pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  06.06.2024 00:00:00

Burza filantropie překonala všechny rekordy. Neziskovky z Pardubicka získaly 912 tisíc

Všechny dosavadní rekordy překonala letošní premiérová Burza filantropie. Unikátní akci, která propojuje neziskové organizace s podnikatelským, firemním a veřejným sektorem, uspořádala v Obecním domě ve Starém Hradišti ve středu 5. června 2024 Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) společně s Pardubickým krajem. Celkem bylo mezi neziskové organizace působící na Pardubicku rozděleno 912 000 korun!

Absolutní rekord v rámci jedné burzy

„Máme obrovskou radost. Je to absolutní rekord v rámci jedné burzy. A to v počtu donátorů, kterých se sešlo 17, stejně jako podpořených projektů a především peněz, které se podařilo získat,“ uvedla ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka, garantka a fundraiserka Burzy filantropie Jana Machová.

Nevládky už přesvědčily donátory o projektech za 20 milionů

„Když jsme s Burzou filantropie v roce 2011 začínali, vůbec jsme netušili, kam až se můžeme dostat. Moc nás těší, že neziskové organizace dokáží připravit skvělé a velmi pestré projekty z různých oblastí, na které donátoři slyší a dává jim smysl je podpořit. I tentokrát byly všechny zajímavé a bylo těžké vybírat, koho podpořit. Náš velký dík patří všem, kdo se zasloužil o to, že se z Burzy filantropie stal fenomén. V současné době jsme už překročili hranici 500 podpořených projektů za celou historii burz a brzy v Pardubickém kraji přesáhneme částku 20 milionů korun,“ radoval se radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

„Jsem šťastná za to, jaké báječné nápady se na Burze filantropie rodí. A výtěžek z letošní premiéry na Pardubicku je naprosto úžasný. Je to dobrá zpráva o tom, že v Pardubickém kraji spolu táhneme za jeden provaz,“ sdělila senátorka a ředitelka Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ Miluše Horská, jež je i místopředsedkyní správní rady Koalice nevládek Pardubicka.

Pohybové kroužky pro děti s hendikepem

„Byli jsme mile překvapeni štědrostí donátorů. Velice si vážíme podpory i uznání. Všem podporovatelům patří velký dík a organizátorům také,“ prohlásila Eva Hrdinová z organizace Atletika Bez Bariér, která na svůj projekt Pohybové kroužky pro děti s hendikepem získala dokonce více prostředků, než požadovala. Místo 75 tisíc korun se mohla radovat z 85 tisíc korun.

Největší podpora tomuto projektu směřovala od ČSOB Pojišťovny, která věnovala 25 tisíc korun. Částkou 10 tisíc korun přispěl i Pardubický kraj. „Obdivuji energii a úsilí, které do pohybových aktivit s dětmi se zdravotním hendikepem Atletika Bez Bariér vkládá. Je vidět, že je to projekt dělaný srdcem,“ dodal Pavel Šotola.

„Jde o 13 pohybových kroužků pro 130 dětí s hendikepem. I díky podpoře na Burze filantropie pro ně mohou být zcela zdarma,“ upřesnila Eva Hrdinová.

Kdo byl letos na pardubické burze podpořen?

Donátoři na pardubické burze podpořili například rekonstrukci zázemí Záchranné stanice Lipec, terapeutické služby pro pěstounské rodiny, které nabízí společnost Amalthea. Dárci přispěli též na rekonstrukci multifunkčního sálu v budově pardubické křesťanské základní školy Noe.

Mezi úspěšnými žadateli byl i Salesiánský klub mládeže – Centrum Don Bosco s projektem Řídím, tedy jsem (lépe zaměstnatelný), ale také terapeutická linka Sluchátko, Komunitní centrum Petrklíč s projektem pečovatelské služby pro seniory, zážitkové pobyty pro rodiny hendikepovaných dětí organizované Střediskem rané péče v Pardubicích či sousedská akce Komunitního uprchlického centra Kalyna.

Jako donátor ocenil skvělou atmosféru

Premiérovou Burzu filantropie v pozici donátora zažil na vlastní kůži holický radní pro oblast kultury Lukáš Peška. „Poprvé jsem se Burzy filantropie zúčastnil před lety v jiné roli, kdy jsem ještě jako zástupce Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ žádal o podporu pro naše hendikepované žáky a prezentoval náš projekt. Už tehdy mě Burza filantropie zaujala svým výjimečným konceptem a skvělou atmosférou, která zde panovala. Tentokrát jsem měl za úkol rozhodovat o podpoře. Nebylo to vůbec jednoduché. Všechny prezentace byly působivé a dokázaly mě chytit za srdce. Jsem rád, že v Pardubickém kraji takový výjimečný počin máme a že i město Holice se k němu připojilo. Podpořilo šest zajímavých projektů v celkové částce 30 tisíc korun,“ podotkl holický radní Lukáš Peška, který kvitoval, že u řady projektů nešlo jen o finanční pomoc.

Rodí se nová partnerství a spolupráce

„Na Burze filantropie je unikátní také to, že zde vznikají nová partnerství a spolupráce, a to i mimo tento projekt. Vedle finanční podpory si tak neziskové organizace z Pardubicka odnesly rovněž nabídky na propagaci svých aktivit, dobrovolnickou činnost nebo jinou formu pomoci, která by se jim mohla hodit. Těší mě, že i to vnímají jako další přidanou hodnotu Burzy filantropie,“ dodala ředitelka Koalice nevládek Pardubicka Jana Machová.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk



Přečtěte si také:

07.03.2024Oznámení o aukci 1. tranše SPP 912 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
21.12.2022Burza filantropie míří do Královéhradeckého kraje pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
16.12.2022V Královéhradeckém kraji se uskuteční Burza filantropie Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688