Město Litoměřice (litomerice.cz)
Z regionů  |  31.05.2024 12:23:00

Město Litoměřice čeká stavebně i dopravně náročné období

Otevřené výkopy, dopravní uzavírky i dočasně neprůjezdná Mrázova ulice bez možnosti napojení na most Generála Chábery. Litoměřice se musejí připravit na dopravně náročné období. Souvisí s nezbytnou rekonstrukcí vodovodu a kanalizace v dopravně vytížených částech města, jako je Švermova, Kubelíkova, Dobrovského, Šafaříkova a Stránského ulice. Největší problém bude působit uzavření dvou křižovatek: Stránského x Mrázova a Švermova x Michalovická. Časový harmonogram jednotlivých etap je nutno brát jako orientační. S ohledem na složitost staveb totiž může doznat změn.

1. etapa: 3. 6. – 4. 8.

Již v pondělí 3. června začíná uzavírka Stránského ulice a křižovatky ulic Michalovická a Švermova. Potrvá do 4. srpna. Jde o relativně dlouhý úsek, zapříčiněný hloubkou šachty (10 – 12 metrů). Bohužel v tomto případě nelze prefabrikovat. Některé komponenty budou muset být vyráběny a betonovány až na místě, což si vyžádá mj. i delší čas zrání. V té souvislosti dojde ke zobousměrnění Družstevní
a Kubelíkovy ulice.

Lidé využívající městskou autobusovou dopravu musejí počítat se změnami. Po dobu úplné uzavírky ul. Stránského nebudou obsluhovány autobusové zastávky „Litoměřice, Stránského“ a „Litoměřice, Michalovická“. Linka C bude mít náhradní autobusovou zastávku v Liškově ulici. Objízdné trasy jsou zveřejněny na webu města. 

2. etapa: 5. 8. – 8. 9.

Druhá etapa je plánována od 5. srpna do 8. září. V té době by již Stránského ulice měla být zprůjezdněná a naopak dojde k uzavírce křižovatky Stránského
a Mrázova. V ideálním případě by již mohla být křižovatka Švermova x Michalovická průjezdná.

Spojení mezi centrem města a mostem Gen. Chábery přerušené v 1. fázi by mělo být obnoveno ve fázi druhé. Ale jen pro osobní dopravu, přes Michalovickou a Kubelíkovu.

Do této etapy spadá i uzavírka Šafaříkovy ulice (27. 7. - 8. 9.).

3. etapa: 9. 9. – 6. 10.

Třetí etapa pravděpodobně začne 9. září. Stavaři zřejmě opustí křižovatku ulic Stránského x Mrázova, a přesunou se do stavebně do té doby nedotčené části Stránského. Práce v Mrázově ulici jsou plánovány až ke hřbitovu.

4. etapa: 7. 10.

Čtvrtá etapa by měla začít 7. října. V té době by již měla být dokončena Stránského ulice a úsek Mrázovy a Švermovy. Provoz ve zbývající části ulice Švermova od křižovatky s Kubelíkovou budou v té době řídit semafory. „V případě příznivé zimy umožníme firmě pracovat v Kubelíkově ulici až do prosince,“ uvedl místostarosta Jiří Adámek. Do této etapy je řazena i uzavírka Dobrovského ulice, která by měla skončit na konci října.

Koordinace prací je velmi složitá

Z výše uvedených informací je zřejmé, jak dopravně i stavebně složitá situace je před námi. Řadu týdnů jednali zástupci investorů, vlastníků komunikací, firem zajišťujících dopravní obslužnost, odboru územního rozvoje a odboru dopravy a silničního hospodářství, Integrovaného záchranného systému a dalších institucí ve snaze co nejméně omezit chod města a dopady na řidiče. „Prosíme obyvatele města i řidiče o trpělivost. Chceme-li mít v pořádku na některých místech i sto let staré sítě, jsou tyto rekonstrukce skutečně nezbytné,“ vzkazuje místostarosta Jiří Adámek. Pravomoci města, které v řadě případů ani není vlastníkem komunikace, byly přitom velmi omezené. „Jednou z dobrých zpráv je, že se nám podařilo zajistit náhradní parkování u starých mrazíren,“ uvedl místostarosta.

Stavební práce zahájené v prvním červnovém týdnu potrvají do konce ledna 2025. Investice SVS dosáhne v tomto případě téměř 36 milionů korun bez DPH,“ informoval tiskový mluvčí Severočeské vodárenské společnosti Mario Böhme.

 

Severočeská vodárenská společnost informuje:

Švermova, Kubelíkova

V ulici Švermova se nachází kanalizační řad, který byl uveden do provozu v roce 1932-1933. Hloubka uložení je od 1,62 do 5 metrů pod terénem. V ulici Kubelíkova se nachází kanalizační řad, který byl uveden do provozu v roce 1932. Hloubka uložení je 3,65 metrů pod terénem. Z důvodu stáří a opotřebení infrastruktury SVS rozhodla o provedení rekonstrukce kanalizace v celkové délce 298,7 metrů a vodovodu v celkové délce 7,8 metrů.

Stávající potrubí bude zaplaveno popílko-cementovou směsí či prostým betonem v celkové délce 9 metrů. Součástí stavby je i rekonstrukce vodovodu. V celé délce rekonstrukce kanalizace, vodovodu i přepojení veškerých přípojek se předpokládá provádění v otevřeném výkopu. 

Dobrovského, Šafaříkova

V ulici Dobrovského je vodovodní řad z roku 1966. Vykazuje praskliny, inkrustaci, netěsnosti. V ulici Šafaříkova se nachází ještě o rok starší vodovodní řad s obdobnými problémy. Kanalizační řad v obou ulicích je z roku 1931. Vykazuje korozi, netěsné spoje, kaverny u napojení přípojek.

Z uvedených technických důvodů a s ohledem na koordinaci s investicí společnosti GasNet a městem Litoměřice se SVS rozhodla o provedení rekonstrukce kanalizace v celkové délce 203,8 metrů a vodovodu v celkové délce 272,1 metrů. Součástí stavby je i přepojení přípojek. V celé délce rekonstrukce kanalizace i přepojení veškerých přípojek se předpokládá provádění v otevřeném výkopu.

Stránského

Vodovod je z roku 1971. Vykazuje poruchy, inkrustaci, praskliny aj. V daném úseku je nezokruhovaná síť, tudíž při poruše dochází k vyřazení celého řadu. V ulici Stránského se nachází kanalizační řad, který byl uveden do provozu v letech 1912-1913.

SVS rozhodla o provedení rekonstrukce kanalizace v celkové délce 168 metrů a vodovodu v celkové délce 181,5 metrů. Veškeré domovní přípojky a uliční pustí budou přepojeny na zrekonstruovaná zařízení.

Autor: Eva Břeňová

Na přiložených mapách jsou vyznačeny uzavírky a jejich termíny.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688