Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
Okénko práce  |  05.06.2024 14:58:44

Šikana na pracovišti není ojedinělá. Jak se proti ní můžete efektivně bránit?

 

Šikana na pracovišti je bohužel stále rozšířeným problémem, který má negativní dopad nejen na pracovní prostředí, ale především na psychické i fyzické zdraví zaměstnanců. Může vést k poklesu produktivity, zvýšené absenci a také nechtěnému odlivu zaměstnanců. Právě proto je důležité umět šikanu rozpoznat a vědět, jak se proti ní aktivně bránit.

 

Jak jednoduše rozpoznat šikanu?

Šikana může nabývat různých forem od slabších projevů, jako je ignorování a nadměrná kritika, až po otevřené útoky, jako je šíření pomluv nebo sabotáž během práce. Mezi nejčastější formy patří mobbing, tedy šikana ze strany kolegů, a bossing neboli šikana ze strany nadřízeného. Šikana může zahrnovat například:

 

  • ignorování názorů, připomínek nebo samotné přítomnosti zaměstnance,
  • neustálou a neopodstatněnou kritiku vaší práce,
  • zadávání nesmyslných či nesplnitelných úkolů,
  • šíření pomluv a fám s cílem poškodit vaši pověst,
  • vyhrožování a ponižování, včetně nadávek a křiku,
  • sabotáž práce, například zatajování důležitých informací či šíření nesprávných informací,
  • přehnané kontrolování a mikromanagement.

 

Jaké formy šikany známe?

Šikana na pracovišti představuje vážný problém, který může mít rozličné podoby a projevy. Násilí a ponižování kolegů může přicházet z různých stran a nabývat různé intenzity. Abychom si toto nepřijatelné chování mohli lépe představit, lze ho rozčlenit do pěti hlavních kategorií podle formy a charakteru útoků.

 

1. Útok na možnost vyjádřit se

Tato forma šikany se projevuje soustavným potlačováním schopnosti oběti komunikovat a vyjadřovat své názory. Agresor může ignorovat připomínky a návrhy oběti, skákat jí do řeči nebo jí cíleně znemožňovat aktivní účast na poradách a schůzích. Cílem je umlčet oběť a zabránit jí podílet se na rozhodování o chodu pracoviště.

 

2. Útok na sociální vztahy

Agresor se může pokusit narušit vaše vztahy s ostatními kolegy. Může dojít k vaší izolaci, kdy vás agresor cíleně vynechá z neformálních aktivit a komunikace. Časté je také šíření fám, pomluv a lží s cílem očernit oběť před kolektivem a narušit její pracovní i osobní vztahy.

 

3. Útok na pověst

Při této formě šikany se agresor zaměřuje na poškození profesní pověsti a kompetencí oběti. Používá k tomu pomluvy, urážky, zesměšňování před ostatními kolegy nebo klienty. Zpochybňuje schopnosti, znalosti a úspěchy oběti s cílem ji diskreditovat a snížit její hodnotu v očích ostatních.

 

4. Útok na kvalitu života

Tento typ šikany se soustředí na znesnadnění a znepříjemnění pracovního života oběti. Agresor vám může záměrně přidělovat nesmyslné a podřadné úkoly, sabotovat vaši práci nebo vám dávat nerealistické požadavky a termíny. Cílem je vás vyčerpat, donutit k chybám a selháním, která vám ztíží práci a naruší vaši spolehlivost před nadřízenými.

 

5. Útok na zdraví

Nejzávažnější formou šikany jsou útoky na fyzické i psychické zdraví oběti. Může se jednat o vyhrožování, křik, nadávky a urážky. V extrémních případech dochází i k fyzickému napadení či nebezpečnému „vtipkování“, které může vést k vážným úrazům. Tyto útoky mají za cíl vás zastrašit, ponížit a vyvolat ve vás strach a nejistotu.

 

Jak se šikaně bránit?

Pokud se stanete obětí šikany, je důležité situaci aktivně řešit. Nenechte se odradit strachem nebo studem. Uvědomte si, že chyba není na vaší straně a že máte právo na respekt a důstojné zacházení. Pokuste se s agresorem nejprve promluvit a dejte jasně najevo, že je jeho chování nepřijatelné a nebude tolerováno.

 

Zároveň si na pracovišti mezi kolegy budujte síť spojenců. Dokumentujte všechny incidenty šikany, včetně data, času, svědků a detailů ohledně chování. Záznamy se budou hodit, pokud bude situace dále eskalovat a vy se ji rozhodnete řešit oficiální cestou.

 

Nebojte se obrátit na HR oddělení nebo nadřízené a požádat o pomoc. Pokud se setkáte s neochotou interně zasáhnout, zvažte vyhledání externí odborné pomoci, kterou nabízí například organizace Mobbing Free Institut. V krajních případech je možné na agresora podat i trestní oznámení.

 

Šikana na pracovišti je závažným problémem, který si žádá aktivní a včasné řešení. Každý zaměstnanec má právo na respektující a důstojné pracovní prostředí. Pokud se vám ho nedostává, nenechte se zastrašit a situaci řešte už na samém začátku.

Jaroslav Fišer

Zakladatel a provozovatel webu DobraPrace.cz se zkušenostmi z online trhu práce od roku 2000. Nejprve spustil internetovou burzu práce se zaměřením na východní Čechy, od roku 2004 pak provozuje pracovní portál DobraPrace.cz, který patří k největším a „služebně" nejstarším v České republice. Předtím působil řadu let jako novinář a editor pro regionální média, několik let spolupracoval i s TV Prima či Českou informační agenturou. Veškeré zkušenosti zúročuje mimo jiné i při tvorbě odborných článků s pracovní tematikou.

 

Dobrá práce.cz

Dobraprace.cz je pracovní portál s 20letou historií. Zveřejňuje nabídky prestižních personálních agentur či významných podniků s celorepublikovou působností, ale také malých firem s lokální působností. Mimo to produkuje komplexní obsah jak v rámci novinek z pracovního trhu, tak rad, jako například jak získat a udržet své zaměstnání nebo jak z něho odejít.

Více informací na https://www.dobraprace.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688