EKOSPOL (EKOSPOL)
Stavebnictví  |  06.06.2024 11:56:38

České stavebnictví se stále nenadechlo k růstu, přestože bytové výstavbě se letos daří

České stavebnictví se stále propadá. Věta, kterou tu opakujeme už hodně dlouho. A nic se na tom nezměnilo ani ve čtvrtém měsíci letošního roku. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v dubnu klesla meziročně o 0,3 procenta. Tento pokles přitom tlumilo inženýrské stavitelství, které meziročně posílilo o 3,2 procenta. Orientační hodnota vydaných stavebních povolení klesla o 16,5 procenta. Naopak bytové výstavbě se poměrně daří, v dubnu se zahájila stavba 3 642 bytů, což představuje meziroční nárůst o vysokých 35,4 procenta. Největší podíl na tom mají bytové domy, rodinných domů se letos staví méně než loni.

Bytovou výstavbu letos po dlouhých letech útlumu táhne hlavně Praha, kde se od začátku roku v rámci zcela nové výstavby začalo stavět už 2374 bytů. Jen za duben jich přibylo 734. Drtivá většina (2178 bytů) vzniká v rámci bytového domu. Na druhou příčku se z pohledu bytové výstavby dostal Jihomoravský kraj s 1682 zahájenými byty. Na třetí místo se propadl Středočeský kraj, kde se letos začalo stavět 1344 nových bytů. Více než tisíc bytů se začalo letos stavět také v Plzeňském kraji (1095 bytů), naopak v posledním Karlovarském kraji evidují statistici jen rovnou stovku nově zahájených bytů.

České stavebnictví se potácí v dlouhodobé krizi. Za celý loňský rok stavebnictví v Česku kleslo meziročně o 2,6 procenta, když počet vydaných stavebních povolení byl nejnižší od roku 2015. Přitom v celé EU loni stavební produkce podle Eurostatu rostla o 2,4 procenta. Čím to je, že se jednomu z pilířů českého hospodářství nedaří?

Hlavní příčinnou je extrémně složitá legislativa, kvůli které trvá povolování nových staveb extrémně dlouho. Získat všechna povolení na jednoduchý bytový dům trvá mnoho let, výjimkou bohužel nejsou ani řízení táhnoucí se přes deset let. Zde snad pomůže nový stavební zákon účinný od letošního léta, jeho vliv se ale projeví až se zpožděním.

Dalším problémem českého stavebnictví je razantní růst cen stavebních prací i materiálu, který stále nekončí. Sice už nesledujeme nárůsty o desítky procent, jako ještě nedávno, nicméně mírný růst registrují i statistici. V kombinaci před tím zmíněným zdržováním s povolováním to prodražuje stavby v řádu desítek procent.

V neposlední řadě české stavebnictví omezuje katastrofální nedostatek pracovních sil. Češi se do oboru přes slušné mzdy příliš nehrnou, takřka každá větší stavba je tak závislá na zahraničních pracovnících převážně z Ukrajiny. Ti přitom už dávno nevykonávají jen nekvalifikované dělnické profese, ale nalezneme je ve všech odborných profesích. Bez zahraničních pracovníků by se v Česku už mnoho let nepostavila žádná stavba.

Jak z tohoto ven? Odrazí se české stavebnictví konečně ode dna? Největší vliv má veřejný sektor, veřejné infrastrukturní stavby totiž tvoří podstatnou část zakázek stavebních firem. Bohužel právě u staveb nad miliardu korun došlo v dubnu podle statistiků k největšímu poklesu. Významným zdrojem zakázek je ale i soukromý sektor, kde převažuje bytová výstavba. Ta je zcela závislá na pozitivním vývoji celé ekonomiky a hlavně na ceně hypoték. Ty sice v poslední době nepatrně zlevňují, nicméně banky by mohly více promítnout snižování základních úrokových sazeb, které ČNB snižuje rychleji. Každopádně letos už jasně vidíme oživení na realitním trhu, nových bytů se prodává výrazně více než loni.

Pokud budou hypotéky i nadále zlevňovat a ekonomická situace domácností se nezhorší, mohlo by se české stavebnictví nadechnout k růstu. Tím spíš, až se zaběhne nový stavební zákon a investoři díky němu dostanou stavební povolení jednodušeji a rychleji. Snad to ale nebude trvat dalších několik let.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

09.06. 15:39  ekošunt PíÁr (Vědma)
09.06. 08:11  ekošunt PíÁr (Vědma)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688