Saxo Bank (Saxo)
Dluhopisy  |  04.06.2024 18:05:27

Co čekat od ECB: Jen jednou je málo

Na snížení úrokových sazeb, které může ECB oznámit již příští týden, se její odpovědní činitelé připravují už celé týdny. I když inflace dosud neklesla na 2% hladinu, kterou si centrální banka stanovila za svůj cíl, ECB evidentně vidí příležitost mírně rozvolnit monetární politiku a přitom udržet celkový restriktivní tón. Vzhledem k úporné inflaci v USA a geopolitickému napětí, které žene ceny komodit výš, však trhy dychtivě čekají, nakolik bude banka ochotná svou politiku letos zmírnit, a bojí se případné politické chyby. Tyto obavy nejspíš ECB donutí, aby i do budoucna vycházela z dostupných dat .

Makroekonomické prognózy patrně tržní očekávání nezmění.

Tržní očekávání se od začátku roku výrazně proměnila. Poklesla o 100 bazických bodů, což odpovídá čtyřem snížením sazby. V současnosti tak trhy předpokládají, že se sazba do prosince sníží dvaapůlkrát, a druhé snížení očekávají v říjnu. Ještě před březnovou schůzkou ECB přitom očekávaly o jedno snížení víc.

Zajímavější je, že i když trhy čekají, že bude ECB pokračovat ve snižování sazeb až do září 2025, s návratem k předcovidové monetární politice nepočítají. Spíš očekávají, že se sazby zastaví někde na 2,75 %. To je markantní rozdíl oproti záporným úrokovým sazbám, na které byla eurozóna dříve zvyklá, a lze z něj usuzovat, že tolik očekávané býčí oživení trhu s dluhopisy na vzdáleném konci výnosové křivky nejspíš hned tak nepřijde.

Nadcházející červnové prognózy ECB podle všeho narativ kolem monetární politiky nijak výrazně nezmění. Mohou však předznamenat mírné zlepšení krátkodobého růstu a v nejbližší době také o něco vyšší inflaci. Přitom se vychází z technických předpokladů z březnové schůzky, které počítaly se stálým směnným kurzem a propadem ceny ropy pod 75 USD za barel. Podobné předpovědi jen potvrzují, že úrokové sazby pravděpodobně ještě nějakou dobu zůstanou nad předcovidovým průměrem.

Vítězné kolečko ECB ještě neznamená, že je inflace problémem minulosti.

Navzdory tomu, že inflace od svého maxima z roku 2022 výrazně poklesla, zůstává zvýšená a celková i jádrová inflace se dál drží poměrně vysoko nad cílovou 2% hladinou. Protože došlo k ekonomickému oživení a mzdy průběžně rostou o 4,7 %, udrží se inflace nad cílovou hladinou nejspíš i po zbytek roku.

Nezapomínejme také, že americký index spotřebitelských cen je už od pandemie COVIDu-19 spolehlivým předstihovým ukazatelem inflace v eurozóně. Pokud teď vykazuje známky opětovného zvýšení, nemusí být boj s inflací u konce ani v Evropě.

 

Na zvýšení durační expozice je ještě brzy

Čas investovat do papírů s ultradlouhou splatností bohužel nejspíš pořád nenastal. Důvod je jasný: ekonomika se zotavuje, zatímco inflace zůstává nad cílovou hladinou, což brání ECB i ostatním centrálním bankám v agresivním snižování úrokových sazeb.

Tříměsíční futures kontrakty na Euribor odrážejí v současnosti tržní očekávání, že ECB do září 2027 sníží sazby na 2,63 %. I když byl spread mezi 10letými německými vládními dluhopisy a depozitní sazbou ECB od roku 2022 záporný, v minulosti si vedly lépe. S tím, jak se bude výnosová křivka normalizovat, lze očekávat, že 10leté dluhopisy znovu nabídnou výnos vyšší než sazba ECB, takže by neměly klesnout pod 2,63 % a mohou vystoupat až ke 3 %.

U evropských státních dluhopisů s delší splatností to platí dvojnásob. Například u 30letých eurobondů, které se v současnosti obchodují na 2,79 %, se očekává, že budou s čím dál strmější výnosovou křivkou poskytovat oproti 10letým bondům rostoucí prémii. Od poloviny 90. let vynášely 30leté bondy v průměru o 57 bazických bodů víc než 10leté bondy, což by v tomto scénáři znamenalo minimum kolem 3,2 %.

I nadále tak upřednostňujeme přední část výnosové křivky a ohledně durace jsme opatrní, protože k normalizaci křivky dochází v prostředí silné ekonomiky a značných inflačních tlaků.

FX: Jak daleko může divergence zajít?

Dolarový pár EUR/USD vstoupil do letošního roku poblíž maxima 1,10. Tehdy se očekávalo, že Fed i ECB sníží sazby zhruba šestkrát.

Navzdory tomu, že očekávání ve Spojených státech i v eurozóně polevují, však pár EUR/USD klesl na 1,08. Tentokrát se totiž vedení v oblasti snižování sazeb ujímá ECB a odpovědní činitelé dali jasně najevo, že s prvním tahem nehodlají čekat, než se rozhoupe Fed.

Teď bude záležet na vyjádření ECB na červnové schůzce. Trh sází na „jestřábí snížení sazeb“, kdy se odpovědní činitelé nebudou zavazovat k dalšímu snižování předem a spíš budou vycházet z dostupných dat. Většina jestřábích signálů však už je do křivky OIS EUR započítána a další tah ECB je na pořadu dne až v říjnu. Pro ECB tak může být po červnové schůzce klíčový další tah Fedu, protože nelze předpokládat, že by se centrální banky ve své politice rozešly příliš.

Pojďme se zamyslet nad tím, jaké dopady na euro mohou mít různé výsledky schůzky ECB:

  • Pokud se ECB bude dál řídit dostupnými daty:
    • Pár EUR/USD si může zachovat závislost na dolaru a může se obchodovat v úzkém pásmu mezi 1,0750-1,090.
  • Pokud dá ECB najevo, že hodlá dál uvolňovat omezení, nebo naplánuje na tento rok více než 2 snížení sazeb (trh počítá v roce 2024 se dvěma):
    • EUR/USD může klesnout pod 1,0750.
    • EUR/GBP může klesnout pod 0,85.
  • Pokud dá ECB najevo, že bude omezení nadále uvolňovat jen pomalu:

Althea Spinozzi, specialistka na dluhopisy Saxo Bank

Althea Spinozzi začala v Saxo Bank pracovat v roce 2017 jako specialistka na dluhopisy. Vytváří průzkumy dluhopisů a spolupracuje přímo s klienty, kterým pomáhá vybírat dluhopisy a obchodovat s nimi. Vzhledem k tomu, že má široké znalosti pákového dluhového efektu, zaměřuje se hlavně na dluhopisy s vysokým výnosem a na firemní dluhopisy s atraktivním poměrem rizika a výnosu. Althea má v oblasti finančních služeb sedmiletou zkušenost, zejména v oblasti dluhopisů a platforem.
Před svým nástupem do Saxo Bank pracovala v týmu Leveraged Loan v Royal Bank of Scotland a předtím s týmem Institutional Fixed Income v Mitsubishi UFJ v Londýně nebo v týmu Platform Sales v Bloomberg LP.
Althea k obchodování s dluhopisy přistupuje velmi aktivně a zaměřuje se na maximalizaci celkových výnosů. Althea má titul MSc v oblasti managementu rozvoje z londýnské School of Economics a bakalářský titul v oblasti mezinárodního obchodu z bostonské Northeastern University. Althea má FCA certifikát CF30.

Dánská banka pro investory a tradery

Saxo Bank je důvěryhodná dánská banka pro investory a tradery, kterým poskytuje již více než 30 let prvotřídní obchodní platformu se všemi třídami aktiv a více než 71 000 instrumenty. Kromě investičních nástrojů můžete využít službu půjčování cenných papírů nebo úročení volné hotovosti v 18 různých světových měnách.

Více informací na:www.saxobank.cz/cs-cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Pá 23:10  Zlato: slibné vyhlídky Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
Et   9:30  Oznámení o aukci 2. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688