MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Stát  |  30.05.2024 12:01:47

Dle mezinárodního průzkumu Česko transparentně informuje o státních financích

Česká republika se po čtyřech letech vrátila do skupiny 39 zemí světa, které poskytují veřejnosti dostatek informací o hospodaření státu. Vyplývá to z výsledků mezinárodního hodnocení transparentnosti státního rozpočtu Open Budget Survey (OBS), které byly zveřejněny 29. května.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury hraje rozpočtová transparentnost důležitou roli při ozdravení veřejných financí a obnovení důvěry občanů ve spravedlivý a férový stát, které vláda slíbila ve svém v programovém prohlášení.

Exekutivní shrnutí Státního rozpočtu 2024 a nejnověji Exekutivní shrnutí Státního závěrečného účtu 2023 jsou konkrétním výsledkem úsilí poskytovat veřejnosti srozumitelné informace o hospodaření státu.

Zbyněk Stanjura

ministr financí

„Exekutivní shrnutí Státního rozpočtu 2024 a nejnověji Exekutivní shrnutí Státního závěrečného účtu 2023 jsou konkrétním výsledkem úsilí poskytovat veřejnosti srozumitelné informace o hospodaření státu. Díky pravidelnému hodnocení Open Budget Survey víme, kde se můžeme dále zlepšovat,“ uvedl ministr Stanjura.

S výsledným hodnocením 62 bodů totiž podle jeho slov ČR stále lehce zaostává za průměrem zemí OECD, který činí 67 bodů. Kromě transparentnosti se však Česká republika mírně zlepšila i v dalších hodnocených oblastech, konkrétně v oblasti zapojení veřejnosti a rozpočtovém dohledu. Podrobné informace o projektu lze nalézt zde: Open Budget Survey Czech Republic 2023.

Hodnocení transparentnosti státního rozpočtu OBS se týkalo rozpočtových dokumentů z let 20212023. Ministerstvo financí na základě doporučení plynoucích z předchozích ročníků všechny tyto klíčové dokumenty zveřejňuje včas a průběžně je rozšiřuje.

Současně rozšiřuje nabídku dokumentů určených pro širokou veřejnost. Státní rozpočet v kostce nyní doplnily exekutivní shrnutí státního rozpočtu a státního závěrečného účtu:

Nad rámec dokumentů hodnocených OBS provozuje MF informační portál MONITOR, který poskytuje veřejnosti volný přístup k rozpočtovým a účetním informacím ze všech úrovní státní správy a samosprávy. Data jsou publikována jak v uživatelsky příjemném rozklikávacím prostředí, tak v analytické části portálu. Ta umožňuje dynamickou analýzu dat pomocí pokročilého nástroje pro reporting. Data jsou aktualizována měsíčně nebo čtvrtletně.

Více o Open Budget Survey

Open Budget Survey je mezinárodní srovnávací výzkum transparentnosti státního rozpočtu a zapojení veřejnosti na rozhodování o rozpočtu. Je zpracováván od roku 2006 ve dvouletých intervalech a v ročníku 2023 bylo hodnoceno 125 zemí světa.

Výzkum pomocí dotazníku složeného ze 142 otázek zkoumá osm základních rozpočtových dokumentů, jejich dostupnost pro širokou veřejnost a rozsah poskytovaných informací. Současně je zkoumána i role zákonodárců a Nejvyššího kontrolního úřadu a možnost občanů podílet se na procesu rozhodování o státním rozpočtu. Nejedná se o výzkum názorů, ale o hodnocení na základě mezinárodně uznávaných kritérií. Dotazník vyplňují nezávislí odborníci a objektivnost výsledků zvyšuje dále účast dvou recenzentů a v případě České republiky i vyjádření zástupce Ministerstva financí. Více informací zde: Open Budget Survey - International Budget Partnership.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688