pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  31.05.2024 00:00:00

Příjemci z Pardubického kraje už získali bezmála 12 miliard z regionálních operačních programů



Evropské finance jsou hlavní hybnou silou regionálních investic. Čtyři na sebe navazující regionální operační programy financovaly v Pardubickém kraji už 1 611 projektů. Nejvíc peněz zamířilo do dopravy, zdravotnictví a kultury s cestovním ruchem. Vyplývá to ze statistik Centra pro regionální rozvoj, které programy administrovalo. Jeho pardubická pobočka vytipovala tři nejzajímavější projekty posledních dvaceti let.

Více než 2,8 miliardy korun směřovalo do krajské silniční sítě a udržitelné dopravy. Téměř 2,2 miliardy, z nichž velkou část poskytl dodatečný nástroj REACT-EU (reakce EU na pandemii Covid-19), přibylo ve zdravotnictví a 1,9 miliardy podpořila EU oblast kultury a cestovního ruchu.

Nejnákladnějším projektem byla výstavba pavilonu centrálního urgentního příjmu Pardubické nemocnice za 500 miliónů korun. Přes 326 miliónů pak získal projekt revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli.

Téměř 5,4 miliardy si z celkové sumy ukrojil přímo Pardubický kraj. Obce, které zároveň realizovaly nejvíce projektů (964), inkasovaly více něž 3,2 miliardy .

 

Tři nejzajímavější (unikátní) projekty podle pardubické pobočky Centra pro regionální rozvoj

Unikátním a zároveň komplexním počinem, který propojuje komunitní setkávání, zábavu a odpočinek s historií a poznáním, je série projektů v areálu Automatických mlýnů od architekta Gočára, kde se postupně realizovaly hned tři projekty podpořené z IROP,“ říká Andrea Koblížková, vedoucí Oddělení realizace pověřená vedením pardubické pobočky Centra pro regionální rozvoj.

Centrální polytechnické dílny

Nová budova centrálních polytechnických dílen doplnila rekonstruovaný komplex Automatických mlýnu v Pardubicích. Vzdělávací centrum využívají děti z mateřských i základních škol, stejně jako studenti škol středních. Dílny slouží také volnočasovým aktivitám a vzdělávání dospělých. Interaktivní programy spojují tradiční řemesla, vědu a techniku. Dílny také představují úspěšné propojení regionálních firem a univerzity.

NovostavbaDoubek

Doubek ve Svítkově je vůbec první novostavbou mateřské školy v Pardubicích od roku 1989. Nahradila starou nevyhovující školku a kapacita se navýšila o 75 míst. Stavba získala nominaci na Stavbu roku 2021 Pardubického kraje. Školka je součástí velkého rozvojového projektu města – nového sídliště s téměř stovkou rodinných domů.

Výcviková budova pro získávání včelích produktů

Novostavba unikátního výcvikového centra je součástí Středního odborného učiliště včelařského. V rámci projektu se pořídilo také speciální vybavení.

Regionální operační programy podpořily v České republice za 20 let 25 415 projektů částkou převyšující 193,7 miliard korun.

Pardubická pobočka CRR oslaví výročí vstupu do EU také akcí pro školy i odbornou a laickou veřejnost, která se koná v úterý 28. května. Součástí bude prezentace úspěšně realizovaných projektů ve spolupráci se zástupci Pardubického kraje, ITI Hradecko-pardubické aglomerace, Eurocentra a žáky Labské SOŠ a SOU Pardubice, a doprovodný program.

Tisková zpráva Centra pro regionální rozvoj České republiky, www.crr.gov.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688