Export (export.cz)
Export  |  05.06.2024 11:39:00

Tchaj-wan staví na kyberbezpečnosti. Spolupráci nabízí i Česku

Ve snaze stát se „digitálním národem“ vyhlásil Tchaj-wan novou strategii kyberbezpečnosti, kterou podporuje prostřednictvím různých programů a projektů. Kyberbezpečnost představuje jedno z klíčových odvětví a otevírá široké pole pro spolupráci. Přesvědčila se o tom i česká mise.

Ilustrační foto Shutterstock

Do Tchaj-peje dorazila česká delegace složená ze zástupců Českého vysokého učení v Praze, Vysokého učení v Brně, sdružení CESNET a firmy Whalebone, společnosti Eago systems a SpaceKnow byly pak představeny v rámci programu.

Česko-taiwanská komora zajistila B2B setkání s firmami, které jsou členy Taiwan Information Security Association. Nedílnou součástí nabitého programu byla účast na českém stánku na veletrhu Cybersec a na „Cyberbriefingu – Czech Cyber Edge“, které představovaly skvělou příležitost pro networking. Dále měli čeští účastníci možnost navštívit tchajwanský pavilón s průvodcem a osobním představením místních vystavovatelů. Zástupci České ekonomické a kulturní kanceláře a agentury CzechInvest se účastnili inaugurace průmyslové aliance Post-Quantum Cryptography Industry Alliance, která je podporována tchajwanskými ministerstvy, asociacemi a firemními lídry.

Bezpečnost čipů

Dvě výzkumná centra navštívila mise v rámci projektu na podporu ekonomické a vědecké diplomacie. Taiwan University of Science and Technology prezentovala projekty zaměřené na zabezpečení občanských průkazů (propojení s otiskem prstů) a zdravotních průkazů. Představila také systém náboru talentů. Například ministerstvo školství výrazně propaguje specializované studentské kluby při středních a vysokých školách a pořádá také regionální akce a zimní a letní školy, kde se nadaní studenti učí nejen od profesorů, ale i od expertů z průmyslu. Zástupci Institute for Information Industry (III) na jednání vysvětlili, že pořádají plošná školení pro pracovníky úřadů centrální státní správy. Cílem je mezinárodní harmonizace norem. Na tom spolupracují především s Nizozemskem. Podílejí se na tvorbě bezpečnostních norem v mnoha oblastech – od chytrého veřejného osvětlení, pouličních kamer přes komunikační a informační systém pro chytré autobusy až po bezpečnost objektů a chytrou výrobu. Ústředním tématem je bezpečnost čipů.

ČVUT na jednáních představila výzkumnou skupinu zaměřenou na kvantovou komunikaci, magisterský program ke kvantové informatice a nově vznikající testovací laboratoř. Tu budou využívat nejen studenti. Bude sloužit také ke školení a k realizaci aplikovaného výzkumu na zakázku podniků. Profesoři a studenti ČVUT se loni velmi dobře umístili v soutěži v rámci hackathonu, který pořádala National Taiwan University. Dalšími účastníky byli zástupci z Japonska a Korejské republiky. Letos pozvala ČVUT své protějšky na hackathon do Prahy. VUT Brno vidí potenciál spolupráce například v designu čipů a jejich testování nebo v bezpečnostních opatření v oblasti chytré výroby. Delegace ocenila možnost navštívit laboratoře jak na National Science and Technology University, National University.

Česká mise na Tchaj-wanu mimo jiné navštívila veletrh Cybersec 2024. Foto Česká ekonomická a kulturní kancelář v Tchaj-peji

Tchaj-wan čelí kybernetickým útokům

Tchaj-wan si velmi dobře uvědomuje význam kybernetické bezpečnosti nejen pro ochranu svého hospodářství a zvýšení konkurenceschopnosti, ale také pro ochranu před vnějšími vlivy. Čelí tisícům kybernetickým útokům denně, které se soustřeďují na kritickou infrastrukturu, zdravotnictví, bankovnictví, ale také na soukromou sféru zahrnující firmy významné pro tchajwanskou ekonomiku. Mezi ně patří například TSMC, světová jednička ve výrobě čipů, a další technicky vyspělé podniky.

Příjmy průmyslu, který se zabývá kybernetickou bezpečností, se pro rok 2024 predikují na hodnotu 830 mil. USD (podle Statista Market Insights). Očekává se meziroční nárůst 11 %. Tchaj-wan dlouhodobě a intenzivně podporuje propojení podniků s výzkumnými instituty a univerzitami. Národní rada pro vědu a technologie klade důraz na kultivaci talentů, rozvoj inovativních technologií a také mezinárodní spolupráci v tomto odvětví. Zřídila proto Tchajwanské akademické centrum pro kybernetickou bezpečnost (Taiwan Academic Cybersecurity Center – TACC). Centrum úzce spolupracuje s Národním ústavem pro kybernetickou bezpečnost, který spadá pod ministerstvo digitálních věcí. Výzkumné týmy TACC se nacházejí na nejlepších univerzitách a na Academia Sinica a zabývají se především zabezpečením čipů, postkvantovou kryptografií, zabezpečením satelitního komunikačního systému, využitím AI například k detekci napadnutých dat, bezpečnost při užívání internetu nebo zabezpečením mobilních sítí nové generace.

Marie Leflerová, vedoucí vědeckotechnologického úseku, Česká ekonomická a kulturní kancelář v Tchaj-peji

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688