OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  06.06.2024 11:05:05

Kuřáci při sjednání pojištění často svou závislost tají. Hodně tím riskují…

Téměř čtvrtina populace v České republice trpí závislostí na tabáku. Podle průzkumu o závislostech je prevalence současného i denního kouření cigaret mezi dospělými obyvateli ČR mírně vyšší než průměr v ostatních evropských zemích. Kouření je považováno za rizikový faktor, který zohledňují nejen lékaři, ale také pojišťovny, které musí brát v úvahu kouření již při stanovení ceny pojištění.

Kouření způsobuje až pětinu úmrtí

Dle roční Zprávy o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR za rok 2023 plyne, že kouření je v ČR zodpovědné přibližně za pětinu všech úmrtí v ČR. Na nemoci způsobené kouřením u nás ročně zemře cca 16-18 tis. lidí, což je přibližně 50 osob denně. Důvodem jsou především kardiovaskulární onemocnění, nemoci dýchací soustavy a zhoubné novotvary. V roce 2021 bylo diagnostikováno 6,2 tis. nových případů onemocnění, přičemž více než 65 % z nich je zachyceno v pozdních stadiích. A zatímco u mužů je od roku 2013 patrný pokles, u žen dochází k výraznému nárůstu.

Dle statistik navíc kuřáci umírají v průměru o 15 let dříve. I na to musí reagovat pojišťovny, které s těmito daty počítají při výpočtu cen pojištění. „Týká se to hlavně rizika smrti v životním pojištění a také připojištění závažných onemocnění, ale rovněž třeba pojištění denních dávek v pracovní neschopnosti nebo úrazového pojištění,“ vysvětluje Eva Trajboldová, manažerka produktů pojištění osob UNIQA.

Klienti při sjednávání pojištění uvádějí informaci o svém kouření ve zdravotním dotazníku. Pokud se pojištění má uzavřít na vyšší pojistnou částku, pojišťovny požadují také lékařskou dokumentaci klienta. Někteří kuřáci se však pokoušejí svůj zlozvyk zatajit. Nicméně tyto pokusy o podvod většinou vyjdou najevo při pojistné události, kdy pojištěná osoba nebo její rodina požadují výplatu pojistky. „Dojde-li na pojistnou událost, zkoumá se příčinná souvislost mezi kuřáctvím a diagnózou. U mnoha onemocnění je souvislost zřejmá a prokázaná – v takovém případě by však dané diagnózy nebyly pokryty, pokud by pojišťovna o zlozvyku věděla při sjednání smlouvy. Pojišťovna si může vyžádat dokumentaci od lékaře nebo požadovat dodatečné vyšetření, z nichž zpravidla nepravda vyjde najevo. Tehdy pojistné plnění lze odmítnout nebo přiměřeně krátit dle vlivu na nemoc,“ uvádí tisková mluvčí UNIQA Eva Svobodová.

Rizikem jsou také elektronické cigarety

V posledních letech se zároveň značně zvyšuje počet uživatelů elektronických cigaret a nikotinových sáčků, zejména mezi mladými lidmi ve věku od 15 let, kteří často sáhnou po těchto ochucených alternativách, aniž by předtím kouřili běžné cigarety. „S rostoucím tlakem opatření na kontrolu tabáku se snaží tabákové společnosti o vývoj a uvádění na trh nových alternativ tabákových výrobků, jako je zahřívaný tabák, elektronické cigarety nebo nikotinové sáčky, které se snaží propagovat jako méně toxické a bezpečnější alternativy ke konvenčním cigaretám. Ve skutečnosti tyto produkty nejsou neškodné a mohou vystavit uživatele vyšším hladinám některých toxických látek,“ zdůrazňuje vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ Marie Nejedlá. Jak dále poznamenává Eva Svobodová z UNIQA, v současné době pojišťovny považují tyto alternativy za ekvivalent k tradičním tabákovým výrobkům, což znamená, že i jejich užívání může ovlivnit výši pojistného.

Prevence má mnoho forem

Cigarety mají dopad i na mnoho lékařských procedur. Například ten, kdo pokračuje v kouření, může být vyřazen z čekacího seznamu na transplantaci plic. Nicméně pro člověka závislého na tabáku je opuštění zlozvyku často téměř nemožný úkol, zejména pokud musí čelit této výzvě sám. S cílem poskytnout podporu byly zavedeny iniciativy, jako např. Národní linka pro odvykání kouření, která nabízí bezplatné poradenství a odvykací plán během celého ozdravného proces. Další pomoc může poskytnout i online adiktologická poradna provozovaná Klinikou adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity a především Centrum pro závislosti na tabáku, která je k dispozici v různých městech České republiky.

Řada kuřáků se rozhodla překonat svou závislost i pomocí různých produktů, jako jsou nikotinové náplasti, pastilky, orodispergovatelné filmy, ústní spreje nebo žvýkačky. Vzhledem k jejich ceně většina zdravotních pojišťoven poskytuje finanční podporu pro odvykání kouření. Například VZP může poskytnout svým klientům jednou za 5 let až 2 500 korun na příslušné léky předepsané lékařem nebo na volně prodejné léky zakoupené v lékárně. „V roce 2021 si o příspěvek zažádalo 153 klientů, v roce 2022 to bylo 138 klientů. Za první pololetí roku 2023 si o tento příspěvek zažádalo 105 klientů,“ sdělila Viktorie Plívová, tisková mluvčí VZP.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

St 12:00  Chráníte svůj majetek i během letní dovolené? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
13.06.2024  Pojištění na dovolenou zdarma? České zákony to umožňují OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688