Vlada.cz (Vláda)
Věda a výzkum  |  31.05.2024 16:27:00

Rada pro výzkum, vývoj a inovace zveřejní výzvu k podávání návrhů na udělení ceny za propagaci a popularizaci

V pátek 31. května 2024 zasedala ve Strakově akademii Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Rada), které od 22. května 2024 předsedá nový ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek. Kromě výzvy k podávání návrhů na udělení ceny za propagaci a popularizaci výzkumu byly projednány např. návrh skupiny grantových projektů Návratové granty nebo aktualizace Národní strategie umělé inteligence 2030.

K hlavním bodům květnového zasedání RVVI patřil návrh výdajů státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace (SR na VaVaI) na období 2025+ po vypořádání mezirezortního připomínkového řízení, který bude postoupen na jednání vlády. V návrhu schváleném Radou jsou celkové výdaje SR na VaVaI včetně spolufinancování navrženy: na rok 2025 ve výši 45,066 mld. , na rok 2026 ve výši 47, 594 mld. , na rok 2027 ve výši 48,044 mld. . K tomuto bodu jednání bude vydána samostatná tisková zpráva.

V rámci jednání RVVI byla dále schválena výzva k podávání návrhů na udělení Ceny předsedy Rady za propagaci nebo popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací za rok 2024 bude již začátkem června zveřejněna na stránkách vyzkum.gov.cz a vlada.gov.cz. Ocenění je každoročně udělováno fyzické osobě, která se významnou měrou zasloužila o propagaci nebo popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Mohou ji získat nejen vědečtí pracovníci, ale i novináři, učitelé a další osobnosti popularizující vědu a výzkum. „Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace za popularizaci a propagaci výzkumu vítám jako mimořádnou příležitost ohodnotit jednotlivce, kteří usilují o přiblížení výsledků vědy a výzkumu nejširší veřejnosti,“ doplnil ke smyslu ocenění ministr Ženíšek.

Členové RVVI dále projednali a schválili stanovisko k návrhu skupiny grantových projektů Návratové granty, který předložila Grantová agentura ČR. Návratové granty jsou určené vědcům a vědkyním po kariérní přestávce s cílem umožnit jim návrat k vědecké kariéře a usnadnit sladění osobního a profesního života.

Projednáno a následně schváleno bylo i stanovisko k aktualizaci Národní strategie umělé inteligence České republiky 2030 (NAIS) předložené Ministerstvem průmyslu a obchodu, jež je hlavním koordinátorem této agendy. V materiálu je definováno sedm tematických klíčových oblastí zásadních pro strategické směřování ČR v oblasti umělé inteligence (AI): AI ve výzkumu, vývoji a inovacích; vzdělávání a expertíza v AI; AI dovednosti a dopady AI na trh práce; etické a právní aspekty AI; bezpečnostní aspekty AI; AI v průmyslu a podnikání; AI ve veřejné správě a veřejných službách.

V další části jednání schválila RVVI stanovisko k projektu sdílených činností Strategická inteligence pro výzkum a inovace (STRATIN+), který předložilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Projekt přispěje k naplňování Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací ČR 2021+ či cílů Národního plánu obnovy, a zároveň reaguje na poptávku veřejné správy a výzkumných organizací po nezávislých odborných podkladech pro strategické řízení systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR.

RVVI vyslechla také informaci o činnosti dvou pracovních skupin Rady – pracovní skupiny pro transfer znalostí a technologií a pracovní skupiny pro daňové odpočty na výzkum a vývoj.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688