mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  03.06.2024 17:47:00

Česká mise náměstka MŽP Tomáše Tesaře do USA otevřela bilaterální environmentální dialog s americkými vládními

02.06.2024 / 07:45 | Aktualizováno: 03.06.2024 / 17:47

Ministerstvo životního prostředí ČR připravilo ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v USA vládní, podnikatelskou a vědeckou misi, která proběhla ve Washingtonu, D.C. a Baltimoru, největším městě státu Maryland, ve dnech 7. - 10. dubna 2024. Mise zaměřená zejména na oběhové a odpadové hospodářství byla podpořena v rámci projektů na podporu ekonomické diplomacie. Níže shrnujeme hlavní výsledky mise; poté se zaměříme na posouzení, jak by mohla otevřít dveře další spolupráci a podnikatelským projektům.

Environmentální česká mise do Washingtonu, D.C. a státu Maryland byla zmařená na posílení vzájemné spolupráce v oblastech oběhového a odpadového hospodářství, čističek vod, obnovitelných zdrojů energie, obecně environmentálních technologií, ale i další environmentálních tématech. Misi vedl náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař; zúčastnili se jí další vysocí představitelé a experti MŽP (vrchní ředitel sekce ochrany životního prostředí David Surý, ředitel odboru mezinárodních vztahů Michal Pastvinský a expertka oddělení dvoustranné spolupráce Alena Doering), velvyslanec ČR v USA Miloslav Stašek, a dále ředitel Agentury pro ochranu přírody a krajiny, zástupci České zemědělské univerzity, Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, centra RECETOX Masarykovy Univerzity či soukromých společností aktivních v oblasti recyklace odpadů či filtrace vody. Akci pomohl realizovat i diplomat pro ekonomiku a energetiku Martin Fott ze ZÚ Washington ve spolupráci s MŽP a dalšími účastníky mise.

Česko tak v USA představilo pestrou škálu zástupců vládního, podnikatelského i vědecko-výzkumného sektoru, kteří se účastnili diskusí s americkými federálními i státními orgány, nadnárodními institucemi i představiteli vědecké a podnikatelské obce.

Součástí mise byly mj. tyto body programu:

  • jednání s Environmental Protection Agency (EPA) k aktuálním výzvám v oblasti životního prostředí, zejména oběhového hospodářství (Raffael DeLeon, Principal Deputy Assistant Administrator, Office of International and Tribal Affairs)
  • setkání se Světovou bankou (k možnostem využití Global Environment Facility Trust Fund) a United States Agency for International Development (USAID), tedy agentuře USA pro rozvojovou pomoc, k environmentálním projektům v zahraničí
  • jednání na Delegaci EU ve Washingtonu k potenciálu americko-evropské spolupráce v oblasti ochrany ŽP (Javier Sancho – ředitel sekce pro globální otázky a inovace)
  • jednání na vysoké úrovni se zástupci U.S. Department of Interior – National Park Service a U.S. Fish and Wildlife Service, tj. se zástupci organizací, které mají na starosti správu národních parků a ochranu přírody
  • návštěva největší pokročilé čističky odpadních vod na světě (Blue Pains Advanced Wastewater Treatment Plant)
  • setkání s ministryní životního prostředí státu Maryland Serenou McIlwain v Baltimore World Trade Center
  • setkání se zástupci státu Maryland a The Institue of Marine and Environmental Technology v Baltimoru, které představilo zejména unikátní vědecké projekty ve státě Maryland v oblasti akvakultury, ale i např. speciální metody odstraňování polychlorovaných bifenylů z přírody
  • prohlídka a diskuse k projektu Middle Branch Resiliency v Baltimoru (revitalizace přístavní části města)
  • setkání s aliancí zastupující podnikatele ve vodárenském sektoru.

Cílem posíleného bilaterálního dialogu s USA v environmentální oblasti je vyměnit si zkušenosti a pozice, prezentovat špičky vědecké a podnikatelské sféry v USA, navázat nové kontakty i zmapovat příležitosti v oblasti, které patří mezi dynamicky se rozvíjející v USA i v EU.

Ochrana životního prostředí a rozvoj oběhového hospodářství patří i mezi dotační priority na obou stranách Atlantiku. V USA vznikají ambiciózní projekty onshore a offshore větrných elektráren, rozvíjí se solární energetika či výroba vodíku, stát výrazně podporuje i elektromobilitu (částkou až 7500 dolarů na vozidlo na základě tzv. Inflation Reduction Act). Jakkoliv americké environmentální dotace směřují primárně k podpoře domácích subjektů a nejsou tak nezbytně otevřené zájemcům z EU, existují cesty, jak se k těmto dotacím dostat, například pomocí joint venture s americkými partnery. Příležitosti se pochopitelně neomezují jen na čerpání dotací. Evropské firmy mají celkově v oblasti ochrany životního prostředí (zejména obnovitelných zdrojů energie) v USA dobrou reputaci, obvykle řadu zkušeností z vlastních evropských projektů, a jsou tak pro USA ideálním partnerem.

Samotný systém recyklace (který byl i centrálním objektem zájmu výše zmíněné mise) je velmi komplexním systémem, který je kombinací úsilí místních samospráv, soukromých společností i neziskových organizací. Recyklované materiály jsou často využívány a prodávány výrobcům za tržní ceny. Recyklace často probíhá již na úrovni jednotlivých domácností, i když systémy se v rámci USA liší.

Velkým tématem je dodávka pitné nezávadné vody. 10. dubna vydala americká vláda první celonárodně vymahatelné standardy pitné vody, které mají chránit komunity před výskytem tzv. věčných chemikálií. Tzv. Bipartisan Infrastructure Law alokoval na odstranění těchto polutantů celkem 9 miliard dolarů, dalších 12 miliard je vyčleněno na celkové zlepšení dodávek pitné vody.

Dubnovou misi ČR do USA omohla propagovat i Hospodářská komora ČR a byla podpořena Ministerstvem zahraničních věcí v kontextu projektů na podporu ekonomické diplomacie, do nichž přispívá nově i právě Ministerstvo životního prostředí. Již nyní probíhá analýza výsledků celé mise a objevující se konkrétní nápady na návazné projekty a pokračující posílenou bilaterální spolupráci mezi ČR a USA v oblasti životního prostředí, která by doplnila strategickou úroveň vzájemné spolupráce. MŽP usiluje též o lepší využívání příležitostí pro české podnikatele plynoucí z mezinárodních fondů (zejména těch, do nichž ČR sama přispívá, jako je právě Global Environment Facility Trust Fund) na podporu zahraničních projektů podporujících ekologický a udržitelný rozvoj ve světě. V rámci mise obdržela delegace ČR nové informace i kontakty k využití. I pro tento účel je možné se obrátit na MŽP, případně ZÚ Washington.

ZÚ Washington je připraveno sdílet příslušné kontakty a propojit české zájemce z podnikatelské a vědecko-výzkumné obce s americkými protějšky, případně se zástupci státu Maryland a federálních orgánů USA. Je též otevřeno (při zohlednění gesce a řídící úlohy MŽP) případným zájemcům o účast v další misi do USA, která je v této chvíli ve fázi příprav. Uvítáme v tomto kontextu jakékoliv nápady a iniciativy, které můžete zasílat mimo jiné na adresu martin.fott@mzv.gov.cz.

Zpracoval: Martin Fott, diplomat pro ekonomiku a energetiku ( ZÚ Washington)

MŽP

MŽP

MŽP

MŽP

MŽP

MŽP

MŽP

MŽP

MŽP

MŽP

MŽP

MŽP


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688