Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  30.05.2024 10:26:45

Energetiku čekají masivní investice. Zaplatí je spotřebitelé?

Investice do energetiky

Nejen obchodní složka elektřiny od února zdražuje. Dlouhodobě se musí spotřebitelé připravit i na zvyšování regulované složky, která bude stále více ovlivňovat celkovou cenu elektřiny.

Důvodem jsou očekávané masivní investice do modernizace a rozvoje elektroenergetické soustavy. Odhady hovoří o sumě téměř 500 miliard korun do roku 2035. Tyto investice jsou nezbytné pro přechod na čistší zdroje energie a uzavření uhelných elektráren. Z velké části je ale zaplatí spotřebitelé formou rostoucí regulované složky.

Je třeba zmínit, že již v tomto roce došlo k prudkému nárůstu regulovaných poplatků, přičemž u elektřiny to bylo o 68 % a u plynu o 38 %. Důvodem je nejen znovuzavedení poplatků za obnovitelné zdroje energie, ale také zvýšení poplatků systémové služby a poplatků za jistič. Připomeňme, že výše poplatků se liší v závislosti na distribučním území, s největším dopadem v oblastech mimo Prahu. Například domácnost mimo Prahu, která vytápěla tepelným čerpadlem, zažila zvýšení regulovaných poplatků o více než 100 %.

Regulovaná složka poroste i nadále 

Zdražování z důvodu nutných investic není konec. Odborníci předpovídají, že v následujících 10 letech by mohly ceny elektřiny pro běžné domácnosti vzrůst každým rokem průměrně o desetinu, což by bylo výrazně více než inflace. Regulovaná složka tak bude tvořit stále vyšší podíl na celkové ceně elektřiny, ale také u plynu.

Přinesou úspory obnovitelné zdroje?  

V rámci dlouhodobé strategie lze předpokládat, že rozvoj obnovitelných zdrojů energie, jako je fotovoltaika a rozšíření elektromobility, může mít v některých případech i stabilizující vliv na ceny elektřiny. Tyto technologie nejenže snižují spotřebu fosilních paliv, ale také přispívají k vyšší efektivitě a flexibilitě energetického systému.

Například fotovoltaika může vést k tomu, že domácnosti budou využívat elektřinu za záporných cen a budou dokonce za využití energie odměňovány. Baterie u elektromobilů zase mohou sloužit pro uložení energie v době, kdy je její cena nízká a poté je dodána do sítě v čase vyšších cen. Energeticky náročné firmy mohou zavést pracovní víkendy, kdy je cena elektřiny nejnižší.

Proč sledovat vývoj na trhu?  

Další plánované investice, jako je výstavba Elektroenergetického datového centra (EDC), jsou klíčové pro zajištění správy a akumulace energie. Tato infrastruktura umožní lepší využití obnovitelných zdrojů a optimalizaci distribučních sítí, čímž by měla přinést dlouhodobé úspory pro všechny účastníky trhu.

Ačkoli je nárůst cen energií, především regulované složky, nevyhnutelný, správné strategie a technologie mohou tento dopad mírnit. Je důležité, aby se spotřebitelé aktivně informovali a přizpůsobili své energetické potřeby aktuálnímu vývoji, což může zahrnovat investice do obnovitelných zdrojů, ale také výběr výhodnějšího dodavatele energií. Zjistit aktuální ceny u dodavatelů energie je možné na důvěryhodném srovnávači. 

 

Tomáš Vrňák

Tomáš Vrňák

Jeho pracovní začátky sahají do roku 2009, kdy začínal jako obchodník a radil převážně domácnostem se změnou dodavatele. Později se vypracoval na seniorního obchodníka. Od roku 2016 nastoupil do společnosti Ušetřeno.cz, kde na pozici supervizora doposud vede obchodní tým. Od roku 2022 zastává pozici energetického analytika, který sleduje vývoj na trhu a pomáhá společnosti predikovat chování domácností v oblasti změny dodavatele energií. Jeho příspěvky můžete najít v Hospodářských novinách, Deníku, či vystoupil v reportážích ČT. Jeho koníčkem je rodina, rád tráví čas v přírodě a má rád rychlé automobily.




Pomáháme lidem vybrat si správně. Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 10:32  Jaké jsou nejčastější chyby v nahlašování pojistných událostí? Martin Steiner (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)
Út   8:00  Nechcete ji potkat, snažíte se jí vyhnout, a přesto si vás najde. Exekuce Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po   8:16  Jak si užít dovolenou v Chorvatsku bez starostí a pokut! Martin Thienel (Kalkulátor.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688