europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  31.05.2024 13:05:00

Předvolební týdeník Evropského parlamentu (video)

S blížícími se červnovými evropskými volbami tiskové oddělení Parlamentu vydává předvolební týdeník, ve kterém vás upozorňujeme na hlavní zprávy týdne týkající se voleb a kde lze najít užitečné informace. Zpravodaj vychází každý pátek až do 7. června.

Volební dny

Příští týden, od 6. do 9. června 2024, bude mít více než 370 milionů evropských občanů možnost volit ve 27 členských státech 720 poslanců Evropského parlamentu. Výsledky budou k dispozici v reálném čase na těchto webových stránkách. Praktické informace pro média naleznete zde. Přímý přenos z volebních dnů a noci bude k dispozici na tomto odkazu.

Kampaň v terénu

S blížícími se evropskými volbami přibývá iniciativ informujících o důležitosti jít volit. Níže uvádíme výběr z řady akcí, které se konají v celé EU.

  • Svjatlana Cichanouská, Oleksandra Matvijčuková a Lorent Saleh jsou mezi laureáty Sacharovovy ceny, kteří v novém videu kampaně #VyužijteSvůjHlas vyzývají občany, aby šli volit v evropských volbách. Více informací je k dispozici zde.
  • Evropský parlament a FC Bayern Mnichov se spojily a vyzvaly fanoušky, aby využili svůj hlas nadcházejících volbách. Připojily se tak k hráčkám ženské Ligy mistrů UEFA, které vyslaly stejný vzkaz. Minulý víkend byl jeden z volebních spotů Evropského parlamentu přenášen na šesti italských stadionech díky spolupráci s Lega Serie A. Více informací o podobných iniciativách naleznete zde.
  • Společnost Game In Society zpřístupnila od 28. května hru „Europe Race To Democracy“ zdarma pro více než 500 milionů předplatitelů Fortnite. Spojila tak síly s kampaní Parlamentu „Využijte svůj hlas“, jejímž cílem je vyzvat mladé lidi jít volit. Hra je na Fortnite přístupná pod kódem 8132-4493-8197.
  • #WeVoteForEurope je kampaň iniciovaná organizací YOUROPE e.V. a realizovaná společně s Evropskou asociací festivalů (EFA) - dvěma nejdůležitějšími organizacemi zastupujícími evropské festivaly. Společně se snaží zapojit své publikum, aby využilo svého práva a hlasovalo v evropských volbách.
  • Začleňování, tolerance a solidarita jsou základními evropskými hodnotami. Na jejich podporu se kancelář Evropského parlamentu v Portugalsku spojila s Evropou XXI a se surfovacím klubem Life a ve dnech 1. a 2. června uspořádala dvě surfování podporující začleňování.
  • Kancelář Evropského parlamentu v Řecku a město Atény společně uspořádaly 28. května bingo pro dobrovolníky a seniory. Účastníci měli možnost vyzkoušet si své znalosti o EU a vyhrát sběratelské dárky.
  • Kancelář Evropského parlamentu ve Slovinsku spolupracovala s moderátory sobotního večerního pořadu RTVSLO Tilenem Artačem a Robertem Petanem na třech videoklipech propagujících evropské volby. Zde si můžete poslechnout jejich první píseň „Evropské volby. Přijďte, buďte u toho“.
  • Dobrovolníci z komunity společně.eu spustili celoevropskou mobilní aplikaci Palumba, která má voličům pomoci identifikovat politické možnosti, které nejlépe odpovídají jejich preferencím ve volbách.
  • Bulharský pěvecký sbor „Tajemství bulharských hlasů“ společně s Institutem pro rozvoj veřejného prostředí a nadací Convo natočili několik videí o nízké volební účasti v různých městech. Ve videích nejprve začne zpívat třetina zpěváků (představující nízkou volební účast v Sofii při posledních evropských volbách) a později se připojí celý sbor, aby zdůraznil, jaký rozdíl může vyšší účast přinést. Na video o Sofii se můžete podívat zde.


Iniciativy soukromých společností

Evropský parlament vítá iniciativy soukromých společností, které propagují význam jít v nadcházejících volbách volit. Níže uvádíme několik příkladů:

  • Společnost Spotify zveřejnila 21. května playlist „Play Your Part, Europe!“, aby povzbudila lidi k účasti v evropských volbách. Ve dnech 6. až 9. června bude uživatelům v aplikaci zasílat upozornění odkazující na webové stránky Evropského parlamentu.
  • Společnost Oatly vyzývá vedoucí představitele podniků v Evropě, aby se k nim připojili a mobilizovali své zaměstnance, komunity a zákazníky jít v nadcházejících volbách volit. Prostřednictvím transparentů na budovách po celé Evropě a pořádáním filmových projekcí ve Stockholmu, Amsterdamu a Helsinkách šíří zprávu: „VOAT! for the planet“.
  • Aby vyzvala lidi jít v nadcházejících evropských volbách volit, zahájila společnost Coca-Cola Europe na sociálních sítích komunikační akci s názvem „Možnosti existují. Volba je na vás. 6.-9. června 2024“.
  • Společnost Apple oslovila milión uživatelů, když zveřejnila v App Storech ve všech členských státech rolling story o evropských volbách. Apple také upozorňuje na oficiální aplikace EU, jako je například aplikace Evropského parlamentu „Citizens' App“, na zpravodajské aplikace a na aplikace pro přivolání jízdy, aby se voliči mohli snadno dostat do volebních místností.
  • Společnost Dott se snaží usnadnit a zpřístupnit hlasování. Pro letošní evropské volby poskytuje bezplatné jízdy a zasílá uživatelům oznámení e-mailem a v aplikaci.
  • Soukromé společnosti se před evropskými volbami rovněž snaží bojovat proti dezinformacím. Nedávno se, stejně jako Meta, Google a TikTok, zavázal jednat Snapchat.


Věděli jste, že...

Věděli jste, že Estonsko je jedinou zemí EU, kde lze v evropských volbách hlasovat online? Další informace o nadcházejících evropských volbách najdete zde.

Chcete se dozvědět více o evropských volbách 2024? Pročtěte si volební press kit.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   9:59  Inflace padá, Francie se propadá Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 14:28  Evropská komise zveřejnila čtyři doporučení pro Českou Republiku Svaz průmyslu a dopravy (spcr.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688