mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  06.06.2024 11:12:00

Ministerstvo zdravotnictví díky prostředkům z EU fondů realizovalo 293 projektů v hodnotě 25,6 miliard korun

Evropské fondy představují pro Českou republiku významný zdroj financí na realizaci rozvojových projektů včetně těch v oblasti zdravotnictví. Čerpání prostředků z Evropské unie významně přispívá mimo jiné k modernizaci přímo řízených organizací Ministerstva zdravotnictví, mezi které patří zejména fakultní nemocnice, psychiatrické nemocnice nebo například organizace jako je Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a Ústav zdravotnických informací a statistiky. Tyto organizace dohromady realizovaly v minulém programovém období kohezní politiky Evropské unie 2014-2020, které bylo ukončeno k 31. 12. 2023, celkem 293 projektů v celkové hodnotě 25,6 miliard . Prostředky byly využity především na stavby, rekonstrukce a pořízení zdravotnických přístrojů v rámci modernizovaných oddělení.

Mezi největší akce patří například výstavby nových psychiatrických pavilonů ve Fakultní nemocnici Ostrava, Fakultní nemocnici Plzeň a Fakultní nemocnici Brno v celkové hodnotě 1,57 miliard . Ministerstvo zdravotnictví také úspěšně využilo prostředky z finančního nástroje REACT-EU vytvořeného Evropskou unií v reakci na pandemii covid-19. Nemocnice s urgentními příjmy typu I. (tj. většina fakultních nemocnic včetně těch pražských) získala dotace až ve výši 0,5 miliard . Celkově do příspěvkových organizací z tohoto nástroje putovalo 8,4 miliard .

Podpořeny byly také projekty zaměřené na oblast energeticky úsporných opatření zdravotnických budov, čímž se zdravotnictví stalo nejvíce dotovaným resortem v rámci Operačního programu Životní prostředí 2014-2020. Zde dominují svým rozsahem projekty Fakultní nemocnice v Motole, Nemocnice na Homolce, Psychiatrické nemocnice Bohnice a několika pavilónů Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Možnosti získání evropských peněz samozřejmě nekončí. Z operačních programů pro období 20212027 a nového nástroje – Národního plánu obnovy – už jsou nyní v resortu zdravotnictví primárně ze strany přímo řízených organizací Ministerstva zdravotnictví schváleny a realizovány projekty za cca 15,87 miliard . Například 2,35 miliard z Národního plánu obnovy má přispět ke zvýšení kyberbezpečnosti a rozvoji IT a e-health. Mezi podporované oblasti je nově zařazeno například zvýšení kvality a dostupnosti následné péče nebo podpora rehabilitační péče pro pacienty po kritických stavech.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688