Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  06.06.2024 11:20:14

Restart českého průmyslu?

Průmyslová produkce v České republice v dubnu opět poklesla, když se v reálném vyjádření meziročně snížila o 0,4 %. Meziměsíčně však již dochází k růstu (0,6 %), čímž byl výrazně překonán náš i tržní odhad. V neočištěném vyjádření průmysl rostl dokonce tempem 9 % r/r.

Pohledem na jednotlivá odvětví si všímáme, že i nadále klesá výroba strojů a zařízení, meziročně o 8,5 %. Naopak růst začala oprava strojů včetně jejich instalací, kde dochází k růstu o 7,3 % r/r. Nadále se však příliš nedaří odvětví těžby a dobývání, které meziročně klesá o 8,6 %, přičemž klesající poptávka po výrobě i zpracování kovů se negativně projevuje i v odvětví hutnictví a slévárenství (-9 %). Odvětví automotive, které je pro český průmysl jedno z nejdůležitějších, se ani v dubnu ještě plně nezotavilo, když meziročně pokleslo o 0,9 % a do poklesu celkového průmyslu přidalo -0,18 p.b. Výrazně se dařilo ale výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení, která pokles v celkovém průmyslu vyvažovala relativně nejsilněji ze všech odvětví (přídavek +0,44 p.b.), když sama porostla dokonce o 32,7 % meziročně. Zároveň je ještě třeba upozornit na pokles v energetice, kde prostřednictvím výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu produkce poklesla o 10,1 % r/r.

Z pohledu nových zakázek je pohled na průmysl optimističtější, když celkově dochází k růstu poptávky ve výši 3,6 %. Z oživující se poptávky (i ze zahraničí) by měl v následujících měsících těžit automobilový průmysl, kde nové zakázky vzrostly o 6,8 % meziročně. K největšímu boomu ale dochází rovněž ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení, kde růst zakázek dosáhl dokonce +43,8 % r/r. Dále se daří zejména výrobě oděvů, kde zakázky rostly tempem 10,7 %, podobně je na tom situace ve farmaceutickému průmyslu, kde výroba základních farmaceutických výrobků a přípravků zaznamenala meziroční růst zakázek ve výši 10,4 %. Opět však pokračuje trend poklesu poptávky v hutnictví a slévárenství (-13,3 % r/r), který má na celkový objem průmyslových zakázek nejvíce negativní vliv (-0,82 p.b.).

Trh práce i nadále vykazuje trend mírného meziročního poklesu zaměstnanosti v průmyslu, když oproti minulému roku došlo v dubnu k poklesu o 1,9 % (vs -2 % v březnu). S nižším počtem zaměstnanců ale dochází i k růstu mezd ve výši 10 % r/r (vs 7,2 % v březnu).

XX

Celkový pohled na průmyslový sektor se začíná zlepšovat, když v dubnu již došlo k mírnému meziměsíčnímu růstu produkce, s jakým nepočítala ani analytická obec. Pokračují trendy útlumu v těžařství, hutnictví a slévárenství spolu s klesající poptávkou po základních kovech, výrazně se zatím nedaří ani výrobě automobilů, ale celkově již převládl pozitivní efekt růstu poptávky a oživení na zahraničních trzích. Nejzajímavějším odvětvím je nyní výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, kde dochází k meziročnímu růstu produkce i zakázek v řádu desítek procent. Pomalu se tak začíná naplňovat naše prognóza, že v průběhu letošního roku průmyslová produkce mírně poroste.


Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688