOFOLA. Akcie nápojové firmy zkrátka červeně, avšak nevýrazně, zakončily poprvé po šesti týdnech. Vytvořily vlastně v týdnu nová 2letá maxima, když se obchodovaly opakovaně za 300 . V týdnu zveřejněné hospodářské výsledky negativní překvapení nepřinesly, své na titulu jistě rovněž sehrává také vidina červencové dividendy. Pozitivně na investory mohou působit rovněž přetrvávající tzv. insider nákupy. Tedy nákupy firemních akcií ze strany managementu. Finanční ředitel dceřiné Leros si po 2 měsících přikoupil další akcie KOFOLA a to za 200 tis. Kč. V týdnu nakupoval právě i za zmiňovaná maxima.

Pražskou burzu každopádně v týdnu primárně táhly níže všechny tři bankovní tituly. Akcie KB se v úterý obchodovaly i za 755 , tedy na 4měsíčních minimech. V domovské Vídni se ve stejný den nejníže od konce dubna obchodovaly akcie ERSTE, které v týdnu předváděly poměrně výraznou oscilaci. Banka dostala ze strany ECB posvěcen odkup vlastních akcií, který tak hodlá v návaznosti spustit koncem měsíce. Vzhledem k objemu 500 mil. EUR, který banka plánuje za vlastní akcie utratit nejspíše již do konce roku, pro titul jistě také vidina podpory. Co stálo za prohozem více než 1,5 % akcií MONETA předcházející pátek, žádná zveřejněná data nepoodkryla.

Nejvíce v týdnu z indexu PX ztratily akcie PHOTON ENERGY, které se tak přiblížily zpět svým letošním květnovým minimům. Firma by v pátek měla zveřejnit svůj pravidelný měsíční report.

Z pravidelně sledovaných emisí každopádně v týdnu nejvíce ztratily akcie GEN DIGITAL a především PILULKA. Americký titul zamířil na jih vlastně až v pátek, když přitom jedinou dostupnou informací se zdálo oznámení firmy o vlastně přerolování dlouhodobé úvěrové linky od Bank of America/ Wells Fargo. Lékárenský titul pak zažil propad na nová historická minima, když evidentně obavy investorů nerozptýlila ani poslední prezentace firmy na START Day. Z trhu START možno zmínit i nová minima společnosti  HARDWARIO, která jak jsme také na konci května popisovali, se loni dostala do ztráty. Zkrátka index PX-START v týdnu v návaznosti vykázal 4% propad.

 

Na opačném konci přetrvávajícího zájmu lze zmínit závěrem akcie E4U, které se zhruba měsíc drží na svých maximech ve vidině rekordní dividendy 29,20 . Titul jako jediný na pražské burze nadále indikuje dvouciferný dividendový výnos, aktuálně 13,5 %. Požitek ve středu jistě posvětí na valné hromadě majoritní akcionář firmy (více také zde).

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688