mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  29.05.2024 14:07:00

Čeští inovátoři mají zájem pomoci maďarskému zdravotnictví se zaváděním technologií umělé inteligence a

29.05.2024 / 13:54 | Aktualizováno: 29.05.2024 / 14:07

Maďarsko se vydává cestou digitálního zdravotnictví, přičemž vlajkovou lodí je projekt tzv. Elektronického prostoru pro zdravotnické služby (EESZT), který umožňuje digitální přenos dat mezi jednotlivými zdravotnickými pracovišti a zároveň maďarským pacientům umožňuje skrze mobilní aplikaci, tzv. okénka zdraví, přečíst si např. zdravotní dokumentaci spojenou s jejich léčbou či prohlédnout si vydané recepty.

Zároveň se začínají objevovat první projekty využívající moderní technologie, jako je např. umělá inteligence, kdy v rámci vědecko-výzkumných konsorcií bývá za lékařskou oblast hlavním partnerem budapešťská Semmelweisova univerzita jakožto samostatná univerzita specializující se na lékařské vědy. Spolu s ní se lékařským výzkumem v Maďarsku zabývají i lékařské fakulty univerzit v Pětikostelí, Segedínu a Debrecínu, které v rámci klinického výzkumu spolupracují se svými fakultními nemocnicemi. Do těchto inovativních projektů se zapojují i další zejm. technické univerzity či vědecko-výzkumný aparát maďarské státní sítě vědecko-výzkumných ústavů HUN-REN.

Právě na tento trend rozvíjející se digitalizace maďarského zdravotnictví cílil i projekt ekonomické diplomacie Velvyslanectví České republiky v Budapešti, který měl představit širokému maďarskému odbornému publiku pohled českého státního, akademického a inovativního soukromého sektoru na tuto oblast. Na tyto tři jednotlivé segmenty se zaměřil i program celé akce.

Na úvod dvoudenního programu proběhlo jednání zástupce ředitele Národního centra elektronického zdravotnictví Ministerstva zdravotnictví ČR Jana Gábriše, který v doprovodu ředitele Výzkumného centra Lékařské fakulty Ostravské univerzity Ondřeje Volného, navštívil státní sekretariát pro zdravotnictví v rámci maďarského ministerstva vnitra. Diskuse se zaměřila zejm. na výměnu zkušeností při zavádění digitalizace v rámci českého a maďarského zdravotnictví a díky účasti ředitele Volného i na roli akademických institucí v tomto procesu.

Následně byl v reprezentativních prostorách velvyslanectví zorganizován kulatý stůl se zástupci Semmelweisovy univerzity, kde s úvodními prezentacemi vystoupili Ondřej Volný z Ostravské univerzity, který se zaměřil na využití virtuální reality a robotické asistence v neurologii, a za maďarskou stranu Miklós Szócska, děkan Fakulty veřejných zdravotnických služeb Semmelweisovy univerzity (a rovněž i bývalý státní tajemník pro zdravotnictví). Následná velmi živá a intenzivní diskuse, do které se plně zapojili i zástupci českých inovativních firem, se zaměřila zejm. na oblasti spojené se získáváním a využíváním zdravotnických dat pro účely trénování systémů umělé inteligence, na oblast certifikace a regulace nových zdravotnických technologií a na to, jak může trilaterální spolupráce státní, akademické a inovativní sféry podpořit zavádění těchto nových technologií do reálné zdravotnické praxe.

Poté se s českou delegací setkal i generální tajemník Maďarské asociace výrobců zdravotnické techniky, který české účastníky seznámil s aktuálním vývojem maďarského zdravotnického trhu a následně odpověděl na celou řadu otázek.

Těžištěm celé dvoudenní návštěvy však byla prezentace pro široké maďarské odborné publikum v prostorách kinosálu českého velvyslanectví. V rámci úvodního bloku vystoupili zástupci českého a maďarského ministerstva zdravotnictví, zástupci Ostravské a Semmelweisovy univerzity a rovněž i člen poradního sboru České asociace umělé inteligence zodpovědný za oblast zdravotnictví.

V druhém bloku se pak představili zástupci šesti inovativních českých firem: Firma CAREBOT představila řešení umělé inteligence pro včasnou detekci rakoviny v rentgenových snímcích hrudníku a v mamografii a rovněž i novou oblast pro detekci mikroskopických zlomenin v rentgenových snímcích. Firma AIREEN představila řešení umělé inteligence pro včasnou detekci diabetické retinopatie při vyšetření oční sítnice. Firma VIRTUAL LAB představila řešení virtuální reality pro výcvik mediků pro práci s přístroji používanými na jednotce intenzivní péče a rovněž i řešení pro trénink první pomoci. Firma VR LIFE představila řešení virtuální reality pro fyzioterapii a rehabilitaci. Firma OR-CZ představila radiologický software MARIE PACS, který v sobě mj. umožnuje jednoduše zakomponovat řešení umělé inteligence, a firma DAKTELA představila možnost využití umělé inteligence v oblasti komunikace s pacienty např. při rezervaci termínů.

V publiku byli jak zástupci maďarské státní správy, včetně státního sekretariátu pro zdravotnictví či např. generálního ředitelství nemocnic, jež je zodpovědné za centrální nemocniční nákupy, zástupci zdravotnických zařízení, včetně několika velkých budapešťských nemocnic, zástupci různých i mimo budapešťských univerzit, zástupci národních odborných institutů (národní onkologický institut, národní rehabilitační centrum) nebo odborných společností (radiologická společnost, diabetologická společnost) či několika distributorů zdravotnické techniky.

Po prezentační části následovala část jednací, během které měly české firmy možnost představit svá řešení maďarským partnerům během individuálních jednání. Těchto individuálních jednání se zúčastnil i Matěj Misař, člen poradního sboru České asociace umělé inteligence zodpovědný za oblast zdravotnictví, který se setkal jak se zástupkyní maďarského ministerstva zdravotnictví, tak se zástupcem generálního ředitelství maďarských nemocnic, aby s nimi prodiskutoval regulatorní otázky týkající se zavádění umělé inteligence do zdravotnické praxe.

Akce se uskutečnila v rámci spolupráce Velvyslanectví ČR v Budapešti a Zahraniční kanceláře CzechTrade Budapešť, kdy velvyslanectví organizovalo účast zástupců státních a akademických složek a CzechTrade organizoval účast soukromých maďarských distributorů. Právě díky spolupráci s jedním maďarským distributorem pak mohla firma VR LIFE následující den představit své řešení virtuální reality pro fyzioterapii přímo v kardiovaskulárním oddělení Semmelweisovy fakultní nemocnice.

Projekt ekonomické diplomacie byl realizován díky finanční podpoře Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Petr Michálek: Velvyslanectví ČR v Budapešti


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 12:06  Questions and answers on Convergence Report 2024 ec.europa.eu (Evropská komise)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688