mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  30.05.2024 13:28:00

Ministr zahraničí Jan Lipavský jednal se svým americkým protějškem Antony Blinkenem

30.05.2024 / 13:12 | Aktualizováno: 30.05.2024 / 13:28

V předvečer neformálního ministerského jednání NATO se ministr Jan Lipavský sešel se svým americkým protějškem ministrem zahraničních věcí Antony Blinkenem. Jednání se uskutečnilo 30. května 2024 v Černínském paláci.

Společně zopakovali závazek posílit NATO. Ocenili vysokou kvalitu vzájemných bilaterálních vztahů, kterou potvrdilo i dubnové setkání premiéra Fialy s prezidentem Bidenem, a zabývali se plány na další prohlubování našeho strategického partnerství v bezpečnostní, obranné a obchodní oblasti.

Ve světle pokračujících brutálních ruských útoků proti Ukrajině zdůraznili potřebu urychlit dodání nezbytné vojenské pomoci pro ukrajinskou armádu. Evropa je připravena dlouhodobě pomáhat Ukrajině, a to za každou cenu,“ potvrdil ministr Lipavský a ocenil pokračující finanční a materiální podporu Spojených států Ukrajině.

Oba ministři sdíleli své obavy ze zpráv o rostoucím exportu z Číny pro ruský vojensko-průmyslový komplex, který je klíčový pro udržení ruského vojenského tažení proti Ukrajině.

Ministři dále jednali o strategicky důležité obranné spolupráci vyplývající z pořízení stíhaček F-35. Ministr Lipavský vyjádřil velkou spokojenost se zahájením vývojové a průmyslové spolupráce mezi několika českými společnostmi a americkým výrobcem Lockheed Martin.

Ministři zhodnotili vzájemnou bilaterální spolupráci v kybernetické a energetické oblasti a potvrdili si zájem na dalším rozšíření této spolupráce. Vyměnili si rovněž názory na bezpečnostní situaci na Blízkém východě a v Indo-Pacifiku.

Na okraj jednání ministři spolupodepsali Memorandum o porozumění mezi MZV a State Departmentem v oblasti zahraničních dezinformací a manipulací.

„Informační vlivové aktivity ze strany cizích států, včetně dezinformací a propagandy, představují bezpečnostní hrozbu pro Česko i další demokracie. Rusko tyto techniky vměšování v rámci hybridních kampaní ještě posílilo během jeho nevyprovokované a neodůvodněné vojenské agrese proti Ukrajině,“ řekl šéf české diplomacie po jednání.

Memorandum na tuto skutečnost reaguje a zároveň posiluje těsné strategické partnerství mezi Českem a Spojenými státy. Dokument je důležitým nástrojem, který oběma státům umožní lépe čelit zahraničnímu vlivovému působení, jež představuje významnou hrozbu současnosti.

galerie

Ministr zahraničí Jan Lipavský jednal se svým americkým protějškem Antony Blinkenem / Minister of Foreign Affairs Jan Lipavský Held Talks with the US Secretary of State Antony Blinken


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688