OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  29.05.2024 12:00:00

Čtvrtina Čechů doma využívá alternativní zdroje energie (GČP)

V minulém roce zaznamenala Česká republika další významný nárůst v počtu nově instalovaných fotovoltaických panelů. Největší část loňských instalací tvořila zařízení na rodinných domech, namontováno na ně bylo přibližně osmdesát tisíc elektráren. Nejvyšší sezóna fotovoltaických panelů jako zdroje energie se stupňujícím slunečním svitem i jeho délkou právě začala. Generali Česká pojišťovna zjišťovala názory české veřejnosti na oblast alternativních zdrojů. Kromě jejich využívání průzkum zkoumal i znalosti či obavy spojené s tímto alternativním zdrojem energie. Ten se navíc v následujících letech stane normou, když Evropská unie zejména u nových staveb (nejdříve u veřejných či komerčních, později i u rodinných či bytových domů) nařídí jejich povinnou instalaci.

V kontextu problematiky fotovoltaických elektráren je důležité zmínit i možná rizika, včetně potenciálních hrozeb, které mohou vzniknout vlivem živelných událostí nebo nesprávnou instalací a manipulací.

Popularita alternativních zdrojů energie

Čtvrtina Čechů doma využívá alternativní zdroje energie  1Podle průzkumu[1] Generali České pojišťovny využívá vlastní alternativní zdroje energie již čtvrtina Čechů (25 %). Na popularitě stoupají především tepelná čerpadla a fotovoltaické elektrárny (FVE), které jsou díky příznivějším pořizovacím cenám a zejména dotacím mnohem dostupnější než dříve. Fotovoltaiku má již podle průzkumu nainstalovanou 10 % dotázaných. Rostoucí popularitu potvrzuje i fakt, že z těch, kteří FVE zatím nemají, uvažuje o jejím pořízení v blízké budoucnosti každý desátý (9 %).

„Instalace FVE u rodinného domu je analogické opatření k jakékoliv stavební úpravě nebo pořízení jakéhokoliv technického zařízení např. tepelného čerpadla. Jde o investici, která reálně zvyšuje cenu pojištěné stavby. Na to by měli klientky a klienti reagovat kontrolou pojistné částky a případně jejím navýšením,“ vysvětluje Jana Flajšarová, senior manažerka neživotního pojištění Generali České pojišťovny.

Zkušenosti s fotovoltaikou

Čtvrtina Čechů doma využívá alternativní zdroje energie 3U fotovoltaických systémů je kromě jiného nezbytné věnovat pozornost skladování baterií pro zajištění jejich efektivního a bezpečného fungování. Z průzkumu vyplývá, že Češi nejčastěji skladují (nebo by skladovali) baterie v technické místnosti (35 %), garáži (13 %), sklepě (12 %), ale i venku (9 %). Zajímavý je i přístup v momentech, kdy majitelé FVE opouští na delší dobu své domovy.

Baterie v takovém případě vypíná 12 % dotázaných, dalších 43 % je přepíná do režimu úspory energie. Necelá polovina (49 %) respondentů přiznala, že alespoň jednou řešila nějaký problém s fotovoltaikou, z nichž v 48 % případů vyžadovala komplikace přímo zásah servisu.

Správná instalace a manipulace

V době, kdy se stále více domácností rozhoduje pro přechod na obnovitelné zdroje energie, je klíčové zdůraznit potřebu odborné instalace fotovoltaických systémů. Správná instalace a manipulace nabízí bezpečný a efektivní způsob, jak snížit energetické náklady a zároveň přispět k ochraně životního prostředí. V průzkumu Generali České pojišťovny však 13 % Čechů přiznalo, že by si trouflo na instalaci FVE bez profesionální pomoci, 67 % dotázaných však takovou možnost jednoznačně odmítlo.

„Schválení zařízení pro český trh, stejně jako profesionální instalace v souladu doporučeními výrobce či adekvátní obsluha jsou u FVE naprosto klíčové pro řešení případných pojistných událostí. Majitelé FVE by si měli být vědomi potenciálních rizik a neměli by u takto vysoké investice podcenit výše zmíněný přístup. V opačném případě může pojišťovna při řešení škody korigovat výplatu pojistného plnění,“ upozorňuje Iva Gažová, senior manažerka likvidace pojistných událostí z neživotního pojištění Generali České pojišťovny.

Fotovoltaika vs. požáry a živly

Čtvrtina Čechů doma využívá alternativní zdroje energie 4Češi mají v souvislosti s fotovoltaikami obecně největší obavu z nesprávného zapojení zařízení (61 %), nekvalitních materiálů (52 %) a zmiňují i lidský faktor (36 %). Na konkrétní dotaz, přiznává 43 % respondentů také obavu z požáru. Co se týče samotných částí fotovoltaiky, nejsnáze podle lidí může být zdrojem požáru baterie (42 %), následovaná elektrozařízením (26 %) a kabeláží (17 %). V případě požáru fotovoltaiky by 63 % lidí zavolalo hasiče a snažilo se omezit škody, 34 % by se evakuovalo a čekalo na profesionální pomoc.

Každý desátý (13 %) respondent přiznal, že by nevěděl, jak se v případě požáru zachovat. Z pohledu pojišťovny je přitom nutné připomenout, že stejně jako každý jiný požár i ten u FVE musí být oznámený hasičům. „Ze zkušeností přitom víme, že pokud k požáru dojde, následky jsou podstatně vyšší než v případě například živelných událostí. Ročně se přitom setkáváme s jednotkami případů, ale jejich počet poroste s tím, jak se zvedá počet instalovaných fotovoltaik,“ popisuje praxi Iva Gažová.

Jsou to i živly, které fotovoltaiku (a zejména její panely) ohrožují. Z průzkumu vyplynulo, že pro 48 % dotázaných představují rozmary počasí skutečnou hrozbu. Mezi nejčastěji zmiňované projevy, které v lidech vzbuzují obavy, patří kroupy, pády stromů, blesky i následky vichřice.

Specifika fotovoltaik a jejich pojištění

  • Jak se pojišťují domácí fotovoltaické elektrárny (FVE)?
    Fotovoltaické elektrárny u rodinných domů jsou pojištěny v rámci pojištění staveb. Z pohledu pojišťovny jde o stavební součást, respektive o technické zařízení budovy. Není tak třeba žádné speciální připojištění.
  • Proti čemu je FVE pojištěna?
    Elektrárna je pojištěna proti standardním nebezpečím, jako ostatní stavební konstrukce.
    Navíc lze sjednat pro toto zařízení tzv. připojištění technické poruchy – hodí se pro případy, kdy v důsledku technické závady dojde k poškození měniče FVE, který již není v záruce.
  • Jaké jsou pojistné limity?
    Protože FVE je stavební součástí pojištěného domu, podobně jako např. komín nebo vodovodní trubka, není v pojistné smlouvě sjednán konkrétní limit plnění speciálně pro toto zařízení. Cena FVE se samozřejmě promítá do pojistné hodnoty (nové ceny) domu, které by měla odpovídat také celková pojistné částka.
  • Kdy navýšit pojistnou částku při pořízení FVE a podle jakého klíče ji zvolit?
    Aktualizaci smlouvy, respektive navýšení pojistné částky o hodnotu nainstalované fotovoltaiky doporučujeme provést ještě před samotným předáním FVE do užívání ze strany dodavatele. Návodem pro navýšení pojistné částky může být například faktura od dodavatele FVE.
  • Na co si zejména dát u FVE pozor?
    Instalace fotovoltaiky by měla být provedena podle platných norem a předpisů, včetně doporučení jejího výrobce. Vhodné je také nezapomínat na provádění předepsaných kontrol a revizí. Jen za takových okolností v případě pojistné události může pojišťovna přistoupit k její likvidaci bez korekce výplaty pojistného plnění.

[1] On-line dotazování proběhlo v říjnu 2023 na vzorku 820 respondentů ve věku 18+.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688