Broker Consulting (Broker Consulting)
Investice  |  07.06.2024 15:21:00

Globální domov, lokální srdce aneb jak Češi smýšlejí o českých a zahraničních nemovitostech?

Investiční apetit Čechů stále roste, zvýšilo se procento těch, kteří mají nějaký typ investice. V současnosti jde o 47 % populace, zatímco březnový průzkum, realizován s výzkumnou agenturou Ipsos, ukázal na 42 % populace. Nejpopulárnější podobou investování je stále „spoření“ na penzi, následováno investicemi do nemovitostí. Celých 34 % Čechů uvedlo, že finanční prostředky ukládá do bytu, domu, pozemku či rekreační nemovitosti. Optikou našince není velkým překvapením, že 75 % obyvatel žije takzvaně „ve vlastním“. Zájem o investování do nemovitostí je patrný téměř u všech věkových kategorií, počínaje lidmi 25+. Průzkum také ukázal, že ukládání peněz pomocí nákupu nemovitosti není privilegiem movitějších, zájem o ně je patrný i u středně příjmových osob. Z průzkumu vyplynulo, že nejvíce, a to 34 % investorů do nemovitosti, dosahuje čistého měsíčního příjmu od 30 tisíc do 50 tisíc korun.

 

Investice do nemovitostí má vždy svá specifika. Je to komplexní, méně likvidní investice, a proto může trvat delší dobu, než investor obdrží své prostředky zpátky. I proto by investoři do zahraničních nemovitostí neměli rezignovat na základní investiční pravidlo, a to jejich diverzitu, jak z pohledu typu, tak i kvality a především regionu,“ uvádí k oblasti bezpečného investování Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky.

Rýsuje se v Česku nový trend v oblasti nákupu nemovitostí?

Ačkoli výsledky průzkumu ukazují, že je pro většinu z těch, kteří plánují koupi nemovitosti v následujících dvou letech, jednoznačně atraktivnější nákup nemovitosti v Česku (72 %), dvacet procent zájemců o koupi nemovitosti lákají právě ty za hranicemi naší země.

Investice do zahraničních nemovitostí je snahou o teritoriální diverzifikaci rizika u reálných aktiv, což obdobně aplikujeme i v rámci portfolia našeho realitního fondu. Je to logický důsledek bohatnutí společnosti a propojování Evropy. V případě ČR to považuji za počátek trendu, který je v zahraničí již dlouho běžný,“ komentuje výsledky průzkumu Petr Čížek, předseda představenstva investiční společnosti INVESTIKA.

Průzkum ukázal, že někteří z nich (59 %), zvažují pořízení zahraniční nemovitost proto, aby měli možnost získat statut rezidenta cizí země a tím si vytvořit „zadní vrátka“ pro případ zhoršení bezpečnostní situace u nás. A právě míra a úroveň bezpečnosti se ukázala při výběru zahraniční nemovitosti jako naprosto zásadní. Přes 86 % těch, kteří zvažují nákup zahraniční nemovitosti, uvedlo, že rozhodující vliv pro koupi má právě bezpečnost dané lokality. Tento fakt podtrhuje zjištění, že většina českých investorů považuje za bezpečnou téměř celou Evropu, vyjma té východní. Ta se v našem průzkumu z hlediska bezpečnosti zařadila mezi Balkán a Jižní Ameriku.

Je nákup nemovitosti za hranicemi země tak růžový, jak se zdá?

Většina Čechů si je dobře vědoma výhod, ale i úskalí, která mohou při koupi nemovitosti vyvstat, obzvláště těch zahraničních. Celých 87 % zájemců o koupi nemovitosti v zahraniční by využilo rad a pomoci odborníků.

Koupě nemovitosti je vždy velký krok a dvojnásob to platí v případě nákupu zahraničních nemovitostí. Odlišný daňový systém, složitá administrativa, jazyková bariéra, rozdílná ochrana spotřebitele, neznalost místních zvyklostí a lokality a další, mohou kupující velmi nepříjemně překvapit a v krajním případě také odradit od samotné koupě,“ uvádí k tématu Martin Novák, hlavní analytik společnosti Broker Consulting.

„Je proto nesmírně důležité obrátit se pro radu na odborníka, který je dostatečně erudován a „zorientován“ v problematice. Kvalitní konzultant nejenom přebírá zodpovědnost za zdárný průběh koupě, ale dokáže poradit i s financováním nemovitosti a nečiní mu problém ani právní aspekty prodeje,“ dodává Martin Novák.

Co tedy nahrává koupi nemovitosti u nás a naopak, těm za hranicemi země? A co Čechy od nákupu odrazuje?

Výsledky průzkumu ukázaly, že nejčastějším důvodem pro koupi nemovitosti v Česku je její blízkost a tedy možnost na ni lépe dohlédnout. Dalším důvodem pak je vidina nákupu nemovitosti jako investice na stáří. Naopak po zahraničních nemovitostech se Češi poohlížejí z nejrůznějších důvodů. Tím nejčastěji zmiňovaným je přijatelnější pořizovací cena a také možnost nemovitost využívat pro účely vlastní relaxace. Neopominutelný vliv zanechaly také nedávné a do jisté míry i současné události ve světě, na které v průzkumu reflektovala více než polovina potencionálních kupců. Tři pětiny z nich uvedly, že by v případě zhoršení bezpečnostní situace v Česku, zvážila koupi nemovitosti v zahraničí a získala tak možnost stát se rezidenty dané země.

Od nákupu zahraničí nemovitosti odrazuje potencionální kupce především neznalost místních zákonů a předpisů (47 %), vzdálenost (45 %) a jazyková bariéra (33 %), zatímco od nákupu nemovitosti v Česku jsou odrazováni vysokou pořizovací cenou (64 %) a výší daní (21 %).

Jaké jsou nejatraktivnější typy nemovitostí a jaké země Češi při výběru nemovitostí preferují?

Nejčastěji Čechy láká koupě apartmánu, vily či domu u moře, a naopak nejméně lákavé jsou pro ně apartmány, vily a domy v horách či lyžařských střediscích. Nejoblíbenější lokalitou je pro ty, kteří zvažují nákup nemovitosti v zahraničí, Španělsko s 25 %. Následuje Chorvatsko (11 %), Itálie (11 %) a Bali (7 %). Jako důvod pro koupi nemovitosti v těchto zemích uvedli nejčastěji blízkost moře a pláží, památky a historii (47 %), čtyřicet procent láká dostupná cena nemovitosti a také místní životní styl.

„Atraktivita typů nemovitostí se odvíjí od aktivit, které mají investoři s danou lokalitou spojené. Často zvažují nemovitost v zahraničí ke krátkodobým pronájmům, kdy mohou nemovitost sami využívat i pro vlastní rekreaci. Je tak logické, že se ohlížejí po takových nemovitostech, které jsou pro tyto aktivity vhodné, jako právě apartmány, vily či domy u moře,“ uvedl k atraktivitě nákupu nemovitostí Michal Straka z výzkumné agentury Ipsos.

Překvapivě jen dvaadvacet procent uvedlo jako důvod ke koupi dojezdovou vzdálenost. Při výběru vhodné nemovitosti se devět z deseti budoucích vlastníků zajímá o to, zda neleží v blízkosti rizikových zemí či válečných zón.

Jaké mají Češi s nemovitostmi plány do budoucna a jakými zdroji byly financovány?

Výsledky průzkumu ukazují, že dvě třetiny investorů využily pro nákup investiční nemovitosti vlastních zdrojů. Necelých 40 % poté financovalo tuto koupi hypotečním úvěrem. Lidé, kteří vlastní investiční nemovitost, ji v 50 % plánují poskytnout k dlouhodobému pronájmu, třetina pak chce nemovitost darovat svým dětem a čtvrtina zhodnotit své finance jejím odprodejem. Celých 9 % má potom v plánu využít tuto nemovitost jako únik při zhoršení bezpečnostní situace v ČR.

„Zjištění, že třetina investorů do nemovitostí bere tuto investici jako dar dětem, potvrzuje, jak je v Česku stále populární zhodnocování úspor právě touto cestou. Přitom jde o poměrně nelikvidní investici a dlouhodobá zahraniční data naznačují, že investice do nemovitosti, která není trvale využívána, je výrazně méně výhodná než třeba investice do akciového indexu,“ komentuje Michal Skořepa, ekonom České spořitelny.


Výzkum byl realizován pro společnost Broker Consulting, a.s. agenturou Ipsos, s.r.o. prostřednictvím dotazování online panelu Populace.cz, který směřuje na populaci České republiky starší 18 let. Průzkum byl realizován metodou CASI na reprezentativním vzorku 1032 respondentů. Data byla sbírána v období od 14. května do 17. května 2024.

Broker Consulting patří mezi nejvýznamnější společnosti zprostředkovávající finanční a realitní služby v České republice a na Slovensku. Svým klientům přináší nadstandardní nabídku finančních, bankovních a realitních služeb. Od svého založení v roce 1998 už získala důvěru více než 700 000 klientů a přes 4 000 firem. Distribuci služeb zajišťuje přibližně 2 000 konzultantů ve více než 100 kancelářích a na několika desítkách franšízových poboček, které klientům nabízejí bankovní, finanční a realitní služby pod jednou střechou.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:06  Whirlpool posílil o 12 % kvůli fámám o převzetí X-Trade Brokers (XTB)
St 16:43  Akciové trhy: Korekce v Evropě, negativní začátek seance v Americe - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 16:41  Na pozadí silnějšího dolaru středoevropské měny ztrácely (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 16:35  BREAKING: Ropa po údajích o zásobách v USA klesá X-Trade Brokers (XTB)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688