Export (export.cz)
Export  |  05.06.2024 13:08:00

Senegalské silnice brázdí autobusy bývalé Karosy z Vysokého Mýta

Společnost Iveco Bus nedávno realizovala dodávku téměř čtyř set autobusů pro podnik dakarské hromadné dopravy Dakar Dem Dikk (DDD) s cílem modernizovat veřejnou dopravu v metropolitní oblasti hlavního města západoafrického Senegalu. Jedná se o část dlouhodobého kontraktu na rozsáhlou obnovu vozového parku celkem 1 400 autobusů.

Iveco je tradiční italská značka, dodávka do Senegalu má ale výraznou českou stopu. Ilustrační foto: Shutterstock

Dodávka Iveco Bus zahrnovala 293 autobusů typu Crossway Low Entry a 77 typu Crossway v hodnotě 77 milionů eur. Celková hodnota této části zakázky dosáhla zhruba 1,9 miliardy korun.

JEDNÁNÍ UŽ OD ROKU 2014

Idea obnovit kompletní vozový park dakarského dopravního podniku, který kromě pokrytí hlavního města a jeho předměstí (dnes cca 4 miliony obyvatel) zajišťuje i část vnitrostátních linek, provázela oba mandáty dnes již bývalého prezidenta Mackyho Salla. V letech 2014-2017 probíhala různá jednání na nejvyšších úrovních, v roce 2017 proběhly technické testy a zkušební jízdy v náročných podmínkách senegalských silnic.

K podpisu komerčního kontraktu na 1 400 autobusů došlo v červenci 2022 a finanční dohoda s belgickou bankou KBC na prvních 370 kusů byla definitivně schválena až v únoru 2023. Jak je v této části světa zvykem, dodávku, resp. kontrakt provázely od svých počátků různé průtahy.

POTŘEBNÁ TRPĚLIVOST

Další vývoj se zpozdil na dalších několik měsíců kvůli administrativním procedurám centrálního ředitelství pro veřejné zakázky a posléze daňového úřadu. Mezitím už byly autobusy vyrobené a čekaly na parkovišti ve Vysokém Mýtě. Senegalský úřad pro kontrolu veřejných zakázek nakonec smlouvu schválil v červenci 2023, Iveco Bus obdrželo daňovou exoneraci počátkem listopadu a první autobusy byly konečně naloděny v Antverpách dva dny nato.

Celkem 370 autobusů v hodnotě cca 77 milionů eur (cca 1,9 mld. ) z první tranše kontraktu postupně dorazily do dakarského přístavu nákladními loděmi mezi prosincem 2023 a únorem 2024 a dnes již brázdí senegalské silnice. Dle ohlasů jsou uživatelé nesmírně spokojení s kvalitou výroby a celkovým zlepšením úrovně veřejné autobusové dopravy.

OD KAROSY KE KONCERNU IVECO

Kontrakt na dodání vozidel Iveco Bus francouzsko-italského koncernu zahrnuje také náhradní díly, technické školení mechaniků, údržbu, a výhledově výstavbu depa. Závod historické továrny Karosa ve Vysokém Mýtě dnes patří s téměř 4 000 zaměstnanci mezi největší zaměstnavatele v Česku a je největším závodem na výrobu autobusů v Evropě s výrobní kapacitou až 4 500 vozidel ročně.

REFERENCE Z POBŘEŽÍ SLONOVINY

Tato zakázka dokazuje potenciál afrického trhu: senegalská strana se mohla ujistit úspěchy společnosti Iveco v Pobřeží slonoviny. Iveco Bus tam dodal pro podnik hromadné dopravy města Abidjanu (SOTRA) celkem 900 autobusů českých modelů Crossway Low Entry a Crealis během 2018-2019. V březnu 2024 podepsala SOTRA objednávku dalších 300 Crossway Low Entry, 50 Evadys (určených k převozu turistů a na mezinárodní linky) a 60 minibusů Daily (vyrobené v Itálii). Celkem tak Iveco Bus zajistí 1460 autobusů pro Pobřeží slonoviny.

V lednu 2022 byla ve spolupráci se skupinou Iveco uvedena do provozu montážní jednotka minibusů na předměstí Abidjanu. Má výrobní kapacitu 1 000 minibusů ročně a může vyrábět vozidla přestavitelná na sanitky, chladírenské dodávky, užitkové vozy pro přepravu materiálů a různé zboží. SOTRA zde také plánuje výrobu elektrických vozidel. Pokud se tato ambice naplní, přivede Pobřeží slonoviny do velmi uzavřeného okruhu zemí s automobilovým průmyslem v Africe. I Senegal má zájem o přenos technologií a investice v zemi. Problém je ale dovoz veškerých součástek. V tomto ohledu se zde naskýtá příležitost pro české firmy rozvinout automobilový průmysl v Africe.

POTENCIÁL SENEGALSKÉ DOPRAVY

České velvyslanectví v Dakaru obchodní případ autobusů Iveco podporovalo od jeho počátků v roce 2014. Dokládá potřebu trpělivosti, vytrvalosti a specifického postupu při vyjednávání a realizaci velkých zakázek v Africe nejenom v oblasti infrastruktury. V posledních letech se doprava stala nosným pilířem česko-senegalské obchodně-ekonomické i rozvojové spolupráce (regionální letiště, autobusy i letouny). Obě vlády tento trend podporují a za uplynulý rok v Praze jednali několikrát ministři dopravy, ekonomiky a průmyslu a obchodu. Tato dynamika se následně promítá i do dalších oblastí s pozitivním multiplikačním efektem, protože úspěšné obchodní příklady mohou do Senegalu přilákat i další české firmy a investory.

V červnu chystá Velvyslanectví ČR v Dakaru ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR incomingovou misi, jež bude zahrnovat senegalské podniky, agentury a vládní experty v oblasti dopravy a dopravní infrastruktury.

Tereza Hankeová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Dakaru

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688