Export (export.cz)
Export  |  03.06.2024 14:08:00

Švédsko chce být světovým lídrem ve výzkumu a výrobě baterií

Bateriový průmysl má ambici stát se novým klíčovým odvětvím švédské ekonomiky. V zemi existuje několik předních společností, jejichž snahou je vyvíjet a vyrábět nejudržitelnější baterie na světě. Švédsko je navíc podobně jako Česko velmi závislé na automobilovém průmyslu a elektromobilita proto nabízí řadu příležitost ke vzájemné spolupráci.

Ilustrační foto Shutterstock

Silná tradice v průmyslové výrobě, silný výzkum a inovace související s bateriemi, otevřenost vůči externím kompetencím a dovednostem, přístup k cenově konkurenceschopné obnovitelné energii, dostupnost dodávek strategických surovin pro výrobu baterií a atraktivita severského regionu pro investory v oblasti přechodu na zelené energie. To jsou hlavní důvody proč Švédsko a další severské země mají dobré předpoklady stát se vedoucím světovým regionem dynamicky rostoucího bateriového odvětví.

Velký podíl na celém řetězci

Švédsko má v porovnání s ostatními evropskými zeměmi velký podíl na hodnotovém bateriovém řetězci. To je především díky přednímu automobilovému průmyslu, a to jak v oblasti osobních automobilů, tak těžkých nákladních vozů i autobusů, a také průmyslových aplikací. Silný automobilový průmysl vytváří poptávku pro inovace dynamicky rostoucího bateriového průmyslu. Ve Švédsku také existuje silná tradice získávání, zušlechťování a recyklace surovin. V dodávkách surovin potřebných pro vývoj a výrobu baterií je švédský těžební průmysl lídrem v produktivitě, automatizaci a vývoji postaveném na obnovitelných zdrojích.

Švédský bateriový průmysl reprezentuje řada známých firem. Jednou z nejúspěšnějších je společnost Northvolt, která staví na severu Švédska první gigatovárnu na baterie v Evropě fungující ze 100 % na bezfosilní energii, která bude vyrábět články pro jeden milion elektromobilů. Další gigatovárnu s roční kapacitou půlmiliónu baterií pro vozy Volvo a Polestar buduje u Göteborgu společnost NOVO Energy.

Švédsko si také udržuje nejvyšší mezinárodní standard ve výzkumu baterií. Nové poznatky pochází například od výzkumných týmů v Angströmově laboratoři na univerzitě v Uppsale či výzkumníků na univerzitě Chalmers v Göteborgu. Řada švédských inovativních firem je propojena se špičkovým výzkumem a vyvíjí a zavádí nové technologie. Jednou z takových firem je společnost Altris, která se zabývá inovativním vývojem sodíkovo-iontových baterií. Švédsko také zaujímá vedoucí roli projektu spolupráce EU v oblasti bateriových technologií budoucnosti, takzvaném Battery 2030+.

Elektrifikace hraje ve Švédsku čím dále větší roli při přechodu na vozový park bez fosilních paliv. To má a v nejbližších letech bude mít stále větší dopady na výrobce vozidel a jejich subdodavatele a na celkovou zaměstnanost. Ve Švédsku to platí tím více, jelikož je jednou ze zemí v Evropě, která je nejvíce závislá na svém automobilovém průmyslu. Pouze na Slovensku a v Rumunsku je v tomto sektoru zaměstnáno více lidí v poměru k celkové zaměstnanosti.

Inspirační mise z Česka

Českým firmám a výzkumníkům se proto nabízí ve Švédsku řada příležitostí pro vzájemnou spolupráci. Rozsáhlé zkušenosti z automobilové výroby, postupující elektrifikace, získávání a recyklace surovin, výzkumu a vývoje bateriových článků jsou dobrými příležitostmi. To byl také jeden z důvodu, proč koncem května zástupci Českého bateriového klastru zamířili na inspirační misi do Švédska. Představitelé hlavních hráčů českého bateriového průmyslu velmi ocenili příležitost seznámit se s nejnovějšími trendy v investicích, výzkumu a vývoji, inovacích a zavádění nových řešení ve výrobě v celém bateriovém odvětví. Se švédskými partnery jednali o možnostech konkrétní vzájemné spolupráce v širokém spektru bateriového řetězce, například v oblastech dostupnosti a dodávek vhodných materiálů, společné bateriové výroby, zavádění elektromobility či skladování a recyklace.

Martin Bašta, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR ve Stockholmu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688